Зеленський: Чорнобиль потрібно трансформувати у територію відродження

Президент зауважив, що аварія на ЧАЕС - страшний спільний урок
Зеленський: Чорнобиль потрібно трансформувати у територію відродження
Зеленський відвідав мультимедійну виставку “Чорнобиль. Подорож” Фото: Офіс президента
26 Квітня 2021, 15:03
читать на русском

З нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи президент України Володимир Зеленський відвідав зону відчуження.

Як повідомляє пресслужба глави держави, на думку президента, в історію аварії на Чорнобильській АЕС потрібно закласти науково-просвітницький зміст, щоб мотивувати людство зробити все заради зміцнення надійності та безпеки й уникнення подібних катастроф у майбутньому.

35 років тому сталася трагедія, що увійшла до числа найбільших техногенних, екологічних і гуманітарних катастроф сучасності. Вибух на ЧАЕС та його наслідки – змінили й перевернули світ. Вони показали людству, що є лиха, які можуть торкатись кожного окремо й водночас усіх разом, – сказав Зеленський під час виступу на ЧАЕС у Київській області.

За словами глави держави, нині вже багато вивчено, написано й знято про Чорнобильську катастрофу. Чорнобиль сьогодні – це спільні виклики та спільні дії задля майбутнього й безпеки планети.

Наша мета сьогодні – трансформувати територію відчуження – так кажуть про Чорнобиль – у територію відродження. Закласти в історію Чорнобиля науково-просвітницький зміст, мотивувати людство, мотивувати світ розвивати все це у позитивному контексті. І, звісно, наше завдання – зробити все заради зміцнення надійності, безпеки, уникнення й неповторення подібних катастроф у майбутньому, – сказав президент.

Читайте також

В ході візиту до Чорнобиля президент відвідав також мультимедійну виставку "Чорнобиль. Подорож".

Під час екскурсії виставкою Володимиру Зеленському продемонстрували архівні світлини та відеоматеріали, роботи світових митців, а також знаменитої української художниці Марії Примаченко, присвячені Чорнобилю.

Для відвідувачів виставка буде відкрита після скасування карантинних обмежень.

Зеленський під час візиту до ЧАЕС також ушанував пам'ять загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Читайте також

Як відомо, вночі 26 квітня 1986 року серія вибухів зруйнувала четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції.

Відразу після аварії було опромінено понад 8,5 млн людей та забруднено 155 тис. кв. м. територій.

Згодом було підраховано, що загальна радіація ізотопів, викинутих у повітря, була в 30 разів більшою, ніж під час вибуху атомної бомби в Хіросімі.

Евакуація місцевих жителів почалася лише на другий день, оскільки радянська влада намагалася приховати катастрофу. Загалом було евакуйовано 115 тисяч з Прип'яті та навколишніх поселень.

Ґрінпіс і міжнародна організація "Лікарі проти ядерної війни" стверджують, що через аварію лише серед ліквідаторів, померли десятки тисяч осіб, в Європі зафіксовано 10 000 випадків вроджених патологій у новонароджених, 10 000 випадків раку щитоподібної залози й очікується ще 50 тисяч.

За даними організації Союз "Чорнобиль", з 600 000 ліквідаторів 10% померло, а 165 000 отримали інвалідність. Число постраждалих від Чорнобильської аварії можна визначити лише приблизно (сумарна кількість загиблих від наслідків радіації становить близько 600 000 осіб).

Ця подія, яку згодом назвали трагедією ХХ століття, стала найбільшою техногенною катастрофою в світі.