Саміт перших леді і джентльменів: що відомо про захід

Міжнародний майданчик має стати щорічною платформою для обговорення важливих питань
Головне
Саміт перших леді і джентльменів: що відомо про захід
Олена Зеленська Фото: Офіс президента
23 Серпня 2021, 12:36
читать на русском

У Києві 23 серпня відбудеться саміт перших леді та джентльменів з ініціативи дружини президента Олени Зеленської. Метою заходу є створення міжнародної діалогової платформи, яка сприятиме розв’язанню гуманітарних проблем по всьому світу.

Парламент.UA розповідає, як і де відбуватиметься саміт, та хто візьме участь.

Де та коли пройде саміт

23 серпня о 11:00 розпочався у Києві саміт перших леді та джентльменів. Саміт відбудеться у Національному заповіднику "Софія Київська", розташований в серці української столиці. Місце обрано невипадково, оскільки тут народилась українська державність.

Мета заходу

Міжнародний майданчик має стати платформою для обговорення питань освіти, здоров’я, а також рівних прав чоловіків і жінок.

Тема першого саміту

Тема першого саміту: "М’яка сила в новій реальності". На ньому говоритимуть про виклики та можливості в новій реальності, коли старі методи та інструменти вже не працюють, а нові ще не знайдено або не випробувано.

За словами Зеленської, саме інструменти "м’якої сили" можуть стати ключем до кращого майбутнього у новій реальності. Адже дипломатія "м’якої сили" використовує не політичну владу, а діалог у гуманітарній сфері.

Перші леді та джентльмени не мають політичної влади, але можуть привертати увагу до актуальних гуманітарних питань на найвищому рівні. Досі не існувало жодного міжнародного майданчика, на якому ми могли б комунікувати на регулярній основі, обмінюючись досвідом своїх країн. Створюючи таку платформу, як саміт перших леді та джентльменів, Україна задає новий тренд для всього світу, - зазначила перша леді.

Подружжя світових лідерів разом з українськими та міжнародними експертами обговорять важливі виклики, які постали перед країнами світу у зв’язку з пандемією COVID-19. Зокрема, йдеться про доступ до медичних послуг та впровадження програм ментального здоров’я, майбутнє системи освіти, забезпечення рівних можливостей та подолання дискримінації.

Хто візьме участь

Як повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, Київський саміт перших леді та джентльменів об'єднає понад 20 учасників, зокрема дружин і чоловіків глав іноземних держав, а також міжнародних та українських експертів.

Саміт вітатиме гостей з Бразилії, Ізраїлю, Латвії, Лівану, Литви, Німеччини, Сербії, Коста-Ріка, а також представників Європейської ради, ВООЗ та ООН Жінки, - сказав Кулеба.

Спеціальним гостем заходу буде Насім Ніколас Талеб – американський публіцист, економіст, автор низки бестселерів ("Чорний лебідь", "Антикрихкість" тощо).

Також участь візьме всесвітньо відома афганська кінорежисерка Сахра Карімі, яку Українська держава після драматичних подій евакуювала разом з родиною з Афганістану, де їй загрожувала небезпека.

Серед українських спікерів на саміті виступлять:

  • Зоя Литвин – громадська діячка, голова громадської спілки "Освіторія", засновниця Новопечерської школи та премії для вчителів-новаторів Global Teacher Prize Ukraine;
  • Яна Панфілова – СЕО Teenergizer;
  • Катерина Левченко – урядова уповноважена з питань гендерної політики;
  • Віктор Ляшко – міністр охорони здоров’я України.

Саміт може стати щорічним

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що ініціатива першої леді України дасть змогу регулярно обмінюватися досвідом, а також координувати зусилля у втіленні спільних проєктів.

Дружини лідерів і чоловіки лідерок держав відіграють важливу роль у своїх країнах. Водночас міжнародна співпраця перших леді та джентльменів ніколи не була системною. Україна взяла на себе ініціативу та вперше в історії створює такий загальний міжнародний майданчик, – зауважив  Кулеба.

Такі щорічні саміти дозволять обговорювати та впливати на розв'язання найактуальніших проблем.

Нагадаємо, що цього року у Києві з нагоди відзначення Дна Прапора та 30-ї річниці незалежності України заплановано 67 різнопланових заходів. Зокрема фестивалі, урочисті концерти, велопробіги, спортивні чемпіонати, масовий заплив, культурно-освітній марафон, виставки та інтерактивні заходи

У столиці, окрім загальнодержавних заходів до Дня Незалежності, відбудуться концерти, урочисті церемонії та спортивні події у більшості районів столиці.

Також у Києві 23 серпня відбудеться перший міжнародний саміт "Кримська платформа", на який з'їдуться представники Європейського Союзу та чиновники іноземних урядів. Мета з'їзду - гучно повернути питання окупації Криму Росією до міжнародного порядку денного.

Читайте також