Справи проти Саакашвілі в Грузії не сфальсифіковані - експерти

Однак політологи вважають, що політичний підтекст у цій ситуації присутній
Ексклюзив
Справи проти Саакашвілі в Грузії не сфальсифіковані - експерти
Міхеїл Саакашвілі. Фото: УНІАН
12 Жовтня 2021, 17:17
читать на русском

Українські політичні експерти вважають, що немає жодних підстав стверджувати, що справи проти Міхеїла Саакашвілі в Грузії були сфальсифіковані.

Як відомо, у 2018 році експрезидента Грузії визнали винним за двома справами. Зокрема, його засудили до трьох років позбавлення волі за помилування колишніх співробітників Міністерства внутрішніх справ, засуджених у справі вбивства співробітника банку. Ще 6 років він отримав у справі щодо побиття колишнього депутата. Тепер додалася ще і третя - проти нього порушили кримінальну справу про незаконний перетин грузинського кордону.

Експерти вважають, що хоча у звинуваченнях проти політичних опонентів чинної влади, особливо в країнах пострадянського простору, практично завжди присутній політичний підтекст. Ситуація з Міхеілом Саакашвілі – не виняток. Для того, щоб зрозуміти, чи дійсно він робив те, в чому його звинувачують, необхідна незалежна міжнародна юридична експертиза, вважає резидент "Кабінету експертів" громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько.

Політичний експерт Микола Мельник нагадав, що "є юридично встановлені факти, затверджені рішенням місцевих судів".

Наскільки я пам'ятаю, з боку європейських інституцій до них претензій не було. Ба більше, грузинську систему судочинства доволі часто ставлять Україні як приклад, – сказав він.

Політолог Микола Спірідонов зазначив, що спілкувався з грузинськими колегами, і вони стверджують, що Саакашвілі, згідно з Кримінальним кодексом Грузії, загрожує щонайменше 5 років в'язниці за незаконний перетин кордону.

Нагадаємо, Саакашвілі затримали 1 жовтня в Тбілісі. Колишній президент Грузії прилетів на свою батьківщину для участі у місцевих виборах. Його одразу затримали й кинули до в'язниці, де він оголосив голодування.

В день затримання Саакашвілі та Ясько записали спільне відео, в якому розповіли про свої стосунки.

Водночас українські прикордонники проводять внутрішнє розслідування щодо виїзду Міхеїла Саакашвілі з України до Грузії.

Читайте більше у нашому матеріалі: Саакашвілі під вартою: що політику "світить" у Грузії та чи треба Україні його повертати

Читайте також

1