Справа Медведчука є потужним тестом переформатування системи - Подоляк

На всіх рівнях судова система має бути адекватною викликам
Справа Медведчука є потужним тестом переформатування системи - Подоляк
Віктор Медведчук (фото: УНІАН)
28 Травня 2021, 19:26
читать на русском

Першим потужним тестом переформатування правоохоронної та судової системи є справа народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука. Процес покаже, наскільки система незалежна від політичних та економічних впливів.

Про це розповів радник голови Офісу президента Михайло Подоляк (досьє Михайла Подоляка) в інтерв'ю "Україна 24".

Оцей кейс Медведчука - це перший такий потужний тест переформатування системи. Тобто ми зараз побачимо, чи дійсно система готова себе поводити незалежно від політичних чи економічних впливів, - сказав він.

За словами Подоляка, головною ідеєю президента України Володимира Зеленського є не "реформа заради реформи", а саме реальна трансформація всієї системи на всіх рівнях.

Так, на думку радника голови ОП, на всіх рівнях судова система має бути адекватною викликам. А Медведчук - це тільки перший виклик, бо в нас є дуже багато суттєвих економічних впливів тих чи інших бізнесменів, які свої перші накопичення робили на державних інституціях.

І от зараз система нам продемонструє...Медведчук має дійти до свого логічного фіналу, має відповісти за те, що він робив. Не з точки зору навіть пропаганди, коли він мав медійні ресурси, а з точки зору отримання тих чи інших активів економічних, які він отримав за допомогою адміністративного ресурсу, - зазначив він.


Контекст. 11 травня в помешканні Медведчука на вулиці Монтажників та в офісах силовики провели обшуки у справі про державну зраду. Відповідну підозру нардепам Медведчуку і Козаку підписала генпрокурорка Ірина Венедіктова (досьє Ірини Венедіктової).

Відомо, що нардеп від ОПЗЖ Тарас Козак останнім часом живе в Росії і повертатися в Україну не збирається. Відомо лише, що нині його немає і в Росії, бо він поїхав відпочивати до теплих країн.

12 травня Медведчук прокоментував обшуки у нього вдома та у його офісах та запевнив, що не тікав з України. Цього ж дня він прийшов на допит у генпрокуратуру.

13 травня Печерський районний суд відправив Медведчука не у СІЗО, а під домашній цілодобовий арешт. Хоч прокурори вимагали тримання під вартою та до 15 років в'язниці.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов допустив обмін народного депутата від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука на українців, яких утримують в Росії.

Читайте також наш матеріал: Як Медведчука за держзраду ловили, а він сам прийшов

Читайте також