Шмигаль розповів про реформу газу в Україні: чого очікувати українцям

Ринок газу будуть продовжувати реформувати та регулювати
Шмигаль розповів про реформу газу в Україні: чого очікувати українцям
Газова плита (фото: УНІАН)
4 Березня 2021, 15:59
читать на русском

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що уряд забезпечив стабільність, встановивши граничну ціну на газ - 6,99 грн за куб.

Про це глава уряду (досьє Дениса Шмигаля) сказав в інтерв'ю виданню "Фокус".

За словами Шмигаля, помилка роздрібного ринку газу була в тому, що людям потрібна прогнозована вартість газу, вони не готові відстежувати ціну і швидко змінювати постачальника.

Цю помилку можна було виправити тим, щоб усім постачальники встановили єдину ціну на рік. Тоді споживачі будуть розуміти, скільки коштує і буде коштувати газ. Своєю чергою, Міністерство соціальної політики зможе детально підрахувати субсидії.

Коли цієї зими відбулося різке зростання, люди були обурені несправедливістю, зокрема тарифу на транспортування. Держава не могла в таку ситуацію не втрутитися — ми встановили прайс-кеп 6,99 грн за куб. м до 31 березня. Прайс-кеп — це умова ринку: якщо можеш торгувати нижче зазначеної ціни — торгуй, не можеш — йди з ринку. Таким чином ми забезпечили стабільність, - зазначив прем'єр.

Читайте також

Глава уряду наголосив, що реформа ринку газу продовжиться. А до кінця другого кварталу за замовчуванням річний продукт буде основним. Відповідно регулювати ринок через щомісячні стрибки ціни не буде необхідності.

Кожен споживач матиме можливість і право перейти на місячний продукт і спробувати протягом 12 місяців управляти ціною на газ у щомісячному режимі, - додав Шмигаль.


Контекст. 18 січня Кабінет міністрів України ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. 19 січня регулятор знизив граничний тариф на розподіл газу та встановив його на рівні 1,79 грн за кубометр.

Крім того, президент Володимир Зеленський на нараді з міськими головами та керівництвом НАК "Нафтогаз України" домовився, що на місцях тарифи на тепло та гарячу воду не зростуть до кінця опалювального сезону.

Читайте більше у нашому матеріалі: Зниження цін на газ: популізм та загроза співпраці з МВФ, чи гостра необхідність.

1