Тупицького оголосили в розшук за двома кримінальними провадженнями - Офіс генпрокурора

Стосовно нього обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою
Головне
Тупицького оголосили в розшук за двома кримінальними провадженнями - Офіс генпрокурора
Олександр Тупицький (Фото: пресслужба КСУ)
23 Серпня 2022, 11:45
читать на русском

Ексголову Конституційного суду України Олександра Тупицького оголошено в розшук за двома кримінальними провадженнями. Його звинувачують у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованої системи Державної казначейської служби України.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора в Telegram.

За клопотанням прокурорів Офісу Генерального прокурора оголошено у розшук колишнього Голову Конституційного Суду України, обвинуваченого у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованої системи Державної казначейської служби України. Також стосовно нього обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що прокурори звернулися із відповідним клопотанням у зв’язку із неодноразовими неявками обвинуваченого у судові засідання.

Прокурорами Офісу Генерального прокурора підтримується публічне обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно колишнього Голови та головного бухгалтера Конституційного Суду України за фактом вчинення ними за попередньою змовою несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи Державної казначейської служби України (ч. 2 ст. 361 КК України), - додали в Офісі.

Нагадаємо, 27 травня 2022 року ексголову КСУ Тупицького було оголошено в міжнародний розшук. Це судове рішення дає змогу стороні обвинувачення клопотати перед судом про видачу (екстрадицію) обвинуваченого в Україну.

25 травня 2021 року слідчі ДБР за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора направили до суду обвинувальний акт стосовно Тупицького.

У жовтні 2018 року в одному із кафе міста Києва експосадовець, який на той час обіймав посаду заступника Голови КСУ, підкупив свідка у кримінальному провадженні. Свідок мав відмовитися від показань або дати "потрібні" покази на користь колишнього Голови Вищого господарського суду України, який перебував у статусі підозрюваного.

Крім того, колишній Голова у 2018 та 2019 роках надавав неправдиві покази у справі протиправного заволодіння майновими активами "Зуївського енергомеханічного заводу", що знаходиться у місті Зугресі Донецької області.

Ексголова КСУ обвинувачується у свідомо неправдивих показаннях, поєднаних зі штучним створенням доказів захисту (ч. 2 ст. 384 КК України) та підкупі свідка з метою надання завідомо неправдивих показань (ст. 386 КК України).

У разі доведення вини обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк до 5 років.

Як відомо, відсторонений голова Конституційного суду Олександр Тупицький незаконно виїхав з України після початку повномасштабного російського вторгнення. Оскільки з 24 лютого заборонено залишати Україну чоловікам призовного віку, а для Тупицького забороною є і його статус обвинуваченого у кримінальному провадженні.

Згодом працівники ДБР розпочали досудове розслідування через втечу Тупицького до Австрії. Колишнього голову Конституційного суду України оголосили у міжнародний розшук 27 травня.

Читайте також