путін хоче нові "республіки": коли очікувати псевдореферендуми та де їх проведуть

Чим небезпечні такі "волевиявлення" та до чого тут ядерна зброя
Ексклюзив
путін хоче нові "республіки": коли очікувати псевдореферендуми та де їх проведуть
Псевдореферендум

Інформація про можливе проведення Росією нових псевдореферендумів на тимчасово окупованій території України лунає вже тривалий час. Та, схоже, наразі цей план путіна наближається до реалізації. У чому небезпека для України, до чого тут ядерна зброя та коли очікувати "волевиявлення" – у нашому матеріалі.

Як відбулися псевдореферендуми у 2014 році

27 лютого 2014 року Росія влаштувала так званий референдум на півострові Крим. Там поставили питання: про входження півострова до складу Росії на правах суб'єкта Російської Федерації та про відновлення Конституції Республіки Крим від 1992 року і залишення півострова у складі України. Результати та явка тоді були сфабриковані.

За оголошеними організаторами "результатами" "референдуму", за приєднання до Росії у Криму (крім Севастополя) буцімто проголосували 96,77% учасників голосування, у Севастополі – 95,6%. Очевидно, що проведені українськими соціологами опитування показали зовсім інші цифри – у жоден період дослідження охочих приєднатися до Росії не було більш як половина.

10 квітня того ж року бойовики-прихильники "Донецької народної республіки" оголосили про проведення "референдуму" й розпочали формування "виборчої комісії". Організатори агітували місцевих мешканців прийти на "референдум", обіцяючи, що, мовляв, після нього до Донецька будуть уведені російські миротворчі війська з метою стабілізації ситуації в регіоні.

Сам референдум проводили 11 травня, хоча на двох округах у Маріуполі голосування на "референдумі" почалося ще 9 травня через "загострення політичної ситуації в регіоні". За даними ініціаторів "референдуму", явка виборців у Донецькій області нібито становила 74,87 %. "За" начебто проголосували 89,07% людей.

Того ж дня, 11 травня, відбувся "референдум" про суверенітет "Луганської народної республіки", схема була така ж. Явка нібито становила 75%, а проголошення незалежності "Луганської народної республіки" підтримали 96% виборців, "проти" висловилися 3,8% людей, які начебто взяли участь у голосуванні.

Як зазначив у коментарі "Парламент.UA" резидент "Кабінету експертів" громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько, єдиний помітний "результат" проведених у 2014 році псевдореферендумів на території "Л/ДНР" – визнання їх "незалежності" Росією. Але це сталося аж у 2022 році, напередодні повномасштабного вторгнення.

Жодна з цивілізованих країн не визнала ані "референдумів", ані їхніх "результатів". Ані політично, ані економічно населення цих утворень нічого не виграло, – наголосив він.

Політолог Микола Спірідонов наголосив нам, що більша частина територій, на яких проводилися псевдореферендуми, станом на сьогодні повернута не була. Попри те, що ці "референдуми" безперечно нелегітимні, вони, мовляв, мають значні ризики для України. Після них повернути території стає складніше.

У кінці липня Служба безпеки задокументувала факти того, що Росія розпочала активну фазу підготовки псевдореферендуму з незаконного "приєднання" тимчасово окупованих територій сходу України.

Як свідчить масив інформації, зібраний співробітниками української спецслужби, для проведення так званого "волевиявлення" ворог планує використати проросійську організацію "Донецька республіка". Раніше вона діяла лише на території "ДНР", але зараз її географію розширяють.

За інформацією СБУ, у складі цього утворення вже активно діють понад тисячі "активістів", які щодня проводять зустрічі з населенням тимчасово окупованих територій. Серед них ­– агітатори, блогери та "дружинники", які співпрацюють з окупантами. Як наголосили у спецслужбі, фактично вони вербують людей, закликаючи їх приєднатися до організації, і охопили вже понад 200 тисяч людей місцевого населення.

За словами Євгена Савіська, мета проведення нових "референдумів" – спроба легалізувати захоплення частини українських територій. Йдеться про ті, які були окуповані вже у 2022 році, під час повномасштабної війни. За "результатами" нібито "вільного" волевиявлення у РФ підуть звернення про визнання "незалежності" "республік", а потім і про приєднання їх до свого складу.

