"Слуги" хочуть звільнити з посади омбудсменку Денісову

Вона критично ставиться до закону про олігархів
Головне
"Слуги" хочуть звільнити з посади омбудсменку Денісову
Людмила Денісова (фото: УНІАН)
24 Листопада 2021, 19:34
читать на русском

Нардепи фракції "Слуга народу" хочуть усунути уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову через близькість до групи впливу Арсена Авакова та правки в закон про олігархів.

Про це повідомляє видання "Depo.UA".

Зазначається, що Денісова критично ставиться до закону про олігархів, як і Арсен Аваков. Зокрема, вона зверталась до тодішнього спікера парламенту Дмитра Разумкова з офіційним листом, в якому наголосила, що проєкт закону не відповідає Конституції й закликала скерувати його до Венеціанської комісії. Потім уповноважена заявила, що ініціює розгляд Конституційного Суду, якщо закон про олігархів ухвалять без змін.

Тож, в бажанні звільнити Денісову можна побачити прагнення не тільки позбавитися від "людини Авакова", а й помститися за перепони, що вона ставила закону про олігархів. І заодно убезпечитися від наступних претензій омбудсмена, які вона почне висувати, коли закон про олігархів запрацює проти конкретних осіб, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 23 вересня Верховна Рада ухвалила закон щодо деолігархізації (№5599). Він передбачає створення Реєстру олігархів, визначає порядок внесення осіб до реєстру та його наслідки. Також законодавчий акт передбачає декларування публічними службовцями контактів з олігархами, які є у реєстрі.

Закон ухвалювали без розгляду окремих правок. Фракція "Слуга народу" запропонувала розглядати документ "постатейно" - було виокремлено 12 ключових правок, підтримка яких автоматично означала відхилення інших схожих правок.

Депутати з опозиційних фракцій заявляли, що закон потрібно переголосовувати, оскільки у ньому містяться правові. Зокрема, вказано, що визначати олігархів в Україні буде РНБО, а інша стаття закону каже про те, що цим займатиметься НАЗК.

5 листопада 2021 року президент України Володимир Зеленський невідкладно підписав  закон про олігархів.

Читайте також наш матеріалЗакон про олігархів: що зміниться для багатіїв в Україні 

Читайте також