У НАТО підтримали членство України в Альянсі - депутат

Також Альянс ухвалив жорстку антиросійську резолюцію
У НАТО підтримали членство України в Альянсі - депутат
Україна-НАТО (Фото: NATO)
12 Жовтня 2021, 20:37
читать на русском

Парламентська асамблея НАТО закликала уряди та парламенти країн Альянсу підтримати зусилля України щодо прискорення її вступу до НАТО та ухвалила жорстку антиросійську резолюцію.

Про це повідомив голова постійної делегації України в ПА НАТО, член депутатської фракції "Слуга народу" Єгор Чернєв на своїй сторінці у Фейсбуці.

За його словами, "усі важливі правки української делегації були враховані".

Як на мене, резолюція є настільки жорсткою, що якщо перекласти її з дипломатичної мови на людську, то Росія постає в ній у якості справжньої імперії зла. У резолюції РФ визнана безпосередньою загрозою євроатлантичній безпеці. Її звинувачують у порушенні міжнародного права, агресії проти сусідів, дезінформації, політичних вбивствах, втручанні у вибори та внутрішні справи інших країн, гібридній війні проти Заходу, військових провокаціях, використанні корупції як інструменту у міжнародній політиці та інших злочинах, - написав депутат.

За його інформацією, НАТО закликає ввести проти РФ додаткові санкції та використати всі можливі дипломатичні та економічні важелі.

Чернєв каже, що у новій Стратегічній концепції НАТО, за рішенням Асамблеї, потрібно врахувати нові реалії та зосередитися на зміцненні обороноздатності Альянсу та стримуванні РФ. Вікно для переговорів залишається відкритим лише для випадку, якщо Росія змінить свою політику та почне дотримуватися норм міжнародного права.

Резолюції ПА НАТО хоча і не є документами прямої дії, але враховуються у штаб-квартирі Альянсу та урядами країн при прийнятті рішень. А тому поточну сесію для нашої делегації у Парламентській асамблеї можна вважати вдалою. Це чергова дипломатична перемога України у війні з Росією, - додав депутат.

Нагадаємо, 14 червня на саміті НАТО у Брюселі країни-члени Альянсу підтвердили рішення 2008 року про надання ПДЧ Україні й Грузії.  Президент України Володимир Зеленський подякував членам НАТО за це рішення, але зазначив, що хотів би почути конкретні дати щодо отримання Україною ПДЧ.

7 жовтня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що на саміті НАТО у Мадриді у 2022 році країни-члени Організації Північноатлантичного договору можуть підтвердити рішення щодо майбутнього членства України в НАТО.

Читайте також

1