Угорського чиновника не пустили до України через агітацію на місцевих виборах

Заборона в’їзду пов’язана виключно з його діями
Угорського чиновника не пустили до України через агітацію на місцевих виборах
Міністерство закордонних справ України (фото з відкритих джерел)
24 Листопада 2020, 14:58
читать на русском

У вівторок, 24 листопада, на українському кордоні відмовили у в'їзді угорському посадовцю Іштвану Грежі. Йому заборонили в'їзд до України за агітацію на місцевих виборах у Закарпатській області.

Про це повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ.

Зазначається, що 24 листопада, уповноваженому Уряду Угорщини з питань співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю пану Іштвану Грежі було відмовлено у в’їзді на територію України через чинну заборону.

Рішення про заборону в’їзду громадянам іноземних держав приймається відповідно до наявного в правовому полі України порядку. Однією з підстав для цього є встановлення фактів порушення іноземцем законодавства України, - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що у випадку із паном Грежею мали місце зафіксовані у публічному просторі факти порушення положень Виборчого кодексу України, що забороняють іноземцям вдаватися до агітації за одну з політичних сил в Україні – учасника виборчого процесу.

Прийняте рішення не стосується сфери міждержавних відносин. Заборона в’їзду пов’язана виключно з діями конкретного громадянина, в яких містяться ознаки правопорушення, - додали у міністерстві.

Читайте також

Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ України вручило ноту протесту послу Угорщини у зв'язку з агітацією у день виборів, 25 жовтня, на Закарпатті.

Згодом Україна заборонила в'їзд двом високопоставленим особам з Угорщини через агітацію в Закарпатській області під час виборчого процесу на минулих місцевих виборах.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна готова до конструктивної й відвертої розмови з угорцями, але "якщо вони нехтуватимуть нашими інтересами і нашим законодавством, ми робитимемо жорсткі й чіткі кроки".

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто відреагував на заборону на в'їзд двом угорським чиновникам через втручання в місцевих виборах і назвав це рішення "жалюгідним" і "безглуздим".

Кулеба заявив, що Сійярто підтримав його пропозицію перегорнути сторінку, на якій Україна та Угорщина нещодавно обмінялися болісними ударами.

1