Велика палата КСУ визнала конституційність мовного закону

Закон оскаржували 51 нардеп, а ініціатором виступив Вадим Новинський
Головне
Велика палата КСУ визнала конституційність мовного закону
14 Липня 2021, 17:03
читать на русском

Велика палата Конституційного суду розглянула подання 51 народного депутата щодо конституційного Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" та визнала мовний закон таким, що відповідає Конституції України.

Про це повідомила представник Верховної Ради у КСУ Ольга Совгиря у своєму Telegram.

За її словами, Конституційний Суд ухвалив рішення у справі за конституційним поданням народних депутатів щодо конституційності Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

За результатами розгляду справи Конституційний Суд визнав оскаржуваний закон таким, що відповідає Конституції, - повідомила Совгиря.

У своєму конституційному поданні автори посилались на неконституційність закону як в частині окремих положень за змістом, так і на суттєві порушення Верховною Радою норм Регламенту при його ухваленні.


Контекст. 25 квітня 2019 року народні депутати ухвалили закон № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за який проголосували 278 парламентарів. Проти закону виступила фракція "Опозиційний блок".

15 травня 2019 року закон підписав п'ятий президент Петро Порошенко. У червні 2019 року до Конституційного суду надійшло конституційне подання 51 народного депутата, які вимагали перевірити на конституційність закон про українську мову. Одним із ініціаторів цього подання був нардеп Вадим Новинський.

На думку парламентарів, закон не відповідає Конституції і не врегульовує порядок застосування мов національних меншин, а деякі законодавчі положення "фактично означатимуть дискримінацію російськомовних громадян".

2 листопада, напередодні розгляду закону у КСУ, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував скаргу народних депутатів щодо конституційності Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Мовний омбудсман вважає, що мовний закон повністю відповідає Конституції України.

Читайте також

1