Олігархи в Україні: що їм заборонено

Статусу олігарха можна позбутися
Ексклюзив
Олігархи в Україні: що їм заборонено
Олігарх (Фото: vgudok.com)
9 Листопада 2021, 12:49
читать на русском

Для олігархів в Україні, які потрапили до спеціального реєстру, передбачені деякі обмеження.

Про це йшлося в матеріалі Парламент.ua.

Якщо за сукупністю ознак РНБО визнало людину олігархом, а її прізвище зазначено у виданому президентом указі, вона автоматично потрапляє до спеціального реєстру. Тим, хто перебуває в цьому реєстрі, заборонено фінансувати політичні партії, бути покупцем під час продажу об'єктів великої приватизації, фінансувати проведення політичних мітингів та агітацій, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що олігархи повинні подавати декларацію про доходи.

Наголосили, що людина, уповноважена на виконання функцій держави чи місцевого самоврядування, повинна також подавати декларацію після зустрічі з олігархом.

У цьому документі держслужбовець зобов'язаний вказати, хто її подає, з ким з олігархів чи їхніх представників розмовляв, зазначити дату, місце і короткий зміст розмови. Подавати таку декларацію потрібно буде до спеціально органу, який додатково створить РНБО, - додали в повідомленні.

Для того, щоб позбутися статусу олігарха, потрібно звернутися до РНБО з заявою, у якій документально підтверджено, що людина більше не підпадає під ознаки олігарха.

Нагадаємо, в Україні щонайменше 13 осіб відповідають критерію "олігарх", проте найбагатшою людиною вважається Рінат Ахметов, у якого є понад 7,6 млрд доларів.