Сукупні статки найбагатших українців зросли на 42% за рік

Ахметов - єдиний бізнесмен з України, який входить до світового рейтингу найбагатших
Ексклюзив
Сукупні статки найбагатших українців зросли на 42% за рік
Чоловік, чиновник, годинник, костюм Фото: Anders Kristensen з Pexels
19 Жовтня 2021, 06:02
читать на русском

Бізнесові інтереси найбагатших громадян України базуються в провідних галузях української економіки.

Парламент.UA розбирався, як вітчизняним товстосумам вдається примножувати статки у період пандемічної кризи.

За рік сукупні статки найбагатших українців зросли на 42% – до 44,5 млрд дол. До цього, зокрема, призвело зростання вартості нафти, сталі, пшениці та кукурудзи.

Скажімо, у випадку Ріната Ахметова, це чорна металургія, від видобутку руди і до випуску готової продукції. Не цурається найбагатший українець і просто експорту сировини.

Бізнесмен входить до умовної групи 25 найбільших рантьє України, отримуючи зиск від Київського Центрального універмагу (ЦУМ), офісного бізнес-центру Leonardo, готелю "Опера", нерухомості "Укртелекому".

Віктор Пінчук - власник багатогалузевого холдингу Інтерпайп. Має непоганий прибуток від витоплення сталі, трубопрокатного виробництва.

В активі Костянтина Жеваго – мажоритарний пакет гірничодобувної групи Ferrexpo. У квітні 2021‑го Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі, досягла капіталізації у $2,9 млрд. Жеваго є також бенефіціаром банку "Фінанси і Кредит", який насправді має багато фінансових відгалужень. Саме через цей банк 2019‑го Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн. Відтоді бізнесмен керує залізорудною імперією дистанційно. Жеваго склав із себе повноваження гендиректора гірничодобувної групи Ferrexpo, але залишився її мажоритарним власником і членом ради директорів.

Ігор Коломойський, свого часу найбільш публічна до скандальності особа в бізнесі, торік відцурався медійної активності, яка досягла піку після поразки Петра Порошенка на президентських виборах. І все через те, що у Високому суді Лондона розглядається справа "ПриватБанку". У списку компаній, до яких так чи інакше має стосунок Ігор Валерійович – кілька десятків назв. Коломойський, "розкладаючи яйця по багатьох різних кошиках", демонструє цим найвищий пілотаж підприємливості. Це, окрім фінансів, електроенергія, нафта й газ, ті ж феросплави.

Він теж належить до найбільших рантьє: Коломойський володіє третиною гірського курорту "Буковель" і готелем "Жовтневий" у Дніпрі. П’ятий рік триває війна Коломойського з державою за нерухомість ПриватБанку.

Нинішній девіз Коломойського: "Ми нікому нічого не збираємося дарувати. Все повертатимемо назад".

Геннадій Боголюбов – багаторічний партнер Ігоря Коломойського, практично весь час вони рухаються в рейтингах "нога в ногу", і лише торік Коломойський опустився аж на восьме місце – на три пункти нижче від партнера. На відміну від Коломойського, це найменш публічна особа у топ-десятці українського бізнесу. Кінець 2016 року відзначився для Боголюбова кардинальною зміною портфеля активів. "ПриватБанк", у якому його частка перевищувала 40%, був націоналізований, а гірничодобувну компанію "Consolidated Minerals" купила китайська "Tian Yuan". Відтоді головні інтереси Боголюбова зосереджені у нафтогазовому секторі та благодійній діяльності. Однак він не забув і про потреби у сировині для феросплавних заводів, що належать групі "Приват": угода про продаж "Consolidated Minerals надала колишньому власнику право щорічно купувати за ринковими цінами до 600 тис. тонн марганцевої руди (майже 1% світового виробництва).

Найбільш відоме бізнесове дітище подружжя Олександра й Галини Герег – мережа центрів торгівлі будівельними та господарськими товарами – гіпермаркетів "Епіцентр". Не цураються вони й власного виробництва будівельних товарів, скажімо, кахлів. Карантин не завадив Герегам відкривати нові напрями бізнесу. 2020‑го "Епіцентр" запустив власні аптеки і продуктові магазини. Тепер у мережі 450 000 найменувань товарів, з яких лише 7% – будматеріали. Це дозволило під час карантину залишити магазини відкритими: мовляв, "Епіцентр" продає тільки речі першої потреби. До них зарахували не лише харчові продукти та медичні товари, а й деталі для автівок, засоби зв’язку і телекомунікацій, пестициди, агрохімікати, насіння і садовий матеріал, товари для тварин. І лише за півтора місяця поліцейські перевіряли "Епіцентр" на дотримання карантину 320 разів.

