У розвідників, які готували операцію по "вагнерівцям", забрали закордонні паспорти - ЗМІ

Підставою вилучення документів стало нібито те, що документи були оформлені з порушенням законодавства
Важливо
У розвідників, які готували операцію по "вагнерівцям", забрали закордонні паспорти - ЗМІ
Вагнерівців Фото: КДБ БІЛОРУСІ
26 Листопада 2021, 18:19
читать на русском

У п'ятьох колишніх працівників розвідки, які готували операцію по "вагнерівцям", закордонні паспорти визнали недійсними.

Про це йдеться у розслідуванні "Схем". Журналісти зазначають, що таке рішення ухвалили на підставі сфальсифікованого документа. Лише після втручання журналістів документи знову поновили.

Як повідомляється, йдеться про Юрія Семенюка, Романа Червінського, Ігоря Дзеру, тодішнього очільника ГУР МО Василя Бурбу та ще одного розвідника, який попросив не називати його ім'я.

Підставою вилучення документів стало нібито те, що паспорти розвідників були оформлені з порушенням законодавства. За інформацією розслідувачів,  документи вилучили на основі відповідного листа на бланку Міграційної служби прикордонникам. При цьому в Міграційній службі сказали, що вони не готували та не надсилали такий лист прикордонникам. Також там нічого не знають про порушення у паспортах цих розвідників.

Згідно з законодавством, цей лист мала б доставляти фельд'єгерська служба. Проте журналісти з'ясували, що вона нічого не доставляла.

Голова Держприкордонслужби Андрій Демченко розповів "Схемам", що такі листи може надсилати й звичайна пошта. А прикордонники взяли до уваги цей лист, тому що не помітили у ньому ознак підробки. У Прикордонній службі пояснили, що вже видалили записи про недійсність паспортів. Проте один з розвідників, Юрій Семенюк, своїм закордонним паспортом уже не скористається. А все через те, що його порізали прикордонники після спроби чоловіка виїхати за кордон.

На думку Семенюка, такі дії можуть бути спробою тиску влади на розвідників.

Тоді ж журналіст Bellingcat Христо Грозєв анонсував розслідування, було багато публікацій щодо цього. І, можливо, хтось вважав, що ми — чи то я особисто, чи то ці п'ятеро чоловіків, — будемо шукати можливість зустрічі з Христо Грозєвим і летіти в Болгарію чи за кордон, не знаю, — сказав Семенюк.

Нагадаємо, 17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину звіту про "злив" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер".

Згідно з інформацією розслідувачів, ексглава Головного управління розвідки Василь Бурба пояснював, що рішення відкласти спецоперацію по вагнерівцях запропонував голова Офісу президента Андрій Єрмак, щоб не зірвати домовленості з Росією про перемир'я на Донбасі з 27 липня 2020 року.

Бурба заявив, що глава Офісу президента Андрій Єрмак від імені глави держави Володимира Зеленського дав усну вказівку перенести спецоперацію щодо "вагнерівців".

Українська влада спочатку заперечувала сам факт підготовки такої операції, потім називала її "не нашою операцією". Згодом вищі посадові особи визнали факт проведення спецоперації та її зрив. Була створена парламентська ТСК, однак і вона не змогла встановити винних у зриві спецоперації.

Читайте також наш матеріал"Вагнергейт": чи стане розслідування Bellingcat та The Insider кінцем епохи Зеленського 

Читайте також

1