Чи підірвуть українські військові Кримський міст та коли це може статися

Вибухи в Криму: що відбувається на півострові та чи вдарять по головному мосту
Ексклюзив
Чи підірвуть українські військові Кримський міст та коли це може статися
Кримський міст (Фото: defence.ua)

Останніми тижнями російські ЗМІ почали писати про вибухи в Криму – було вже кілька таких епізодів. Відповідальність за це наразі ніхто не взяв. Вибухи неабияк впливають на росіян: мешканців півострова та туристів. Що відбувається у Криму, як реагує населення й окупанти та чи варто чекати удару по Керченському мосту – в матеріалі "Парламент.UA".

Що відбувається на півострові

Анексований Росією Крим сьогодні – військова ресурсна база, російський тил для ведення бойових дій проти України. На території півострова, за даними постійної представниці президента України в Криму Таміли Ташевої, відбувалося 15 призовних кампаній (було призвано 43 тисячі людей).

Ми розуміємо, що Крим нашпигований військовими ­– близько 40 тисяч осіб контингенту. На територію Криму швидко перекидаються війська через Керченський міст або по території Криму по трасі Таврида, – розповідала вона в інтервʼю LB.

Упродовж останніх двох тижнів у Криму пролунала низка вибухів, зокрема на військових об’єктах. Це було, зокрема, в Бахчисараї, Севастополі, Бельбеку, Євпаторії, Новофедорівці, на аеродромі "Саки" тощо.

Наприклад, 11 серпня був завданий удар по аеродрому в Новофедорівці. Було знищено щонайменше 9 ворожих літаків, а також пілоти та механіки. Як уточнив у коментарі "Парламент.UA" економічний експерт Олександр Хмелевський, це були найбільші втрати російської авіації за один день із часів Другої світової війни. Крім втрат військової техніки, було знищено кілька десятків цивільних автівок. У житлових будинках повибивало шибки.

16 серпня було завдано ще декілька ударів у Криму. Зокрема, по складах боєприпасів у селищі Травневому, а також по селищу Азовське. Біля Джанкоя виведено з ладу підстанцію, за допомогою якої окупанти забезпечували подачу енергії ЗАЕС до окупованого Криму. Також була пошкоджена залізнична колія.

Внаслідок цього рух потягів між Кримом та Херсонською областю припинився. Це неабияк підірвало боєздатність російської армії. Адже саме залізницею Росія перекидає з Криму на Херсонщину основну масу військ, техніки та боєприпасів. Пошкодження залізниці уповільнить перекидання резервів та знизить можливості російської артилерії.

Крім того, 16 серпня було завдано удару по військовій базі в селищі Гвардійському. Наразі відсутня інформація про збитки, завдані Росії цим ударом.

Хто відповідальний за вибухи в Криму

Доки триває війна, офіційні представники Збройних сил України не визнають свою ймовірну причетність до вибухів, навіть якщо вони їх і здійснили, сказав нам резидент "Кабінету експертів" громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько.

Причин є кілька. Серед них – посилювати паніку серед окупантів, адже невідомість пригнічує свідомість. Якщо ворог не знатиме, якою зброєю проведено атаку, то не зможе адекватно підготуватися до наступних. А вони будуть, – зазначив експерт.

За даними Олександра Хмелевського, за вибухами у Криму стоять саме ЗСУ. Однак, каже, без участі місцевого населення організувати такі удари неможливо, адже потрібно зібрати необхідну інформацію про об'єкти, передати координати цілей.

Наразі важко сказати, чи вибухи відбулися внаслідок ракетних ударів, чи закладення вибухівки. Можливо, одні цілі були вражені в один спосіб, а інші – в інший. Не обійшлося тут і без участі Сил спеціальних операцій, чиї розвідувально-диверсійні групи діють на півострові, – зазначив він.

Натомість Євген Савісько вважає, що наявність партизан на півострові, скоріш за все, міф – гарний і психологічно точний. На його думку, в умовах сучасного міста класичним партизанам просто ніде сховатися, але паніку подібний образ добре підсилює.

За даними української розвідки, вище керівництво збройних сил РФ наказало окупаційній адміністрації Криму будь-яким способом приховувати вибухи на військових об’єктах.

Як вибухи впливають на населення півострова

Вибухи в Криму сіють паніку та невпевненість у своєму майбутньому серед громадян РФ – як серед цивільних, так і серед військових. Тому після кожного з вибухів відбувається масова втеча з Криму. Проукраїнське населення навпаки отримує впевненість, що їх не залишать напризволяще, каже Євген Савісько.

Внаслідок вибухів 11 серпня населення Криму та туристів охопила паніка. Багато з них перервали відпочинок і поїхали додому. Біля Кримського мосту утворилася величезна черга з автомобілів. Деякі жителі Криму також стали вивозити свої сім'ї до Росії, зазначив Олександр Хмелевський.

Удари 16 серпня викликали чергову хвилю паніки в Криму. У черзі на Керченський міст зібралися приблизно 38 тисяч автівок. Також дуже багато людей виїжджають із Криму потягами. Проте через загрозу нових ударів рух поїздів здійснюється до станції Владиславівка, до якої з інших регіонів Криму люди добираються автобусами. Також із Джанкойського району через вибухи на складах евакуювали понад 3 тисячі людей.

Найближчими днями слід очікувати нових вибухів у Криму, тому все більше як місцевих жителів, так і відпочивальників будуть залишати півострів, – зазначив експерт.

Окупаційна влада заявляє про ефективну роботу своєї протиповітряної оборони. Та попри це "влада" тимчасово окупованого міста Севастополь почала інтенсивно перевіряти бомбосховища.

За даними української розвідки, у випадках, якщо інформація про знищення військових об’єктів у Криму ставатиме відомою громадськості, окупанти розповідатимуть про недбалість певних посадовців. Це робитимуть для того, щоб запобігти ще більшій паніці. При чому прізвища цих посадовців будуть нібито "вже встановлені, і їх буде притягнуто до відповідальності".

Вже тисячі росіян намагаються терміново виїхати з території Криму. Паніка в окупантів піднялася після серії вибухів на військових об’єктах, – заявляють у ГУР.

Чи варто очікувати на удар по Кримському мосту

Міст через Керченську протоку (його ще називають Кримський міст або Керченський міст) – транспортний перехід, що міститься з двох розташованих поруч мостів – залізничного й автомобільного. Вони сполучають Керченський і Таманський півострови через острів Тузлу та Тузлинську косу. Ймовірно, є найдовшим з коли-небудь побудованих Росією мостів.

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україні почали обговорювати ідею знищення цього мосту, адже саме через нього окупанти перекидають підкріплення своїй армії.

21 квітня 2022 року секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що ЗСУ можуть знищити Керченський міст. Данілов зазначив що ЗСУ зроблять це, "якщо буде можливість". У відповідь, заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв погрожував ударом у відповідь.

Відтак увечері 18 серпня біля Керченського мосту в Криму пролунали вибухи. Окупаційна "влада" Криму заявила, що "загрози для мосту немає". А тим часом прокремлівські ЗМІ зазначили, що нібито в районі мосту "був збитий український безпілотник". Водночас у Керчі оголошували повітряну тривогу.

Найближчим часом ударів по Кримському мосту очікувати не варто. Річ не лише в тому, що цей об'єкт дуже добре охороняється, проводиться ретельна перевірка документів усіх, хто з'являється в цьому районі. Там дуже потужна система протиповітряної оборони, – наголосив Олександр Хмелевський.

За його словами, руйнувати Кримський міст має сенс лише безпосередньо перед проведенням операції зі звільнення Криму. Мовляв, зараз окупанти мають транспортний коридор до Криму через окуповані території Донецької, Запорізької та Херсонської областей. Тому руйнування Кримського мосту не зупинить перекидання сил окупантів до Криму.

"Також за певний час зруйнований Кримський міст буде відновлено. Тому атаки по складах, військових базах, руйнування залізничних колій між Кримом та Херсонщиною найбільше завдають шкоди ворогу. Проте в потрібний момент удар по Кримському мосту буде завданий", – наголосив експерт. 

Читайте також

1