Петро Порошенко переживає скрутні для його кондитерського бізнесу часи. І хоча кондитерська корпорація ROSHEN за три квартали 2020 року збільшила чистий прибуток на 60%, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року, – до 2,4 млрд грн, її власник без успіху намагається оскаржити в РФ багатомільйонні податкові донарахування Липецькій фабриці ROSHEN, на активи якої 2017 року накладено арешт. ROSHEN судиться у РФ у шести справах, пов’язаних із підозрами про несплату податків на суму понад 500 млн руб. (понад $6,5 млн).

Обіцянку продати весь бізнес, якщо його оберуть президентом, Порошенко виконав лише на 20%: разом з бізнес-партнером Ігорем Кононенком продали завод "Кузня на Рибальському". Умови цієї угоди, як і інші епізоди його президентства, стали підставою для порушення понад десятка кримінальних справ.

Вадим Новинський 2007 року обміняв більшу частину своїх активів на 25-відсоткову частку в "Метінвесті", ставши молодшим партнером Ахметова. Зростання цін на руду і метал підвищило вартість "Метінвесту", а отже, і статки міноритарного акціонера – протодиякона Успенського собору Києво‑Печерської лаври (МП) Вадима Новинського. У 2020 році "Метінвест" наростив обсяги витоплення сталі на 9%. В енергетичному бізнесі справи православного мільярдера не такі гарні. Через зниження цін доходи газодобувної компанії Enwell Energy скоротилися на 15,5%, до $47,3 млн, а прибуток – учетверо, до $3,2 млн.

Новинський не любить говорити про бізнес, із більшим задоволенням розмірковує про справи духовні. Прийнявши 2020 року церковний сан, бере участь у всіх урочистих службах УПЦ МП. "Не я допомагаю церкві, а церква допомагає мені справлятися із собою та зі своїми пристрастями", – каже він.

Олександр Ярославський – колишній співвласник УкрСиббанку, нині президент групи DCH (Development Construction Holding), проти якої 2018 року були введені російські санкції. DCH – одна з найпотужніших бізнес-груп України, що включає фінансові структури, промислові об'єкти, у тому числі гірничодобувні підприємства, девелоперські компанії, об'єкти елітної нерухомості (зокрема, елітний житловий комплекс "Воздвиженка" в Києві).

Проєкт DCH "Екополіс ХТЗ" з перетворення території Харківського тракторного заводу (ХТЗ) на багатофункціональну екосистему для бізнесу має оголошену інвестиційну ємність $1 млрд до 2033 року.

На початку серпня 2020 року одна з дочірніх компаній DCH – "МС-4" – досягла домовленості з китайською компанією про спільний розвиток заводу "Мотор Січ". У січні 2021 року Міністерство фінансів США ввело санкції проти китайської компанії "Skyrizon" – партнера ДСН з розвитку "Мотор-Січ", через спроби придбати та узаконити закордонні військові технології та роботу в інтересах китайської армії, що становить загрозу національній безпеці США.

Юрія Косюка негласно називають курячим королем України. Однак через пандемію, зниження світових цін на курятину та ослаблення гривні один із найбільших українських аграріїв переживає не найкращі часи. За підсумками 2020‑го його холдинг "Миронівський хлібопродукт" (МХП) зазнав чистого збитку $133 млн. Однак рада директорів усе одно вирішила виплатити акціонерам $30 млн за 2020 рік. Косюку дістанеться 66% від цієї суми, за кількістю належних йому акцій.

Через фінансову скруту Косюк наприкінці 2020 року виставив на продаж дві яхти загальною вартістю €143 млн. У кінці 2019 року рада відкрила кіпрській компанії Косюка "WTI Trading Limited", яка пов’язана з бізнесом Коломойського та Боголюбова і володіє 59,7% акцій МХП, кредитну лінію на $80 млн. За два роки Косюк виплатив МХП $27,3 млн. Решту $67,4 млн засновник МХП має повернути до грудня 2021‑го. Має проблеми й зі сплатою податків.

Попри це, 2019-го холдинг Косюка купив одного з найбільших виробників м’яса птиці Південно-Східної Європи – словенську Perutnina Ptuj. Виторг МХП зріс майже на третину, до 2 млрд доларів.

Як відомо, 2021 року першу п’ятірку списку найбагатших українців традиційно очолили: Рінат Ахметов (7,6 млрд доларів), Віктор Пінчук (2,5 млрд доларів), Костянтин Жеваго (2,4 млрд доларів), Ігор Коломойський (1,8 млрд доларів), Геннадій Боголюбов (1,7 млрд доларів).

Варто зазначити, що 14 учасників потрапили до списку Forbes вперше. Серед них: Віктор Медведчук (620 млн доларів), Олександр Конотопський (340 млн доларів), Олександр Косован (235 млн доларів), Катерина Костерева (190 млн доларів), Микола Удянський (180 млн доларів) та інші. Серед новачків найбільше представників з галузей IT та енергетики.

Читайте також

Співавтори: Валерія Пепеля
1