Велика Британія: Кремль планує встановити в Україні проросійську владу на чолі з Мураєвим

Сполучене Королівство закликало Росію припинити агресію проти України
Важливо
Велика Британія: Кремль планує встановити в Україні проросійську владу на чолі з Мураєвим
Мураєв Євгеній (фото: Вікіпедія)
23 Січня 2022, 13:13
читать на русском

У Великій Британії розрили плани Російської Федерації щодо намагання встановити в Україні проросійське керівництво на чолі з головою партії "Наші" Євгеном Мураєвим.

Про це заявлено у повідомленні МЗС Великої Британії.

На сайті зовнішньополітичного відомства оприлюднено інформацію, що "російський уряд прагне встановити проросійського лідера в Києві, оскільки розглядає питання про вторгнення та окупації України. Потенційним кандидатом розглядається колишній народний депутат України Євген Мураєв".

Також в МЗС заявили, що російські спецслужби підтримують зв’язки з багатьма колишніми українськими політиками, серед яких:

  • Сергій Арбузов, перший віцепрем'єр-міністр України у 2012-2014 роках, в.о. прем'єр-міністра у 2014 році;
  • Андрій Клюєв, перший віцепрем'єр-міністр у 2010-2012 роках, керівник Адміністрації колишнього президента України Віктора Януковича;
  • Володимир Сівкович, колишній заступник голови Ради національної безпеки і оборони (РНБО);
  • Микола Азаров, прем'єр-міністр України у 2010-2014 роках.

Зазначається, що деякі з цих політиків мають контакти з офіцерами російської розвідки, які зараз беруть участь у плануванні нападу на Україну.

Міністр закордонних справ Ліз Трасс сказала:

Інформація, оприлюднена сьогодні, проливає світло на масштаби російської діяльності, спрямованої на підрив України, і дає змогу зрозуміти мислення Кремля.

Вона закликала російську владу до деескалації, вимагає припинити свої кампанії щодо агресії та дезінформації, стати на шлях дипломатії.

Як неодноразово заявляла Велика Британія та наші партнери, будь-яке військове вторгнення Росії в Україну було б серйозною стратегічною помилкою з серйозними витратами. Позиція Великобританії щодо України також зрозуміла. Ми однозначно підтримуємо його суверенітет і територіальну цілісність в межах його міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим. Україна – незалежна, суверенна держава, - зазначила Трасс.

Довідково: Мураєв Євген - народний депутат України VII та VIII скликань, голова партії "Наші". У 2014 році він став власником телеканалу News One, сайту MIGnews та харківського інтернет-каналу "Робінзон ТВ".

У червні 2013 року Мураєв був серед 148-ми народних депутатів України, які підписали Звернення депутатів від Партії регіонів і КПУ до польського Сейму з проханням "визнати Волинську трагедію геноцидом щодо польського населення і засудити злочинні діяння українських націоналістів".

В січні 2014 року він голосував за так звані "диктаторські закони".

У 2014 році особисто вивозив колишнього прем'єр-міністра України Миколу Азарова за межі України.

Революцію Гідності політик називає державним переворотом, стверджує, що агресія Росії на Донбасі, створення фейкових "ДНР-ЛНР" це "громадянський конфлікт". Проросійських бойовиків відмовляється називати терористами.

В ефірі одного з телеканалів Мураєв назвав засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова терористом, який готував підпали й вибухи. Політик також засудив бойові дії українських збройних сил на Донбасі. За такі висловлювання у 2018 році ГПУ порушила справу проти Мураєва за статтею "державна зрада".

У 2019 році ГПУ викликала його на допит у зв’язку з можливим ухиленням від сплати податків. Політик відмовився відповідати на питання слідчого, мотивуючи це конституційним правом не давати проти себе свідчень.

Читайте також