Рівень довіри українців до влади падає - соцопитування

Найбільше українці досі довіряють президенту Зеленському
Головне
Рівень довіри українців до влади падає - соцопитування
Українці, прапор України / Фото: Pexels
23 Березня 2023, 09:20
читать на русском

Серед українців з червня минулого року до лютого 2023-го знову впало схвалення діяльності більшості органів центральної і місцевої влади. Особливо це стосується Верховної Ради, Кабінету міністрів та глави Міноборони Олексія Резнікова.

Про це свідчить соціологічне дослідження, проведене групою "Рейтинг" на замовлення Міжнародного республіканського інституту.

Станом на початок лютого найбільше жителі нашої держави довіряли президенту Володимиру Зеленському. 58% респондентів повністю схвалюють його роботу, 33% – скоріше схвалюють, 4% – скоріше не схвалюють, а 3% – зовсім не схвалюють. Рівень позитивного ставлення практично не змінився.

Підтримку великої кількості людей у своїй діяльності також зберігає міністр закордонних справ Дмитро Кулеба – повну від 44% опитаних, а переважну – від 32%. При цьому негативні оцінки серед учасників дослідження зросли на 5%.

Майже не змінилося ставлення до роботи Ради національної безпеки та оборони України – 31% респондентів цілком схвалюють її, 40% – скоріш схвалюють. Позитивні оцінки впали на 1%.

До інших же органів державної влади спостерігається більше зниження довіри.

Так, дії Верховної Ради повністю підтримує лише 9% (проти 10% в червні), а скоріше підтримує – 32% (проти 43%). Загальний показник схвалення впав на 12%. У лютому активність парламенту скоріше не схвалювали 27% опитаних українців, зовсім не схвалювали 21% учасників дослідження.

Повне схвалення дій Резнікова за приблизно вісім місяців знизилося з 37% до 26% серед опитаних, а переважне схвалення – з 38% до 36%. Тобто, позитивних відгуків стало на 13% менше. Скоріше негативно роботу міністра оборони минулого місяця оцінили 13% респондентів, а зовсім негативно – 7%.

Загалом же діяльність Кабінету міністрів під головуванням Дениса Шмигаля підтримали на 8% менше учасників опитування. Повне схвалення склало 13% (на 3% менше), а скоріш схвалення – 40% (на 5% менше). У лютому 16% респондентів не зовсім подобалася робота уряду, а 10% – зовсім не подобалася.

Помітно втратила позитивні оцінки й місцева влада (на 11%). Її роботу повністю схвалюють 23% опитаних (проти 28% у червні), скоріше схвалюють – 34% (проти 40%). Переважно не підтримують дії місцевої влади 20%, зовсім не підтримують – 17%.

Крім цього, схвалення дій поліцейських зменшилося на 5%. Цілком добре висловилися про їхню роботу 30% опитаних (проти 36% у червні), скоріше добре – 40% (проти 39%).

Серед усіх українських структур, як і раніше, найбільше схвалення у громадян держави мають Збройні сили – 89% повного та 9% переважного. Статистика стосовно ЗСУ практично не змінилася з літа 2022 року.

Водночас у багатьох запитаннях було отримано більше позитивних відповідей на заході України, а менше – на сході. Хоча наявні й інші співвідношення.

Опитування було проведено на всій території України (за винятком окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей) з 1 по 5 лютого 2023 року методом телефонного інтерв'ю на основі випадкової вибірки номерів. Всього опитали приблизно 2000 жителів України від 18 років і старше. Вибірка не включає громадян, які зараз перебувають за межами держави. Отримані дані опитування зважено за регіональним та віковим показниками за допомогою даних Державної служби статистики України на 1 січня 2021 року. Помилка репрезентативності не перевищує 2%. Коефіцієнт досяжності респондентів – 16%. Опитування проводилося за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Нагадаємо, абсолютна більшість українців (68%) вважають, що Україна має намагатися звільнити всю територію включно з Кримом, навіть якщо буде ризик зменшення підтримки Заходу і ризик тривалішої війни.

Читайте також

1