Українки Олена Зеленська та Олександра Матвійчук увійшли до 100 найвпливовіших людей світу за версією Time

Українок для журналу представили Джилл Байден і Гілларі Клінтон
Головне
Українки Олена Зеленська та Олександра Матвійчук увійшли до 100 найвпливовіших людей світу за версією Time
Олена Зеленська
14 Квітня 2023, 10:20
читать на русском

Першу леді України Олену Зеленську та правозахисницю, лауреатку Нобелівської премії миру Олександру Матвійчук включили в список зі 100 найвпливовіших людей світу за версією журналу Time. Обох розмістили в категорії “Лідери”, до якої також потрапили президент США Джо Байден, американська міністерка фінансів Джанет Єллен, канцлер Німеччини Олаф Шольц, затриманий в Росії журналіст WSJ Еван Гершкович та інші.

Сторінку Зеленської на сайті Time наповнили листом першої леді Сполучених Штатів Америки Джилл Байден. Вона описала дружину українського президента як матір, захисницю, гордість нації та “маяк надії для тих, кого любить”.

"Авторка, яка працювала за кадром, вона ніколи не просила уваги. Мати двох дітей, вона ніколи не бажала стати серцем національної війни. Олена Зеленська не очікувала стати воїном народу України, але з самовідданою мужністю прийняла цей виклик", – зазначила Джилл Байден.

Перша леді США додала, що Зеленська не втекла від війни в Україні заради захисту свободи і демократії, майбутнього дітей та всіх громадян своєї держави, а також, "щоб показати світу, що серце і надія можуть змусити навіть найбільшого тирана здаватися маленьким".

Про правозахисницю Олександру Матвійчук та організацію "Центр громадянських свобод", яку вона очолює, для Time написала колишня сенаторка й кандидатка в американські президенти, ексдержсекретар Гілларі Клінтон. Політикиня відзначила зусилля Матвійчук з документування воєнних злочинів РФ в Україні.

"Робота, яку виконує Олександра та її організація, є дуже нагальною та важливою. Документуючи звірства Росії, щоб злочинці могли зіткнутися з переслідуванням, вона є доказом того, що жінки не просто жертви війни; вони можуть бути агентами миру та справедливості", – йдеться в тексті Клінтон.

Перелік 100 найвпливовіших людей планети від Time також містить категорії "Митці", "Кумири", "Першопрохідці", "Титани" та "Інноватори". Повний список можна переглянути на сайті видання.

Нагадаємо, торік у грудні  Олена Зеленська та ще семеро українок увійшли до світового рейтингу найвпливовіших жінок-2022.

Водночас британська газета Financial Times визнала президента України Володимира Зеленського людиною 2022 року. Його вважають "втіленням мужності та стійкості українського народу в його боротьбі проти російської агресії".

Читайте також

1