Індексація пенсій: скільки і кому додадуть від 1 березня

1 березня в Україні стартує індексація пенсій, яку відтепер планують проводити щорічно на початку весни
Ексклюзив
Індексація пенсій: скільки і кому додадуть від 1 березня
Перерахунок пенсії (Фото: depositphotos.com)
1 Березня 2021, 10:37
читать на русском

1 березня в Україні розпочинається індексація пенсій. За підрахунками  Міністерства соціальної політики майже вісім мільйонів українців отримають надбавку, розмір якої може становити від кількох десятків до кількох тисяч гривень. Мінімальний розмір підвищення встановлено на рівні 100 гривень. Також з 1 березня підвищується мінімальна пенсійна виплата до рівня 2 200 гривень особам, які мають тривалий страховий стаж (30 років для жінок та 35 років для чоловіків).

Що таке індексація пенсій, кому і на скільки підвищать виплати

Індексація пенсії - це автоматичний перерахунок її розміру, залежно від зростання інфляції з та зміни розміру мінімальної заробітної плати за останній рік. Половину річної інфляції підсумовують із середньою річною динамікою зарплат за три календарні роки і на отриману цифру збільшують розрахунковий розмір виплати. Розрахований таким чином коефіцієнт індексації цьогоріч становитиме приблизно 11%.

На індексацію зможуть розраховувати пенсіонери, які отримують виплати:

  • за віком;
  • з інвалідності;
  • у зв’язку з втратою годувальника;
  • за вислугою років (медпрацівники і вчителі, чий стаж становить не менше 30 років роботи за професією).

За інформацією Пенсійного фонду України, оскільки середній розмір пенсії за віком в Україні становить 3 538,97 гривні, то в середньому пенсіонери зможуть розраховувати на надбавку близько 389 гривень.

Перерахунок проводиться автоматично та не потребує особистих звернень пенсіонерів. Виплату перерахованих пенсій буде забезпечено у березні 2021 року у визначену кожному пенсіонеру дату виплати.

Як індексували пенсії в Україні до 1 березня 2021 року

Про індексацію пенсій в Україні почали говорити від 2004 року. Тоді набрав чинності  Закон України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". З 2005 року пенсії перераховувалися шляхом збільшення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачувались страхові внески, та яка враховувалась для обчислення пенсії, на показник щонайменше 20% від зростання середньої заробітної плати. Також всі пенсії індексувались відповідно до законодавства про індексацію грошових доходів населення.

У 2014 році щорічне підвищення пенсій було призупинене через складну фінансово-економічну ситуацію в країні. Відповідно у 2014-2016 роках індексація пенсій не проводилась.

У 2017 році провели пенсійну реформу, в результаті якої внесли зміни до пенсійного законодавства, які вплинули на індексацію виплат:

  • збільшили пенсійний вік та вимоги до стажу;
  • змінили формулу обчислення пенсій;
  • прибрали дату щорічної індексації;
  • визначили, що індексуються тільки пенсії по закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Читайте також

У жовтні 2017 року була відновлена норма закону щодо індексації пенсій. Але Законом №1058 не було передбачено, з якої дати мають перераховуватися пенсії. Визначили лише, що дата та порядок такого збільшення визначаються у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України, з урахуванням мінімального розміру збільшення, тобто не менше 50% темпів зростання споживчих цін та 50% зростання середньої зарплати.

У 2018 році індексація пенсій знову не відбулась.

У 2019 році Кабмін затвердив Порядок проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" та передбачив проведення індексації пенсій з 1 березня 2019 року з урахуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати - 1,17.  У 2019 році така індексація відбулась у березні, у 2020 році - у травні.

Що передбачатиме щорічна весняна індексація від 1 березня 2021 року

1 березня 2021 року в Україні буде проведена планова індексація пенсій, яка складе 11%. У квітні запланований автоматичний перерахунок пенсій для пенсіонерів, які працюють, з урахуванням розміру зарплати та стажу.

Також 27 січня Кабінет Міністрів затвердив законопроєкт про індексацію пенсій для всіх пенсіонерів з 2022 року, який буде переданий на розгляд до Верховної Ради. У цьому законопроєкті уряд пропонує:

  • Закріпити в законі дату щорічної індексації пенсій – 1 березня;
  • Здійснювати щорічну індексацію пенсій всім без винятку категоріям пенсіонерів, включно з науковцями, військовослужбовцями, державними службовцями й іншими категоріями пенсіонерів - на загальних умовах;
  • Призначати достроково пенсії за півтора року до досягнення пенсійного віку тим людям, трудовий договір з якими розірвано у зв’язку зі змінами в організації виробництва та за інших умов;
  • Призначати достроково пенсії матерям і батькам дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Крім того, після виходу на пенсію українці отримуватимуть по дві виплати, а зі своїх зарплат платитимуть додатковий внесок.  Якщо ж людина має не менш ніж 15 років страхового стажу, але його не досить для виходу на пенсію, то вона має право на тимчасову соціальну допомогу від держави.

Як заявили в уряді, мета охарактеризованого документа - вдосконалення пенсійного законодавства та збільшення пенсійного забезпечення громадян.

Це питання більше не повинно бути елементом політичних маніпуляцій. Ми пропонуємо зробити все прозоро і встановити чіткі терміни, коли повинна відбуватися індексація. Також законопроєктом пропонується врегулювати несправедливість, коли окремим категоріям громадян пенсії просто не індексувалися, - прокоментував глава Кабміну Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля).

Коли перерахують пенсії тим, хто не потрапив під індексацію

Індексацію пенсій не проводитимуть для тих, кому виплати призначені за іншими законами: військовим, вченим, держслужбовцям та іншим. Крім того, підвищують тільки розрахунковий розмір виплат. І якщо цей розмір значно нижче прожиткового мінімуму, то підвищення може і не бути, тобто індексація пенсій не торкнеться тих пенсіонерів, які за формулою заробили на пенсію, розмір якої менш як 11% від мінімальної. Підвищення також не торкнеться надбавки за надстаж і доплати для окремих категорій, а також тих, хто зараз отримує максимальну пенсію.

Українським пенсіонерам, які працюють перерахують пенсії не в березні, а у квітні 2021 року (з урахуванням зарплати в період роботи та набутого стажу).

1