В уряді пояснили, чому Держдеп США наказав сім'ям дипломатів виїхати з України

Наразі в Україні зі 129 дипломатичних представництв лише чотири заявили про евакуацію громадян
Важливо
В уряді пояснили, чому Держдеп США наказав сім'ям дипломатів виїхати з України
Кабінет міністрів (фото: Парламент UA)
25 Січня 2022, 13:10
читать на русском

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що Державний департамент США наказав членам родин співробітників дипломатичних відомств виїхати з України через раніше отриманий американцями "афганський синдром".

Про це міністр сказав під час спілкування з журналістами у стінах Верховної Ради, пише Цензор.НЕТ.

Напевно, вони змінили свої протоколи і повинні своєму народу продемонструвати, що пильнують за своїми працівниками і дбають про них. І то, йдеться про добровільний порядок для членів їх родин, - зазначив Резніков.

За його словами, на сьогодні з військової точки зору жодних підстав вважати, що завтра Росія нападе на Україну. Але Резніков наголосив на ймовірності загрози вторгнення РФ.

Суспільство сьогодні по-різному сприймає будь-які концентрації військ вздовж будь-якого кордону. Люди не люблять війну, але бояться її, - зазначив міністр.

Він додав, що українці знають, що війна триває з 2014 року. Але чомусь восени 2021 року почали говорити, що війна може розпочатися. Він повторив, що влада Російської Федерації здійснила акт агресії проти України, порушивши міжнародні кордони, шляхом захоплення Автономної Республіки Крим, міста Севастополя і частково Луганської та Донецької областей нашої країни. На сьогодні ситуація у світі не змінилася: агресія триває, війна триває.

Своєю чергою міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в етері програми "Свобода слова" на ICTV зазначив, що рішення США про евакуацію дипломатів та їхніх сімей спричинене невдалим досвідом виведення американських військ з Афганістану, а не реальною обстановкою в країні.

За його словами, новини про евакуацію викликали почуття тривоги та страху, які громадяни України відчувають в останні місяці через інформацію про нарощування Росією своїх військ біля кордонів нашої країни.

Кулеба наголосив, що наразі в Україні зі 129 дипломатичних представництв лише чотири заявили про евакуацію дипломатів та їхніх сімей з міркувань безпеки.

По-перше, це рішення жодним чином не вплине на функціонування посольств, вони продовжать працювати над тим, щоб підтримувати Україну та розвивати двосторонні відносини. По-друге, кожна країна має свій фактор. На жаль, у США є фактор Афганістану і того, що там нещодавно відбувалося. Тому колеги десь діють різкіше, ніж мають, - сказав міністр.

Він висловив упевненість, що зараз рішення про евакуацію членів сімей співробітників посольств передчасне - "для цього поки що немає об'єктивних реальних умов".

Нагадаємо, що 24 січня Державний департамент США дав дозвіл на добровільний від’їзд держслужбовців США та наказав виїхати членам родин в обов'язковому порядку з посольств у Києві. Велика Британія ухвалила таке ж рішення.

Водночас Європейський Союз не бачить якихось конкретних причин для евакуації родин своїх дипломатів з України. Наразі тривають переговори з російською стороною.

Читайте також

1