Трухін контролює більшість членів бюджетного комітету Верховної Ради та ще 20 колег, - ЗМІ

Після виключення нардепа зі "Слуги народу" ситуація з впливом не змінилась
Трухін контролює більшість членів бюджетного комітету Верховної Ради та ще 20 колег, - ЗМІ
Олександр Трухін Фото: sluga-narodu.com
17 Лютого 2022, 14:22
читать на русском

Нардеп Олександр Трухін, який потрапив у ДТП на Бориспільському шосе та намагався втекти, з вересня 2021 року контролює більшість членів бюджетного комітету Верховної Ради. При цьому неофіційний голова комітету - Юрій Арістов.

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

Зазначається, що ще влітку 2021 року розпочалась підготовка до отримання контролю в бюджетному комітеті, судячи з офіційних стенограм. На одному із засідань член комітету, "слуга народу" Арсеній Пушкаренко висловив незадоволення роботою офіційного голови комітету Юрія Арістова, і сказав, що у вересні треба "розв'язувати питання".

Відтак, на початку вересня відбулась неформальна і непублічна зустріч членів бюджетного комітету, яких не контролює його офіційний голова Арістов. На зустрічі обговорили план, як змінити частину кадрів в комісії і підкомітеті, які впливають на розподілення бюджетних грошей, зокрема і соцеконому (так звані "депутатські" гроші на округи). Також обговорювалось, що це має бути зроблено в присутності міністра фінансів Сергія Марченка. Мовляв, міністр має розуміти, хто насправді контролює комітет.

Журналісти розповіли, що зустріч відбувалась в бек-офісі депутата "За майбутнє" Ігоря Молотка в бізнес-центрі "Парус". Факт зустрічі нардеп підтвердив Bihus.Info.

На цій зустрічі, за даними редакції, були лояльні до Трухіна члени бюджетного зі "слуги народу", "слуги", що "коливалися", а також окремі члени комітету із опозиційних фракцій і груп. 21 вересня 2021-го, коли міністр фінансів прийшов на комітет представляти бюджет на 2022 рік, депутати реалізували план, який обговорювався у бек-офісі Молотка, - йдеться в матеріалі.

Молоток попросив голову комітету замінити керівника підкомітету, склад комісій та призначити голів двох робочих груп. Голова комітету Арістов відмовився ставити на голосування питання і оголосив перерву. Але депутати зібралися без нього та частини колег і таки змінили план на засідання.

Як зазначають розслідувачі, вже у присутності Арістова було змінено голову підкомітету із бюджетного кодексу. Людину Арістова, "слугу" Юрія Кузбита замінили на близького до Трухіна, теж "слугу народу" Арсенія Пушкаренка.

Змінили співголову комісії з соцеконому, яка займається розподіленням грошей на депутатські округи. Знов людину Арістова "слугу народу" Михайла Лабу замінили на "слугу народу" Анатолія Драбовського. А також призначили керувати групами з підготовки бюджету на 2022 рік Олександра Трухіна і близьку до нього депутатку "слуги" Олену Копанчук, - пояснюють журналісти.

Призначення, ухвалені в той день, голова комітету Арістов так і не підписав. Через це "група Трухіна" в комітеті надалі кілька разів (зокрема 20 жовтня) зривала кворум комітету. Крім вже озвучених нардепів, за даними редакції, вплив Трухіна також поширюється на "слуг" Любов Шпак, Дениса Германа і Ореста Саламаху.

Загалом, за підрахунками журналістів, депутат впливає на близько 20 своїх колег із 34-х членів комітету. Як стверджують співрозмовники видання, після публічних виступів керівництва "Слуги" про виключення Трухіна із партії та фракції ситуація з впливом депутата не змінилась.

Подробиці скандалу із Трухіним:

23 серпня 2021 року на Бориспільській трасі сталася аварія за участі народного обранця Трухіна (досьє Трухіна). Його Audi в'їхала в автомобіль Ford, який протаранив інше авто. Внаслідок ДТП постраждали шестеро осіб, зокрема двоє дітей.

31 серпня у поліції зазначили, що через наявність серед фігурантів справи народного депутата України, зокрема від "Слуги народу" Олександра Трухіна, розслідуванням займатиметься Державне бюро розслідувань.

1 лютого 2022 року з'ясувалось, що Трухін намагався "зам'яти" справу хабарем. За кермом Audi A8 був чоловік, схожий на нардепа, який почав запевняти, що йому треба встигнути на засідання Верховної Ради та вмовляти патрульного відпустити його.

Зокрема він казав: "Давай я тихенько в ліс піду", "потім знайдемося, я тобі віддячу". Депутат також казав, що замовить слівце за патрульного перед міністром внутрішніх справ Монастирським. Також депутат почав пропонувати патрульному Петрику принести з багажника сумку, де "було 150 тисяч".

2 лютого фракція "Слуга народу" оприлюднила заяву, що виключила нардепа зі своїх рядів. Цього ж дня на ситуацію відреагував президент Зеленський. Він зазначив, що депутат має відповісти за свій вчинок повною мірою.

7 лютого патрульного Сергія Петрика викликали до ДБР на допит як свідка.

Читайте також

1