Україна та Євросоюз підписали "транспортний безвіз": що це означає

Це вже третій за останній рік "безвіз" для України із ЄС після авіаційного та енергетичного
Головне
Україна та Євросоюз підписали "транспортний безвіз": що це означає
Пункт пропуску фото: Державна прикордонна служба
29 Червня 2022, 19:18
читать на русском

У середу, 29 червня, Україна та Євросоюз підписали "транспортний безвіз". Він передбачає визнання українських водійських посвідчень, а також спрощену процедуру перетину українсько-європейського кордону.

Про це повідомив прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram.

За його словами, щоденна робота 24/7 дозволила в найшвидші терміни підписати з ЄС Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом.

Що це означає на практиці для України?

  1. ЄС визнаватиме українські водійські права. Відтепер Україна та ЄС звільняють власників посвідчень водіїв, виданих однією зі сторін, від вимоги мати міжнародне посвідчення водія.
  2. Українським перевізникам більше не потрібні дозволи для в’їзду в ЄС. Проблема, яка існувала роками та гальмувала наші експортні можливості, тепер вирішена.
  3. Угода про вантажні автомобільні перевезення плюс рішення ЄС щодо скасування мит і тарифів на українські товари дають нашому бізнесу економію в десятки мільйонів доларів, а головне — відкривають для української продукції неймовірні можливості на європейських ринках.

Шмигаль наголосив, що це вже третій за останній рік "безвіз" для України із ЄС після авіаційного та енергетичного.

Навіть попри війну та намагання росії зупинити рух нашої держави до Європи, інтеграція України у внутрішній європейський ринок просувається надшвидкими темпами, - додав глава уряду.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков наголосив, що "транспортний безвіз" з ЄС починає діяти. Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом було підписано у французькому Ліоні.

Вона скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС та дозволяє уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.

Підписання "транспортного безвізу" / Фото: facebook.com/MinInfra.UA

Сьогодні ми зробили ще один крок до фактичного членства в Євросоюзі. Вдячний європейським партнерам за готовність оперативно приймати настільки важливі рішення. Для нас така співпраця вкрай необхідна в умовах переорієнтації логістики на західні кордони, - заявив Кубраков.

За його словами, домовитися про укладання цієї Угоди нам вдалося в максимально короткі терміни — переговори стартували восени минулого року.

Підписання "транспортного безвізу" / Фото: facebook.com/MinInfra.UA

Розуміючи складну логістичну ситуацію в Україні, зумовлену блокадою морських портів та пошкодженням транспортної інфраструктури, європейські колеги синхронно рухалися нам назустріч та значно прискорили процес узгодження угоди. Продовжимо працювати над якнайшвидшою транспортною інтеграцією в ЄС. Продовольча криза, яка наразі розгортається, є яскравим доказом того, що така інтеграція в інтересах не тільки України, але й всієї світової спільноти, – додав міністр.

Термін угоди складає 1 рік з можливістю пролонгації, а тимчасово набирає чинності уже відсьогодні. На постійній основі Угода запрацює після завершення усіх ратифікаційних процедур.

Нагадаємо, що Україна може стати однією з перших країн, із якою Євросоюз укладе Спеціальну транспортну угоду, яка передбачає, зокрема, повну лібералізацію вантажного транзиту.

Читайте також

1