В Україні не вистачає послів - призначають людей без дипломатичного досвіду і профільної освіти (інфографіка)

В Україні при цьому вже давно склалося так, що на посади послів призначають не лише кар'єрних дипломатів, а й колишніх міністрів та чиновників без відповідного досвіду
Головне
В Україні не вистачає послів - призначають людей без дипломатичного досвіду і профільної освіти (інфографіка)
чиновники
13 Квітня 2024, 18:50
читать на русском

Міністерство закордонних справ рік тому заявило про кадровий голод у системі дипломатії – через нестачу кваліфікованих людей у десятках країн вакантна посада посла України. Відкритий конкурс для пошуку кандидатів поза системою, оголошений тоді ж, не допоміг виправити ситуацію. В Україні при цьому вже давно склалося так, що на посади послів призначають не лише кар'єрних дипломатів, а й колишніх міністрів та чиновників без відповідного досвіду. Серед таких рішень є успішні кейси, коли люди ефективно працюють, і звісно буває навпаки (або всі розуміють, що нова посада – це «політична пенсія»).

Видання «Слово і діло» пропонує згадати, хто із призначених Володимиром Зеленським послів не був кар'єрним дипломатом.

Скандальним наприкінці 2022 року було призначення посла України у Болгарії. Цю посаду обійняла Олеся Ілащук, яка на той момент не мала ні досвіду в дипломатії, ні на державній службі. Натомість, як з'ясували ЗМІ, останніми роками до призначення вона позиціонувала себе як психотерапевтку, сексологиню та гештальт-терапевтку.

У МЗС заперечили, що Ілащук має необхідну кваліфікацію: вона отримала диплом з відзнакою за спеціальністю «Країнознавство» Чернівецького національного університету та має кваліфікацію спеціаліста з міжнародних відносин.

Це не перший посол-психолог. У травні 2022-го послом України на Кубі стала Ірина Костюк: вона закінчила кафедру психології в університеті Шевченка і довгий час працювала психологом у різних установах.

У листопаді 2022-го Володимир Зеленський призначив послом у Швейцарії (пізніше за сумісництвом у Ліхтенштейні) Ірину Венедіктову, звільнену з посади генпрокурора. Венедіктова не мала дипломатичного досвіду, до Офісу генпрокурора вона працювала в Держбюро розслідувань, а до цього була народною депутаткою. Освіта в неї юридична.

Павла Рябікіна після звільнення з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості було призначено послом у Китаї. Рябікін не має профільної освіти, але невеликий досвід має: у 2009-2010 роках він був послом у Данії.

Послом у Словенію в 2022 році поїхав колишній міністр оборони Андрій Таран. Він має військову освіту, але дипломатичний досвід був: Таран працював аташе з питань оборони при посольстві України в США (1999-2004) та представником Міноборони при постпредстві України в ООН (2011-2014).

Ще один колишній військовий та ексзаступник міністра оборони Олександр Поліщук був у червні 2023-го призначений послом в Індії. Посол України в Саудівській Аравії Анатолій Петренко також кадровий військовий, а не дипломат, як і посол у Таджикистані Валерій Євдокимов.

Трохи понад місяць тому Зеленський призначив послом в Азербайджані Юрія Гусєва – колишнього керівника Херсонської ОДА та ексдиректора Укроборонпрому. Він не має ні дипломатичного досвіду, ні профільної освіти.

Посол України у Франції (і за сумісництвом у Монако) Вадим Омельченко до призначення не мав дипломатичного досвіду. За освітою він юрист, працював радником віцепрем'єра Тігіпка, кількох спікерів Верховної Ради, а також викладав.

Посол України у Ватикані Святослав Юраш без дипломатичного досвіду: він закінчував факультет журналістики, викладав та працював у Міністерстві культури.

Посол України в Перу (за сумісництвом у Колумбії та Еквадорі) Юрій Полюхович за освітою історик та працював у МОН. Посол України в Австралії Василь Мірошниченко закінчив Інститут міжнародних відносин, але у дипломатичній сфері до призначення не працював.

Анатолій Куцевол, призначений наприкінці 2022 року послом у Латвії, за освітою філолог та економіст. До дипломатичної служби до призначення не мав відношення.

Юлія Ковалів, яка стала посолкою у Канаді, у різний час працювала у «Нафтогазі», Мінекономіки та Офісі президента. За освітою вона економіст.

Оксана Маркарова стала посолкою у США теж без дипломатичного досвіду та відповідної освіти (свого часу вона навчалася у США (Університет штату Індіана) та проходила стажування у Світовому банку). До призначення у лютому 2021-го Маркарова була міністром фінансів.

Нагадаємо, невдовзі послами можуть стати ще дві людини без досвіду дипломатичної служби. Володимир Зеленський погодив призначення колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного послом у Великій Британії, а екссекретаря РНБО Олексія Данілова – у Молдові.

1