ТСК щодо "вагнерівців" працюватиме ще рік - рішення ВР

Депутати схвалили проміжний звіт ТСК щодо "вагнерівців"
ТСК щодо "вагнерівців" працюватиме ще рік - рішення ВР
Вагнерівців Фото: КДБ БІЛОРУСІ
30 Листопада 2021, 16:32
читать на русском

Верховна Рада 30 листопада на рік продовжила роботу Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів держвлади та інших осіб проти суверенітету України, що стосується організації спеціального заходу щодо затримання 33 бойовиків ПВК "Вагнера".

Також депутати схвалили проміжний звіт комісії. Його передадуть до Генпрокуратури, Державного бюро розслідувань та до Служби безпеки.

Також члени ТСК рекомендуватимуть Офісу Генерального прокурора взяти на окремий контроль розслідування кримінальних проваджень щодо питань розслідуваних комісією.

У ТСК встановили, що правоохоронні органи та прокуратура України "зробили все необхідне для екстрадиції затриманих найманців з території Республіки Білорусь, але підготовка відповідних документів розпочалася вже після того, як найманців було затримано в Білорусі, що призвело до втрати часу та могло негативно вплинути на результати спроб екстрадиції в рамках механізмів міжнародного правового співробітництва" для притягнення "вагнерівців" до відповідальності.

Комісія рекомендувала направити до Інтерполу та відповідних органів держав-партнерів усі отримані нові дані щодо російських військових, найманців, співробітників спецслужб та розвідки, які брали участь в активних заходах та у війні проти України та інших держав.

Також ТСК визначила, що п'ятий президент України Петро Порошенко не міг санкціонувати проведення цього активного заходу, оскільки він розпочався наприкінці червня 2020 року.

Водночас згідно з наявними даними, комісія зробила висновок, що спецоперацію по затриманню вагнерівців відклали з 25 липня на 30 липня 2020 року, проте хто санкціонував це - не вдалося точно визначити. Комісія каже про відсутність будь-якої документально оформленої вказівки про відтермінування з боку будь-якої посадової особи.

Також ТСК не знайшла підтвердження того, що президент Володимир Зеленський давав особисті розпорядження керівництву Головного управління розвідки Міністерства оборони України відтермінувати активний захід.

Щодо причетності голови Офісу президента Андрія Єрмака - він не мав повноважень надавати розпорядження керівнику ГУР МОУ щодо відтермінування будь-якого розвідувального заходу.

17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину звіту про "злив" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер".

Згідно з інформацією розслідувачів, ексглава Головного управління розвідки Василь Бурба пояснював, що рішення відкласти спецоперацію по вагнерівцях запропонував голова Офісу президента Андрій Єрмак, щоб не зірвати домовленості з Росією про перемир'я на Донбасі з 27 липня 2020 року.

Бурба заявив, що глава Офісу президента Андрій Єрмак від імені глави держави Володимира Зеленського дав усну вказівку перенести спецоперацію щодо "вагнерівців".

Українська влада спочатку заперечувала сам факт підготовки такої операції, потім називала її "не нашою операцією". Згодом вищі посадові особи визнали факт проведення спецоперації та її зрив. Була створена парламентська ТСК, однак і вона не змогла встановити винних у зриві спецоперації.

Читайте також наш матеріал"Вагнергейт": чи стане розслідування Bellingcat та The Insider кінцем епохи Зеленського 

Читайте також

1