Зв'язок ймовірний, але не підтверджений: ВООЗ про утворення тромбів після AstraZeneca

Незалежні експерти вважають, що необхідні спеціальні дослідження
Зв'язок ймовірний, але не підтверджений: ВООЗ про утворення тромбів після AstraZeneca
Вакцина (фото: КОДА)
8 Квітня 2021, 10:38
читать на русском

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що утворення тромбів після щеплення вакциною проти коронавірусу AstraZeneca "вважається ймовірним, але не підтвердженим".

Таку заяву зробила консультативна група з безпеки вакцин ВООЗ після огляду останніх глобальних даних, передає Reuters.

Як повідомили незалежні експерти, необхідні спеціальні дослідження для повного розуміння потенційного зв'язку між вакцинацією і можливими факторами ризику.

Важливо зазначити, що попри занепокоєння, оцінювані події є дуже рідкісними, і серед майже 200 мільйонів осіб, які отримали вакцину AstraZeneca від COVID-19 у всьому світі, зареєстрована невелика кількість (випадків утворення тромбів – ред.), - повідомили експерти ВООЗ.

Консультативна група з безпеки вакцин розглядатиме інші дані наступного тижня.

Читайте також


Контекст. Австрійська влада 7 березня повідомила, що не використовуватиме одну партію вакцини AstraZeneca, поки не будуть розслідувані випадки смерті однієї людини й захворювання у другої.

Після вакцинація померла 49-річна жінка від проблем згортання крові. У 35-річної жінки розвинулася тромбоемболія легеневої артерії, але вона одужує.

В Естонії, Данії, Таїланді та Румунії також тимчасово припинили використання цієї вакцини через смерті, пов'язаних з утворенням тромбів.

Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) визнає існування зв'язку між вакциною від коронавірусу британсько-шведської компанії AstraZeneca і випадками тромбозу.

1