Стало відомо, коли в Україні COVID-сертифікат видаватимуть в паперовому вигляді

Отримати його можна буде через сімейного лікаря і заклад охорони здоров’я
Головне
Стало відомо, коли в Україні COVID-сертифікат видаватимуть в паперовому вигляді
Вакцина проти коронавірусу (фото: Reuters)
8 Липня 2021, 12:29
читать на русском

В Україні сертифікат про вакцинацію проти COVID-19 можна буде отримати в паперовому вигляді, ймовірно, з осені.

Про це заявила проєктна менеджерка Міністерства цифрової трансформації Катерина Черногоренко на пресконференції 8 липня, передає Укрінформ.

За її словами, європейською специфікацією і в українській розробці в планах є частина продукту, яка називається паперова версія COVID-сертифікату.

Найближчим часом, до закінчення оцінки Європейським Союзом, ми зможемо надати можливість отримувати і сертифікати в паперовому вигляді, - зазначила вона.

Як в цифровому, так в паперовому варіантах сертифікату про вакцинацію буде QR код, інформація з якого розшифровується за допомогою відповідного сканера.

Так, COVID- сертифікат планується трьох типів:

  • про проходження повного курсу вакцинації;
  • про негативний ПРЛ-тест на визначення COVID-19;
  • про те, що людина перехворіла на коронавірус, що підтверджується даними з електронної системи охорони здоров’я.

За словами генеральної директорки Директорату МОЗ з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров'я Марії Карчевич, на початку осені цього року планують впровадити паперову версію COVID-сертифікату. Отримати його можна буде через сімейного лікаря і заклад охорони здоров’я.

Також планується, що будуть сертифікати про вакцинацію як для виїзду за кордон, так і "внутрішні" для країни.

Також є внутрішній сертифікат. Наразі МОЗ подав пропозиції, що внутрішній сертифікат може використовуватися для відвідання масових заходів на літній період. Можливо, на осінній період, коли ми будемо бачити, що епідситуація погіршується, будемо розширювати спектр використання цього сертифікату, - зазначила Карчевич.


КонтекстУряд ухвалив постанову щодо впровадження COVID-сертифікатів. Це цифровий документ, який буде підтверджувати статус громадянина про вакцинацію, негативний результат ПЛР-тестів і статус, що людина одужала від COVID-19.

Водночас Європейський Союз офіційно відкрив кордони для туристів з третіх країн, які повністю вакцинувались проти коронавірусу. Рада ЄС тим часом схвалила рекомендації Єврокомісії дозволити в'їзд до країн ЄС іноземцям, які вакцинувалися від COVID-19. З 1 липня Євросоюз вводить сертифікати вакцинації від коронавірусу.

Але Польща не визнає паперові міжнародні сертифікати про вакцинацію, видані в Україні, і вимагає від усіх українців, які в`їжджають до Польщі, негативного ПЛР-тесту на коронавірус.

Читайте також наш матеріал: Запровадження "ковідних" документів в Україні та Європі: в чому різниця, як отримати та для чого

Читайте також