Серйозне захворювання мозку: Саакашвілі може загрожувати кома та смерть

У експрезидента Грузії діагностували енцефалопатію Верніке
Важливо
Серйозне захворювання мозку: Саакашвілі може загрожувати кома та смерть
Мітинг у підтримку Саакашвілі Фото: Vano SHLAMOV/AFP
19 Листопада 2021, 14:34
читать на русском

У експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі фахівці виявили серйозне захворювання мозку, через яке у нього може розвинутися кома з можливим летальним кінцем.

Про це йдеться у заяві апарату омбудсмана Грузії Ніно Ломджарії у Фейсбуці.

Повідомляється, що у четвер, 18 листопада, Саакашвілі знепритомнів. До нього прибули "члени експертної групи".

Одне із прогнозованих клінічних загострень у Міхеїла Саакашвілі сталося вчора. Дізнавшись про складну ситуацію, члени експертної групи підтвердили необхідність негайного переведення Саакашвілі до високотехнологічної лікарні. Хоча група фахівців, створена народним захисником, у звіті від 17 листопада оцінила стан пацієнта як критичний та важкий, через ігнорування рекомендацій у Саакашвілі розвинулося одне з найважчих ускладнень — енцефалопатія Верніке, — йдеться у повідомленні.

У заяві сказано, що для повної оцінки осередкових процесів у головному мозку потрібно МРТ-дослідження.

…Існує висока ймовірність небезпечного ускладнення, викликаного енцефалопатією Верніке епілепсійного статусу або коми, що може завершитися смертю, — повідомляється в заяві.

Довідково: Енцефалопатія Верніке - неврологічний розлад, що характеризується ураженням головного мозку. За відсутності лікування існує великий ризик смерті та незворотних структурних змін мозку, пов'язаних з пам'яттю.

Нагадаємо, 14 листопада особистий лікар колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі Ніколоз Кіпшидзе розповів про погіршення здоров'я політика. Вже 18 листопада лікар Георгій Григолія сказав, що стан здоров’я експрезидента Грузії  "критичний за багатьма життєвими показниками". У цей же день Саакашвілі втратив свідомість після зустрічі зі своїми адвокатами в лікарні Глданської в'язниці.

Читайте більше у нашому матеріалі: Саакашвілі під вартою: що політику "світить" у Грузії та чи треба Україні його повертати

Читайте також

1