Закон про олігархів: КСУ не почне розгляд цієї справи - експерт

У законі порушено щонайменше чотири статті Конституції
Ексклюзив
Закон про олігархів: КСУ не почне розгляд цієї справи - експерт
Конституційний Суд України (фото: КСУ / Facebook)
28 Вересня 2021, 12:49
читать на русском

Конституційний суд України не буде розглядати звернення стосовно закону про олігархів. 

Про це розповіли експерти ексклюзивно для "Парламент.UA".

На жаль, робота Конституційного Суду зараз паралізована, тому, швидше за все, КСУ навіть не почне розгляд цієї справи. Проте коли Володимир Зеленський складе свої повноваження, закон буде визнано неконституційним та скасовано, – вважає кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Зазначили, що в законі порушено щонайменше чотири статті Конституції. Зокрема, адвокатка з "ЮФ "Семенова і Партнери", кандидатка юридичних наук Марина Семенова заявила, що стаття 5, не відповідає статтям 8, 19, 106 та 107 Конституції України, де йдеться про принцип верховенства права, обов’язки органів державної влади, права президента України та РНБО.

Рішення від 7 квітня 2004 року № 9-рп та рішення від 16 квітня 2007 року № 1-рп дозволяють зробити висновок про те, що стаття 106 Конституції України та інші норми національного законодавства не надають президентові України права приймати, затверджувати чи вводити в дію указами рішення, якими певні громадяни України належатимуть до категорії тих, для кого передбачені спеціальні правові обмеження і додаткові (у порівнянні з іншими громадянами України) обов’язки, - пояснила Марина Семенова.

У Конституції йдеться про те, що не можна людину жодним чином дискримінувати ані за її расою чи походженням, ані за майновим станом. Також закон надає РНБО неконституційні повноваження стосовно визначення та внесення в реєстр олігархів.

Нагадаємо, 23 вересня народні обранці проголосували в цілому законопроєкт про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№ 5599).

Закон ухвалювали без розгляду окремих правок. Фракція "Слуга народу" запропонувала розглядати документ "постатейно" - було виокремлено 12 ключових правок, підтримка яких автоматично означала відхилення інших схожих правок.

Читайте також

1