Депутати на колесах: на чому народні обранці їздять на роботу

Власні автопарки, позашляховики зі спецзасобами, любителі ретро радянського автопрому та "щедрі батьки"
Ексклюзив
Депутати на колесах: на чому народні обранці їздять на роботу
Верховна Рада (фото: Парламент UA)
16 Березня 2021, 17:56
читать на русском

Розповіді про "епоху зубожіння" ллються з вуст народних обранців чи не щодня, попри це жоден з них не приїздить на роботу до Верховної Ради на маршрутці чи тролейбусі. Про дороговартісні автівки народних обранців, їхні власні автопарки, позашляховики зі спецзасобами, любителів ретро радянського автопрому та батьків-пенсіонерів, що "купують" своїм дітям-депутатам дорогі машини Парламент. UA підготував матеріал.

тищенко

Фото: Facebook/Микола Тищенко

Попри колоритні фото з маршрутки під час мерської кампанії у столиці нардеп від "Слуги народу" Микола Тищенко надає перевагу комфортним автівкам преміумкласу. Містом він пересувається автівкою Mercedes-Benz S400 2019 року випуску. Відповідно до декларації за 2020 рік, авто на момент придбання вартувало Тищенкові 2,6 мільйона гривень. Також він має ще один задекларований Mercedes 2014 року випуску та Audi А8 2011 року.   

Трохи "скромніше" виглядає голова партії "слуг" Олександр Корнієнко. На стоянці під стінами Верховної Ради він залишає свій Citroen C5 2019 року випуску. За даними з торішньої декларації нардепа автівка вартувала йому 950 тисяч гривень. Окрім того, Корнієнко має ще задекларований Seat Ibiza 2011 року.

корнієнко

Фото: Стоп-кадр програми "Наші гроші" від "BIHUS info"

А от хто дійсно розуміється на автівках, так це скандальний Олександр Дубінський. За даними журналістів-розслідувачів в автопарку нардепа 17 автівок, якими він володіє разом з мамою-пенсіонеркою, яка "любить швидкість", хоча у його останній декларації зазначені лише шість, загальною вартістю 3,6 мільйона гривень. Однак останнім часом після скандалу з накладеними санкціями США та виключенням Дубінського з лав "слуг народу", нардеп вирішив "почистити" свій автопарк та виставив кілька своїх автівок на продаж.

дубінський

На продаж Дубінський виставив і свій знаменитий "зелений гелік" за 49 900 доларів, що дорожче за середню ціну.

Трохи згодом у своєму Інстаграмі він опублікував фото вже чорного позашляховика і підписав "Зелений був помилкою". Чи то зелену автівку ніхто не хотів купувати, чи депутат вирішив замість продажу просто перефарбувати свого "кубіка".

дубінський

А от тендітна нардепка від "Опозиційної платформи - За життя" Наталя Королевська приїздить до ради на Land Rover 2013 року випуску, вартістю майже у 2 мільйони гривень. У її декларації  за 2020-ий автівка є, так само як і ще одна - Mercedes-Benz того ж 2013 року.  Однак, якщо вірити декларації депутатки "поганяти" на елітних автівках їй дають батьки, адже обидва автомобілі записані на них. Зокрема цікаво, що Land Rover проїхатися до Ради Королевській позичає саме мама. 

Фото: Стоп-кадр програми "Наші гроші" від "BIHUS info"

Її колега по фракції Вадим Рабінович задекларував шість автівок. Серед них три Lexus та придбаний у 2019 році Toyota Land Cruiser, яка за декларацією обійшлася йому у понад 2 мільйони гривень. До парламенту він приїжджає двома автівками, в одній сам, інша для охорони. 

Фото: Стоп-кадр програми "Наші гроші" від "BIHUS info"

Фото: Стоп-кадр програми "Наші гроші" від "BIHUS info"

Нардеп від "ОПЗЖ" Юрій Бойко, судячи з його торішньої декларації, не так сильно полюбляє різноманіття автівок. В нього задекларовані "Жигуль" 1978 року випуску і позашляховик Mercedes-Benz 2006 року випуску, який обійшовся Бойку у 696 тисяч гривень. Однак є один нюанс: журналісти-розслідувачі зафіксували, як на роботу до парламенту Бойко прямує у супроводі ще одного Land Cruiser охорони зі спецзасобами на даху, і його у декларації вже немає. Сам же Бойко заявляв, що нічого не знає про автівку супроводу і заявив, що можливо це "зовнішка" спецслужб. 

Фото: Стоп-кадр програми "Наші гроші" від "BIHUS info"

Ще одна ймовірна поціновувачка радянської класики авто - лідерка "Батьківщини" Юлії Тимошенко. Серед трьох її задекларованих авто: ГАЗ 14 "Чайка" за 79 тисяч гривень,  Audi А8 за 1,6 мільйона гривень та Toyota Land Cruiser за 2,4 мільйона гривень. Однак належать усі ці автівки її чоловікові, сама ж Юлія Володимирівна на роботу до Ради приїздить на Mersedes. За даними журналістів-розслідувачів Bihus.Info, Mercedes S600 належить компанії "Інтернаціональні індустріальні проєкти", що пов’язана з чоловіком нардепки. Орендує ж її для Леді-Ю партія "Батьківщина" за понад мільйон гривень на рік, отриманих з держбюджету.

Фото: Стоп-кадр програми "Наші гроші" від "BIHUS info"

А от нардеп від депутатської групи "За майбутнє" Віктор М'ялик своєю декларацією за 2020 рік може знітити інших навіть більш іменитих колег по парламенту. Він задекларував 158 квартир та чотири елітних автівки: два Lexus вартістю по три мільйони кожен, Mercedes-Benz SL400 за три мільйони та Porsche Cayenne за 5,6 мільйона гривень.

Фото: Стоп-кадр програми "Наші гроші" від "BIHUS info"

1