Що буде з мігрантами, які прорвуться на території України з Білорусі: пояснення МВС

Нелегалів будуть видворяти назад до Білорусі, або на батьківщину
Важливо
Що буде з мігрантами, які прорвуться на території України з Білорусі: пояснення МВС
Кордон Фото: facebook.com/artem.shevchenko.9
15 Листопада 2021, 12:18
читать на русском

У разі, якщо нелегальні мігранти потраплять до України через білорусько-український кордон, їх будуть відправляти або на батьківщину, або назад до Білорусі.

Про це повідомив директор Департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко у Фейсбуці.

Він нагадав, що між Україною та Білоруссю діє угода про реадмісію, тому мігранти, які потраплять на територію однієї країни з території іншої, будуть видворені назад, і друга країна буде зобов'язана їх прийняти.

 Перед запланованим у Мінську і Москві початком нинішньої міграційної кризи з Польщею і Литвою, РБ вийшла з такої ж угоди з ЄС шляхом голосування окремого закону у своєму парламенті. Це значить, що поки що принаймні зберігається юридична основа для недопущення на українському кордоні з РБ такої ж ситуації як у Польщі. Але готуватися треба все одно, - написав Шевченко.

Він запевнив, що Державна прикордонна служба України та МВС України вже мають "успішний досвід подібного стримування на кордоні з цього напрямку, хоча й значно меншої групи людей".

Шевченко розповів про плани влади щодо посилення кордону з Білоруссю.

Протяжність 10 найбільш небезпечних ділянок для масового перетину нелегалами з півночі становить 270 км з усього 1084 кілометрового кордону з РБ. Тільки щоб закрити ці 270 км бодай найпростішим інженерним загородження - спіральними колючим дротом "Єгоза" - треба 189 млн грн. А все повне інженерне облаштування (рів, антивандальний паркан, вежі спостереження і рокадна дорога) кордону з Білоруссю - 7 мільярдів гривень, - написав він.


Нагадаємо, за останні кілька місяців прикордонники відзначають посилення міграційного тиску на польсько-білоруську ділянку державного кордону. Від 1 серпня цього року прикордонники вже зафіксували понад 30 тисяч спроб нелегального перетину польсько-білоруського кордону. 8 листопада ситуація на кордоні загострилася, коли до території Польщі підійшли кілька сотень мігрантів з дітьми та почали штурмувати огородження з колючим дротом.

В МВС України заявили, що наразі спостерігається збільшення потоків мігрантів на прикордонних регіонах України та вважають, що цим самим сусідні країни намагаються влаштувати міграційну кризу в нашій країні.

Міністр внутрішніх справ повідомив, що 11 листопада Україна відправила на кордон з Білоруссю додатково 8,5 тисяч військовослужбовців ДПСУ, НГУ та поліцейських.

11 листопада на польсько-білоруському кордоні, де біженці намагалися пробратися до країн ЄС, розмістили білоруських силовиків зі зброєю в руках.

Читайте також

1