Організація росією псевдореферендумів – це намагання якби "помітити" території, які вона вважає своїми, як це роблять коти та собаки. На жаль, за моїми даними, території будуть намагатися приєднувати до складу РФ якнайшвидше і прикривати ядерною парасолькою, тому тут великого оптимізму немає. Судячи з усього, ворог на компроміси йти не бажає, якщо його до цих компромісів не примусити, – зазначив Микола Спірідонов.

Політолог Андрій Сеньків зазначив у коментарі "Парламент.UA", що ув'язнення та депортація місцевого населення внаслідок фільтраційних заходів окупантів, евакуація українців та завезення росіян їм на заміну, роздача російських паспортів та вимушена співпраця населення з окупаційною владою (яка з плином часу узвичаюється) на окупованих територіях потроху змінюють демографічну ситуацію не на користь України.

"Це дасть можливість Кремлю створити ілюзію правдивості результатів майбутніх псевдореферендумів для власної пропаганди виправдання агресії проти України. Дотепер організаційні та безпекові проблеми (завдяки діям ГУР та ССО) і невтішні результати їхніх закритих опитувань не дозволяли провести такі “референдуми”", – зазначив він.

У Москві поспішають, оскільки проведення псевдореферендумів є також і елементами комплексних воєнних дій, які можуть бути та вже були залучені в різних ситуаціях. Наприклад, сфальсифіковані результати будуть використані як аргумент під час переговорів. Мовляв, ситуація змінилася, і слід враховувати "волевиявлення" місцевого населення.

У разі наближення поразки російської армії на півдні та сході України може повторитися кримський сценарій 2014 року: за результатами проведених нелегітимних, сфальшованих псевдореферендумів про статуси регіонів Росія "включить" до свого складу окуповані частини певних регіонів України, – зазначив експерт.

Андрій Сеньків додав, що цим окупанти спробують перевести фактичну агресивну війну проти України в ситуацію нібито оборони та захисту власних територій. І це буде з усіма можливими наслідками, включно з реальною загрозою застосування ядерної зброї.

Де й коли варто очікувати псевдоголосування

Координатор із комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі, заяву якого нещодавно цитував CNN, повідомив, що російські сили можуть вже незабаром провести на окупованих територіях України свої псевдореферендуми.

Сьогодні черговим "псевдореферендумам" перешкоджають кілька факторів, вказує Євген Савісько. Зокрема, постійні бойові дії, які тривають навіть на тимчасово окупованих територіях України. Окрім того, паніка серед колаборантів і бойкотування їхньої організації частиною російських силовиків.

За його словами, важко чітко окреслити ті території, де можуть бути проведені "референдуми". Все залежить від оперативної ситуації на фронті. Станом на сьогодні їх можуть влаштувати в населених пунктах Херсонської, Запорізької, Харківської областей.

Провести референдум – це досить серйозна організаційна робота, тому це не так легко зробити. Заважають, безперечно, ЗСУ, також позиція президента Володимира Зеленського, який чітко попередив Росію, що в разі проведення "референдумів" дуже важко буде шукати компроміс і проводити хоч якісь перемовини. Тому Росія намагається думати. Їм потрібне перемир'я, а от такі кроки все ж приводять до ескалації напруги, – зазначив Микола Спірідонов.

Судячи з усього, на всіх територіях, на яких Росія на момент цих псевдореферендумів зможе закріпитися, будуть спроби провести псевдореферендуми. Причому якщо їх не вдасться зробити наживо, то розглядаються можливості провести їх онлайн, каже політолог.

Називають різні дати "референдумів", наприклад, 9 та 11 вересня. Дехто говорить, що можуть перенести на жовтень. Тобто дати є різні. На жаль, восени Росія планує реалізувати ці дії, якщо їй не завадити, – зазначив Микола Спірідонов.

Андрій Сеньків наголошує: надважливо, щоб темп контрнаступу ЗСУ випереджав темп закріплення російсько-окупаційних органів управління. У забезпеченні цієї переваги значну роль відіграють спецслужби. А проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях може створити небезпечну ситуацію, яку все ж легше не допустити, ніж потім виправити.

"Навіть за найгіршого розвитку подій це не глухий кут. Переломить ситуацію синхронізація звільнення ЗСУ окупованих територій зі створенням та посиленням різноманітних деструктивних процесів всередині самої РФ. Щоправда, це не станеться само собою і найближчим часом. Це буде багаторічна, важка і наполеглива робота для професіоналів", – додав експерт.