Україна розпочала експортувати електроенергію в Європу

Україна інтегрується на європейський ринок і буде заміщати експорт з росії
Головне
Україна розпочала експортувати електроенергію в Європу
Лінії електропередач, прапор України Фото: УНІАН
28 Червня 2022, 16:01
читать на русском

28 червня Україна розпочала експорт електроенергії в Європу, аби замістити цими поставками експорт з росії.

Про це заявив під час брифінгу голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Сьогодні фактично розпочинається експорт, комерційні поставки електроенергії з України до Європи. Це ще один крок по інтеграції наших ринків. Ще фізично поставок сьогодні не буде, будуть аукціони серед тих компаній, які будуть змагатися за доступ до ліній передач, щоб експортувати цю електроенергію. і з 1 липня почнеться перший експорт. Це потужні 100 мегаватів електроенергії, яку ми будемо продавати Європі. Є такі очікування, що в наступні місяці цей обсяг експорту може збільшуватися, - зазначив він (досьє Геруса).

Герус каже, що в України є надлишок, тобто профіцит електроенергії, тому ми можемо поставляти її до Європи:

І при чому заміщати такими поставками електроенергію, зроблену з російського газу, яка щей має шкідливі викиди СО2.

Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що сьогодні Україна "стала ще на один крок ближче до повної енергетичної інтеграції з Європою".

ENTSO-E ухвалило довгоочікуване рішення щодо офіційного старту з 30 червня 2022 року комерційного експорту електроенергії з України до Європи. Початковий обсяг експорту 100 МВт, і обсяги збільшуватимуться поступово, після щомісячної оцінки ENTSO-E впливу на європейську енергосистему. Технічно наша енергосистема вже зараз може забезпечити до 1690 МВт потужності для експорту. Після здійснення додаткових технічних заходів пропускна спроможність для продажу електроенергії за кордон може зрости до 4-5 ГВт, - наголосив він.

Міністр (досьє Галущенка) зазначив, що всі генеруючі компанії матимуть рівний доступ до експортної торгівлі електроенергією завдяки прозорим аукціонам.

Поступове збільшення експорту електроенергії приноситиме нашому енергоринку кошти, які необхідні для стабілізації його фінансового стану. Європейські країни, своєю чергою, отримають змогу забезпечити більш стабільне енергопостачання та, що найважливіше, замістити російські енергоресурси.

Нагадаємо, у червні в Україні змінили обсяги товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню.