Як обиратимуть нового мера Харкова

Олександр Неберикут

Аналітик громадянської мережі ОПОРА

Як обиратимуть нового мера Харкова
Геннадій Кернес
17 Грудня 2020, 17:48
читать на русском
За найбільш оптимістичним сценарієм вибори можуть відбутись у кінці березня

В незалежності від дати попередніх виборів є стандартна процедура у випадку смерті обраного міського голови, однак закон не носить категоричного характеру.

Яка процедура призначення нових виборів

Наразі на підставі свідоцтва про смерть міська рада мала б констатувати припинення повноважень міського голови Геннадія Кернеса. Відповідно повноваження міського голови має виконувати чинний секретар міської ради, якого нещодавно обрали. Паралельно, вже на підставі цих фактів, міськрада звертається до Верховної Ради з проханням призначити позачергові вибори. Цей перший етап мав би відбутися у 15-денний строк.

Далі парламент протягом 90 днів формально мала б призначити позачергові вибори міського голови Харкова. Однак жодної відповідальності чи формальних обмежень щодо продовження цього 90-денного терміну для Верховної Ради немає. Ми мали чимало прецедентів, найрезонансніший з яких - це ситуація з мером Луцька. Ці ситуації свідчать, що процес призначення Радою нових виборів може тривати скільки завгодно.

Верховна Рада, сесійна зала

Верховна Рада, сесійна зала
(фото: Парламент UA)

Після того, як парламент ухвалить рішення, нові вибори мають відбутись через 60 днів. Тобто якась чергова неділя протягом цього терміну була б датою виборів. За найбільш оптимістичним сценарієм, якщо Рада у середині чи у другій половині січня призначить ці вибори, то теоретично десь на кінець березня. Тоді також можуть бути й інші місцеві виборчі кампанії.

Якщо парламент не ухвалить рішення

Водночас якщо почнуться політичні дискусії, так би мовити, підкилимні ігри, то цей процес можуть розтягнути.

Наразі “м’яч не на полі” парламенту, але коли буде і Верховна рада нічого з ним не робитиме, не буде ухвалювати рішення про призначення виборів, то на місцевому рівні також можуть бути певні політичні маневри.

На прикладі того ж таки Луцька, коли за відсутності голови, міська рада призначала нового секретаря, який у такій ситуації має фактично усі повноваження мера. Для такого рішення депутати знаходили різноманітні причини. Тож це може стати інша, історія пов’язана з тим, що процес призначення виборів Верховною Радою буде затяжним чи в цьому питанні не досягнуть консенсусу. Тож якщо чинна кандидатура не влаштовуватиме, хоча він і нещодавно обраний та і сам Геннадій Кернес запропонував цю людину, не можна виключати, що можуть бути інші політичні домовленості. Тож наразі більше питань ніж відповідей.

Вибори 2020 року, скринька для бюлетенів та виборець у кабінці для голосування

Вибори 2020 року, скринька для бюлетенів та виборець у кабінці для голосування (фото: Парламент UA)

Чи має виконувач обов'язків якісь обмеження

Варто зазначити, що секретар міськради, який буде виконувати обов’язки міського голови, має усі відповідні повноваження, оскільки ця людина набула своїх повноважень не через призначення, а у результаті обрання. Це обрана особа серед депутатів міськради. Тож набувши повноважень мера, він чи вона виконує всі функції, які відповідно до закону про місцеве самоврядування та інших законодавчих актів, покладені на міського голову. Це стосується і головування на засіданнях представницького органу та виконкому, підпису документів та ухвалення рішень.

Тут може бути скоріше питання зовнішнього сприйняття та легітимності такої особи, в сенсі, що він обраний депутатом, а не мером. Однак з точки зору формальних повноважень та можливостей впливати на прийняття рішень це абсолютно еквівалентна персона до міського голови, який був обраний на цю посаду.

Чи є підстави у ВР затягувати процес

Скоріш за все Верховна Рада все ж призначить нові вибори, оскільки є зрозумілою картина симпатій виборців, а також запит жителів міста на те, щоб була особа, яка б дійсно виконувала свої повноваження. Зрештою, є певний консенсус еліт, який спричинений популярністю певних політичних сил, зокрема й самого ще наразі офіційно чинного міського голови Геннадія Кернеса. Всі ці обставини впливають на те, що фактично немає сил, яким би була вигідна відсутність посадової особи. Бо краще мати дійсно легітимного з усіх боків, в очах громадськості, суспільства, голову, ніж виконувач обов’язків. Особливо для такого міста, як Харків.

Це питання легітимності, репутації та авторитету влади як для місцевих політичних еліт, так і для Верховної ради. Це питання ставлення до місцевого самоврядування з боку самих народних депутатів та різних політичних сил. Звичайно, якась опозиція до цього рішення буде, однак, станом на зараз вона не є явною і такою, що могла б його заблокувати.

Чи є фаворити на посаду мера Харкова

Оточення Кернеса

Фото: УНІАН

Важко щось прогнозувати, але ситуація з відсутністю Геннадія Кернеса і станом його здоров’я не була несподіваною. Він активно брав участь у процесі дистанційного керування та опирався багато у чому на людей, які потенційно могли б теж взяти на себе публічну відповідальність. Серед його помічників, а середовище є досить розвинуте, є достатньо людей, які можуть стати міським головою. Це очевидно середовище партії Кернеса.

Мітинг за Авакова

Прихильники Арсена Авакова у 2010 році. Фото: УНІАН

Також багато говориться про вплив Арсена Авакова на Харків, який у 2010 році був головним конкурентом Кернеса у боротьбі за мерське крісло. Цей вплив зберігається, тим паче з огляду на теперішній статус Авакова. Можливо там також будуть якісь кандидати.

Крім того, не варто виключати участь усіх парламентських фракцій, найвпливовіших в плані влади та опозиції, “Слуги народу”, “Європейської солідарності” тощо. Очевидно, що вони будуть зацікавлені поборотись за це крісло.

Однак об’єктивно, якщо говорити про симпатії місцевих політичних еліт, і те на кого вони робитимуть ставку, кандидатури шукатимуть із перших двох середовищ. І їхнє рішення в цьому питанні буде визначальним. Звичайно виборці обиратимуть на дільницях, але сама пропозиція, яку їм дадуть, залежатиме на чому зійдуться місцеві політики.

Більше про діяльність харківського міського голови читайте в матеріалі Парламент.UA: Помер мер Харкова: яким був Кернес, чим хворів та хто його замінить

1