У Брюсселі констатують належне виконання Україною умов безвізового режиму

Україна виконує всі вимоги візової лібералізації, тому режим продовжить функціонувати і надалі
У Брюсселі констатують належне виконання Україною умов безвізового режиму
Фото: Європейська правда
6 Жовтня 2020, 20:34
читать на русском

У Європейському союзі констатують, що Україна належним чином виконує умови, необхідні для функціонування безвізового режиму.

Така позиція озвучена у вівторок, 6 жовтня, в Брюсселі в ході зустрічей міністра юстиції України Дениса малюська з віцепрезидентом Єврокомісії, єврокомісаром з питань цінностей і прозорості Вірою Юрова і комісаром ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс, які відбулися перед самітом Україна-ЄС.

Про це повідомляє агенство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на представника Українии при ЄС, посла Миколи Точицького, який був присутній на зустрічах.

Важливо, що перед початком пленарного засідання саміту керівництво Єврокомісії відзначило, що Україна робить все для виконання вимог візової лібералізації, які були визначені Другою доповіддю моніторингу. Київ чітко виконує показники лібералізації візового режиму. Крім того, співпраця України і Євросоюзу в сфері реадмісії осіб знаходиться на належному рівні. Сказане дає підстави стверджувати, що Україна належним чином виконує умови, необхідні для подальшого функціонування безвізового режиму , - сказав Точицький.

Крім того, за його словами, сторони обговорили питання впровадження в Україні реформ у сфері правосуддя, забезпечення належного функціонування антикорупційних органів. Вони також відзначили прийняту урядом України в кінці вересня Антикорупційну стратегію на 2020-2024, яку не було в Україні протягом останніх трьох років.

Під час зустрічі також наголошувалося на важливості подальшої взаємодії України з Венеціанською комісією в питаннях, пов'язаних із судовою реформою.

Читайте також

Нагадаємо, 17 вересня повідомлялося, що у Європарламенті попередили Україну про фінансові ризики, які можуть виникнути через проблемну процедуру відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

А Віола фон Крамон заявила, що через ситуацію навколо призначення нового керівника САП Україна може втратити безвізовий режим і велику фінансову допомогу від ЄС.

Поки міжнародне співтовариство зайнято Білоруссю, уряд України спішно підштовхує кандидатів, які не мають досвіду і порядності, до вибору глави САП. Це не полетить. Уряд ставить під загрозу безвізовий режим з ЄС і подальшу трансляцію допомоги в розмірі 1,5 млрд євро, — написала вона.

Після цього прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що безвізовий режим з Європейським Союзом для України не відміняється.

Також депутатка Європарламенту від ФР Німеччини, членкиня комітету у закордонних справах Віола фон Крамон вдруге попередила Україну, що вона може втратити безвізовий режим з Європою через відбір нового очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Також вона звернулась до глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, який 18 вересня заявив, що погрози від депутатки є лише чутками.

5 жовтня депутати Європарламенту звернулися до глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамії з відкритим листом, в якому виступили з попередженням для політиків і олігархів, відповідальних за згортання реформ.

Читайте також

Євродепутати зазначають, що у боротьбі з корупцією український уряд ще в перші дні вселяв надію.

Сам президент передбачив "Україну своєї мрії", де "вчителі отримують реальну зарплату, а корумповані чиновники реальні тюремні строки". Через 17 місяців ми не можемо не побачити, що мрія дає тріщини, і багато з цих тріщин саме у вашій партії, пане Арахаміє", - йдеться у листі.

1