Рішення суддів КСУ не має жодного юридичного значення - Веніславський

Йдеться про заяву суддів про неприпустимість указу Зеленського щодо відсторонення Тупицького
Головне
Рішення суддів КСУ не має жодного юридичного значення - Веніславський
Конституційний Суд України (фото: КСУ / Facebook)
6 Січня 2021, 20:49
читать на русском

Представник президента в Конституційному суді України Федір Веніславський заявив, що рішення суддів КСУ щодо ситуації з відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького не має жодного юридичного значення.

Про це він сказав у коментарі "Радіо Свобода".

Веніславський зазначив, що нічого екстраординарного під час зборів суддів Конституційного Суду не відбулося, оскільки судді КСУ ухвалили після тривалого обговорення абсолютно нейтральну заяву. У заяві закликали всі органи державної влади поважати незалежність Конституційного Суду тощо.

Ця заява не має жодного юридичного значення. Жодних юридичних оцінок указу президента (про відсторонення Тупицького від посади судді КСУ – ред.) судді не робили. Від заяви не може бути жодних наслідків. І фактично у ній просто цитують норми Конституції щодо поділу влади, незалежності КСУ, взаємодії органів влади, - сказав представник президента.

За словами Веніславського, статусу судді Тупицького ніхто не позбавляв, а його повноваження ніхто не припиняв. Тупицького ніхто не звільняв. Він також наголосив, що главу КСУ тимчасово відсторонили від роботи тому, що той підозрюється у злочинах. Так, відсторонення - це необхідний крок, аби Тупицький не використовував свій статус для втручання у досудове розслідування і не міг перешкоджати цьому розслідуванню.

Читайте також

Відсторонення  Тупицького не є блокуванням роботи Конституційного суду, адже указ президента Зеленського стосується лише одного судді КС. Без Тупицького на цей момент є 14 суддів КС, і вони можуть розглядати будь-які питання й ухвалювати будь-які рішення. За відсутності голови суду його повноваження виконує перший заступник, - додав Веніславський.

Нагадаємо, президент України (досьє Володимира Зеленського) підписав указ про відсторонення голови Конституційного суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Натомість у КСУ нагадали, що звільнення судді Конституційного суду України з посади можливе у порядку, визначеному Конституцією України. КСУ також звинуватив президента Зеленського у перевищенні повноважень та нагадав про відповідальність за це.

5 січня представники Конституційного суду України заявили, що занепокоєні указом президента України Володимира Зеленського про тимчасове відсторонення від обов'язків судді та голови КСУ Олександра Тупицького, а також назвали рішення президента "неприпустимим".

Читайте більше у нашому матеріалі: "Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру".

1