В уряді пропонують запровадити річну ціну на газ

Таку ціну визначатимуть для населення та підприємств теплопостачання
Головне
В уряді пропонують запровадити річну ціну на газ
Денис Шмигаль і Юрій Вітренко (Фото: КМУ)
23 Лютого 2021, 16:11
читать на русском

Під час онлайн-засідання Антикризового енергетичного штабу уряд запропонував встановити річну ціну на газ для населення та підприємств теплокомуненерго.

Про це повідомляють на урядовому порталі.

Зокрема під час засідання затвердили план дій щодо реалізації Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та гарячої води, підписаний 9 лютого цього року.

Як відзначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля), для забезпечення стабільної роботи підприємств теплопостачання в цьому й наступному опалювальному сезоні необхідно розпочати працювати згідно із затвердженим планом, аби визначити суми заборгованості цих підприємств перед операторами газорозподільчих систем та визначити правильні шляхи їх покриття.

Варто розглянути можливість запровадження річного продукту вартості газу для ТКЕ та для громадян, або іншого ефективного механізму. Для цього потрібно, щоб профільні робочі групи напрацювали правильні рішення, — зазначив глава уряду.

Прем’єр-міністр доручив НКРЕКП спільно з НАК "Нафтогаз Україна" верифікувати всі борги теплопостачальних підприємств. Водночас Антикризовий енергетичний штаб на базі Міністерства розвитку громад та територій і Міненерго має визначити механізми погашення заборгованості та спільно з Мінфіном знайти джерела для їх фінансування.

Читайте також

Як відомо, меморандум, який підписали з міськими головами, також охоплює низку заходів щодо стабілізації ситуації на ринку надання комунальних послуг щодо тепла і гарячого водопостачання.Меморандум передбачає внормування і впорядкування роботи комунальних підприємств, щоб не допустити їхніх банкрутств, забезпечити стабільну роботу і подання тепла і води як в цьому, так і в наступних опалювальних сезонах.

Нагадаємо, що 18 січня Кабінет міністрів України ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. 19 січня регулятор знизив граничний тариф на розподіл газу та встановив його на рівні 1,79 грн за кубометр.