Два роки Зеленського, або українська "недоМрія": аналіз виступу гаранта

Про Донбас, підозрюваних у справі Шеремета, олігархів, заробітчан, Кличка та Порошенка
Ексклюзив
Два роки Зеленського, або українська "недоМрія": аналіз виступу гаранта
20 Травня 2021, 21:47
читать на русском

Пресконференція до другої річниці президентства Володимира Зеленського в ангарі авіазаводу "Антонов" пройшла за участі близько 150 ЗМІ. Чому гарант вирішив зібрати медіа саме там та головні тези його виступу зібрав Парламент.UA.

Загальні враження від пресконференції

Загалом під час пресконференції гарант пожартував, що другого 14-годинного марафону з пресою, який він мав у 2019 році, більше не витримає. Тому й поставити свої питання змогли далеко не всі медіа.

Окрім того, Зеленський намагався демонструвати свою "людяність" та народність, періодично звертаючись та перемовляючись з технічним персоналом. Зокрема відмовився від кави, яку йому ставили на стіл, бо "так буде не чесно до людей".

Зеленський

Про "українську мрію"

Спершу Зеленський пояснив чому пресконференцію організували саме в ангарі заводу "Антонов". За його словами, це місце символізує "українську мрію". До слова однойменний літак "Мрія", щоправда, вочевидь також символічно недобудований, розташовувався в ангарі, де гарант спілкувався з пресою. Окрім того, там був літак "Руслан" АН-124 та новий фюзеляж Ан-178, який почали будувати п'ять місяців тому. Зеленський сказав, що це один з трьох літаків, які вперше за 30 років незалежності держава замовила "Антонову" для української армії.

Моя головна мета - країна, яка на висоті.

Про війну на Донбасі

Окрім того, президент заявив, що мирне вирішення військового конфлікту на сході України на 99% залежить від Росії. Водночас він сам робить усе, щоб не допустити замороження конфлікту, хоча це і було простіше, додав гарант.

Я не знаю, чи може Росія цим пишатися, або навпаки — але це так є. Це питання про заморозку конфлікту — це той 1%, про який я вам говорю відверто. За який зачепився я. Я ним живу, іду вперед, поруч зі мною це робить Андрій Єрмак. Ми чіпляємось за цей відсоток, щоб не заморозити конфлікт.

Про справу Шеремета

Зеленський наголосив, що йому не відомо, хто вбив журналіста Павла Шеремета. Та додав, не втручається у роботу правоохоронців, однак знає детально, що відбувається. Також президент відзначив, якщо підозрюваних у справі засудили незаконно — йому не все одно. Стовідсоткових доказів того, що вони не винні, немає. Окрім того, розповів, що зранку йому написала одна з підозрюваних Яна Дугарь.

Вибачте, що це так прозвучить, та якби я на 100% вірив, що ця дівчина, Яна Дугарь, має стосунок до вбивства, я б не листувався з нею. Я не знаю, хто вбивця. Якби знав — я б усе зробив, навіть те, що поза законом, аби тільки їх відправити до в'язниці.

Чи може міністр внутрішніх справ Арсен Аваков залишитися в тому разі, якщо їх засудили незаконно? Ні. Це складне питання. Він це знає, і всі ми розуміємо складність цього процесу.

Зеленський

(Фото: Парламент. UA)

Про відставку очільника МОЗ Степанова

Розповів гарант і про відставку міністра охорони здоров’я Максима Степанова. За його словами прем’єр-міністр Денис Шмигаль більше не міг працювати зі Степановим, тому його звільнили саме зараз. Була "складна ситуація" між департаментами, міністром і головним санлікарем - це повністю дестабілізувало атмосферу, відзначив гарант.

Степанов знає, що я до нього дуже гарно ставився і він знає, що я говорив: "Не треба відстороняти головного санітарного лікаря, треба працювати однією командою. Не треба відстороняти прем'єр-міністра. Всіх треба підключити". Це велике питання. Але всі ми іноді хочемо отримати славу. А іноді, коли ти хочеш отримати славу, ти отримуєш голосування.

Про столичного мера Віталія Кличка

Президент Володимир Зеленський відзначив, що міський голова Києва Віталій Кличко - не його конкурент. З ним його пов’язує лише те, що голова КМДА — це вертикаль президента.

