У Євросоюзі затвердили санкції проти ПВК "Вагнера"

Під санкції потрапили також пов`язані з компанією юридичні та фізичні особи
Головне
У Євросоюзі затвердили санкції проти ПВК "Вагнера"
Євросоюз (Фото: pexels)
13 Грудня 2021, 18:54
читать на русском

Рада Європейського Союзу затвердила санкції стосовно приватної військової компанії "Вагнер" із Росії, восьми її співробітників включно з керівником Дмитром Уткіним і трьох пов’язаних із нею юридичних осіб.

Рішення про санкції  оприлюднене в Офіційному віснику ЄС.

Підставою для санкцій ЄС назвав дії ПВК у Сирії, Лівії та Україні.

Санкції запровадили безпосередньо проти ПВК "Вагнера", а також пов'язаних із нею юридичних осіб: ТОВ "Велада", ТОВ "Меркурій" та ТОВ "Євро Поліс". Перші дві уклали із сирійською владою контракти на видобування нафти й газу в Сирії, а третя використовувалася "Вагнером" як прикриття для укладання контрактів найманцями.

Під санкції ЄС також потрапили засновник і очільник ПВК "Вагнера" Дмитро Уткін, бійці угруповання, які воювали в Сирії, на сході України і в Лівії.

Обмеження передбачають заборону на в'їзд до ЄС і замороження активів підсанкційних осіб на території держав-членів.

Нагадаємо, що 17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину звіту про "злив" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер".

Згідно з інформацією розслідувачів, ексглава Головного управління розвідки Василь Бурба пояснював, що рішення відкласти спецоперацію по вагнерівцях запропонував голова Офісу президента Андрій Єрмак, щоб не зірвати домовленості з Росією про перемир'я на Донбасі з 27 липня 2020 року.

Бурба заявив, що глава Офісу президента Андрій Єрмак від імені глави держави Володимира Зеленського дав усну вказівку перенести спецоперацію щодо "вагнерівців".

Українська влада спочатку заперечувала сам факт підготовки такої операції, потім називала її "не нашою операцією". Згодом вищі посадові особи визнали факт проведення спецоперації та її зрив. Була створена парламентська ТСК, однак і вона не змогла встановити винних у зриві спецоперації.

Читайте також наш матеріал"Вагнергейт": чи стане розслідування Bellingcat та The Insider кінцем епохи Зеленського.

Читайте також

1