Скільки землі в Україні використовують російські та білоруські компанії - розслідування

Найбільше орендарів з росії у Херсонській, Полтавській та Запорізькій областях
Скільки землі в Україні використовують російські та білоруські компанії - розслідування
Поле / Фото з Pexels
4 Травня 2022, 15:23
читать на русском

Команда аналітичної платформи Vkursi проаналізувала дані відкритих держаних реєстрів та з’ясувала, що 110 тис. гектарів землі для сільського господарства орендують компанії, пов’язані з громадянами росії та білорусі. Це більше, ніж площа Харкова, Запоріжжя та Донецька разом, або як площа 154 тис. футбольних полів.

Про це пишуть "Наші гроші. Львів".

Зазначається, що дані отримали на основі аналізу відкритих державних реєстрів, в частині з яких спершу були вказані некоректні площі. Тому першочергово вказували площу у 192 тис. га.

У Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно є інформація про 96 агровиробників, де бенефіціарами є громадяни росії та білорусі. Ці підприємства орендують 29,6 тис. земельних ділянок. Щодо орендодавців, то 90% землі орендують у приватних власників, ще 5% ‒ державна земля, а 3% ‒ земля комунальної власності. Серед них 90% компаній пов’язаних з росією і 10% ‒ з білоруссю.

Як було з'ясовано, найбільше земель використовують у Херсонській області ‒ 17 тис. га або 15,6% від усіх орендованих земель. Далі Полтавська область - 15 тис. га та Запорізька область ‒ 14 тис. га.

При цьому російських аграріях немає у деяких українських регіонах, зокрема Львівські, Закарпатські та Черкаській областях.

Як встановили розслідувачі, майже усі активи білоруських компаній зосереджені в п’яти областях: найбільше Рівненській та Волинській, а також у Хмельницькій, Вінницькій та Одеській.

Серед землекористувачів найпопулярнішим КВЕДом є виробництво зернових та технічних культур. Орендарі української землі з пропискою у росії і білорусі експортують пшеницю та кукурудзу. Найчастіше відправляють до Іспанії, Алжиру, Бангладешу.

Найбільший чистий прибуток за 2021 рік серед орендарів вказали такі компанії: ТОВ "Магістраль – Серівіс" ‒ 37 млн грн, "Зак – сервіс" ‒ 28,5 млн грн та "Хорол-Дон" ‒ 11,7 млн грн.

Дослідження та реєстр компаній, пов’язаних з ворожими країнами, у вільному доступі.

Нагадаємо, що персональні та економічні санкції терміном на 10 років запровадила Верховна Рада України проти депутатів Держдуми, які брали участь у голосуванні про визнання так званих "ЛНР" та "ДНР".

Читайте також

1