Щодо обшуків в оточенні Кличка — Палатний там прізвище — то не треба було красти гроші. Чи не про справедливість ми мріяли? Не дуже правильно, думаю, пан Кличко себе поводить. Він мені постійно пише, телефонує, на прийоми до ОП приходить.

Щодо того, чи бачу його конкурентом на наступних президентських виборах — по-перше, ніхто ще не вирішує, чи йти на другий термін. По-друге, Кличка обирали кияни. По-третє, про конкуренцію є соцопитування. По-четверте, мій голова Офісу не бере хабарі, тому ми не конкуренти.

Нагадаю, раніше Кличко заявляв, що востаннє бачився з президентом півроку тому, а голова ОП Андрій Єрмак не відповідає на його смс-повідомлення.

Читайте також

Про Петра Порошенка

Також Зеленський розповів, що немає жодних сентиментів чи розмов з п’ятим президентом Петром Порошенком. Та заявив, що Порошенко зробив "багато чого дуже серйозного та дуже поганого". І за це його спіткає не лише покарання від правоохоронних органів, а й карма.

Але якщо Кличко приходить, то ця людина вже не приходить, дякувати богові. Мені так легше жити й працювати. Вони всі хочуть зі мною домовлятися, а я — людина, неспроможна на це від природи. Я вже став його вироком. Він просто не хоче усвідомлювати, що відбулося.

У відповідь Порошенко заявив, що Зеленський став вироком всій Україні.

Про олігархів

Проанонсував президент і закон про статус олігархів. Заявив, документ написаний майже на 100% і з'явиться наступного тижня. За його словами, за новою ініціативою олігархи опиняться в спеціальному реєстрі й зможуть втратити активи за кордоном. Та поясних, визначатимуть олігархів за трьома критеріями: вплив на масмедіа, участь у політичному житті країни (вплив на депутатів, чиновників, міністрів) та сума активів на статках.

Ніхто нікого не вбиває. Всі хочуть, щоб великий бізнес залишався та був великим платником податків і надалі. Це моя філософія й жорстка позиція. У них є вибір: або залишитися і робити як треба, або опинитися в реєстрі й підпасти під санкції.

Згідно з законом, олігархам нададуть час позбутися всього цього впливу. Ми навіть покажемо їм, як це зробити. Глухого куту не буде.

Місце проведення пресконференції президента Зеленського

Місце проведення пресконференції президента Зеленського Фото: Парламент.UA

Про свою команду

Зеленський зізнався, що йому соромно за "деякі кроки деяких людей, які є поруч чи були". Вважає, що якщо це невеличкі хиби — треба пробачити й вони повинні виправлятися. Однак за хабарі чи серйозніші проступки другого шансу давати не варто, зауважив президент.

Щодо Миколи Тищенка — мені справді соромно за деякі його кроки, він не мав рації і, вважаю, повинен це розуміти. Він доросла людина і має сам нести відповідальність. Партія розглядала питання на засіданні, Миколі дали шанс. Я знаю, що в нього є й інші сторони, він багато за що вболіває, мені здається.

Про українців, які їдуть з країни

Високий відсоток людей, особливо молоді на сході, які хочуть виїхати з країни цілком зрозумілий, заявив Зеленський. Та пояснив, вони хочуть жити в стабільній ситуації, знайти себе, а для цього треба закінчити війну.
Та заявив, зарплата в багатьох містах України наближається до платні, за яку українці працюють у Польщі.

Якщо ви подивитеся середню заробітну плату все ж таки в Польщі для наших українців, і порівняєте її з середньою заробітною платою сьогодні вже в багатьох містах України, вона дуже сильно наближується до тієї суми, яку люди в Польщі заробляють, тому що вони теж там винаймають житло, воно там набагато дорожче, коли вони там сплачують комунальні набагато дорожче.

Про вакцинацію

Говорив гарант і про вакцинацію. Зокрема сказав, що саме через критику індійської вакцини в українських ЗМІ, країна припинила експорт сироватки.

До речі, на каналах Віктора Медведчука говорили про «Спутник» й ображали AstraZeneca і Covisheld, Індія припинила експорт вакцини. Я вакцинувався Covisheld, щоб бути зі своїм народом, і я хочу, щоб Індія бачила, що ми не ображали їхні вакцини.

1