Закон про олігархів: що зміниться для багатіїв в Україні

Перші офіційні олігархи можуть з'явитись в Україні у травні 2022 року
Ексклюзив
Закон про олігархів: що зміниться для багатіїв в Україні
Олігарх (Фото: Город Х)
9 Листопада 2021, 14:54
читать на русском

Введення в дію закону про олігархів не позбавить Україну від багатіїв. Закон передбачає лише усунення олігархів від політичного життя в країні.

Про це йшлося в матеріалі Парламент.ua.

 Багатії лише будуть усунені від політичного життя в країні, але продовжать обіймати монопольне становище у тій чи іншій галузі промисловості, сільського господарства чи інформаційних технологій, - зазначили в повідомленні.

Наголосили, що документ почне впроваджуватись через шість місяців з дня набрання ним чинності. Тому не раніше травня 2022 року в Україні з'являться перші офіційні олігархи.

Проте багатії можуть обійти закон: перереєструвати власні бізнеси та медіахолдинги на підставних осіб, вигадати купу обхідних шляхів чи домогтись скасування закону.

Нагадаємо, 23 вересня Верховна Рада ухвалила закон щодо деолігархізації (№5599). Він передбачає створення Реєстру олігархів, визначає порядок внесення осіб до реєстру та його наслідки. Також законодавчий акт передбачає декларування публічними службовцями контактів з олігархами, які є у реєстрі.

Закон ухвалювали без розгляду окремих правок. Фракція "Слуга народу" запропонувала розглядати документ "постатейно" - було виокремлено 12 ключових правок, підтримка яких автоматично означала відхилення інших схожих правок.

Депутати з опозиційних фракцій заявляли, що закон потрібно переголосовувати, оскільки у ньому містяться правові. Зокрема, вказано, що визначати олігархів в Україні буде РНБО, а інша стаття закону каже про те, що цим займатиметься НАЗК.

Читайте також

1