Загальний карантин замість адаптивного: все, що потрібно знати

Головна мета заходів - розірвати ланцюг передачі COVID-19
Важливо
Загальний карантин замість адаптивного: все, що потрібно знати
Дівчата в респіраторних масках (фото: УНІАН)
11 Листопада 2020, 17:49
читать на русском

В Україні Кабінет міністрів скасував адаптивний карантин і запровадив в Україні загальний з карантином вихідного дня. Обмеження попередньо триватимуть до 30 листопада.

Відповідне рішення було прийнято у середу, 11 листопада, на засіданні уряду.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов (досьє Степанова) повідомив, що загальний карантин міститиме обмеження, які досі діяли для регіонів "помаранчевої" зони.

За його словами, головна мета заходів, які пропонує Кабмін -  максимально допустимо розірвати ланцюг передачі хвороби. А розрив передачі ланцюга можливий тільки за рахунок зменшення контактів між людьми.

Отже, що ми пропонуємо, які зміни до карантинних обмежень? У зв'язку із розповсюдженням хвороби на всій території країни, ми пропонуємо відмовитися від адаптивного карантину та перейти на загальнодержавний карантин із обмеженнями, які діяли в попередньому варіанті карантину на територіях із "помаранчевим" рівнем епідеміологічної небезпеки для всіх територій, - додав Степанов.

Читайте також

На період карантину в Україні буде заборонено:

  1. Проводити масово-культурні заходи за участю більше, ніж 20 осіб. Крім проведення офіційних спортивних заходів, але без глядачів.
  2. Діяльність кінотеатрів та театрів із заповненістю понад 50% місць у кожному окремому залі.
  3. Діяльність музеїв, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 кв. м. приміщення.
  4. Здійснення перевезень з кількістю пасажирів, що перевищує кількість місць для сидіння.
  5. Діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 кв. м. приміщення.
  6. Діяльність розважальних закладів, нічних клубів, закладів громадського харчування, ресторанів, кафе, барів.
  7. Проводити дискотеки.
  8. Працювати закладам харчування після 22:00 та до 7:00, окрім випадків, коли заклад здійснює адресну доставку та замовлення на виніс.
  9. Розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані менше, ніж 2 м між сидіннями за сусідніми столиками та більше як 4 особи за одним столом без урахування дітей віком до 18-років. Відвідувачі заходити та пересуватися по закладу повинні в масках.
  10. Обслуговувати відвідувачів там, де не нанесено маркування про дистанцію між клієнтами не менше, ніж 1,5 м; працівників не забезпечено засобами індивідуального захисту.
  11. Відвідування закладів освіти групами, кількістю більше, як 20 осіб, окрім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної мистецької освіти.
  12. Відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, спортивної та спеціалізованої мистецької освіти у разі, коли на самоізоляції більше, ніж 50% здобувачів освіти та персоналу закладів освіти.

Читайте також

Нагадаємо, що, незважаючи на протести підприємців та працівників закладів харчування, уряд запровадив карантин вихідного дня для боротьби зі стрімким поширенням коронавірусної інфекції.

Степанов також заявив, що тривалість карантину вихідного дня буде залежити від того, чи вдасться стабілізувати ситуацію з поширенням COVID-19.