Програма "Рука допомоги": чи допоможе це побороти безробіття в Україні

Як працюватиме програма та хто зможе отримати кошти
Ексклюзив
Програма "Рука допомоги": чи допоможе це побороти безробіття в Україні
ФІнанси, кредит, розрахунки (Фото: pexels)

Боротися з безробіттям українська влада вирішила… грошима. З 1 січня держава надаватиме безробітним членам малозабезпечених сімей фінансову допомогу на започаткування власного бізнесу. Для отримання грошей умов небагато, але й роздаватимуть кошти не усім охочим. "Парламент.UA" розібрався, що передбачає нова програма "Рука допомоги", як отримати виплати та чи допоможе це вплинути на рівень безробіття в Україні.

Як в Україні з рівнем безробіття

Україна має один із найвищих показників безробіття в регіоні Центрально-Східної Європи. Кількість безробітного населення у віці 15-70 років у середньому за 2020 рік, у порівнянні з 2019 роком, зросла на 187 тисяч людей і становила 1,7 мільйона громадян. 

Зростання обсягів та рівня безробіття відбувається як серед жінок, так і серед чоловіків, при чому найвищий рівень безробіття спостерігався у молоді віком 15-24 роки (19,3%), а найнижчий – у дорослих людей віком 30-34 роки (8,2%).

У щорічному звіті Центру Разумкова "Україна 2020-2021: невиправдані очікування, неочікувані виклики" йшлося про те, що "коронакриза" посилила проблему зайнятості. Рівень безробіття зріс із 8,5% до 9,9%. Чисельність безробітного населення становила 1,6 млн людей. Зокрема, 17% робочої сили на піку карантину перебували у стані прихованого безробіття – зайнятість цих людей була зменшена або вони перебували в неоплачуваній відпустці.

Чоловік шукає роботу (Фото: pexels)

Однак пізніше ситуація на ринку праці почала поліпшуватися. Це зокрема пояснюють зняттям жорстких карантинних обмежень, відновленням роботи тими підприємствами, які зачинялися на період жорсткого локдауну. За даними Державного центру зайнятості, у середньому від 30 до 40% (залежно від регіону) безробітних зменшилася. 

В Україні безробітні, які перебувають на обліку у центрі зайнятості, отримують допомогу від держави. У 2022 році розмір таких виплат дещо збільшився. У Державному бюджеті передбачили, що цього року розмір прожиткового мінімуму змінюватиметься у три етапи, а, відповідно, й розмір допомоги з безробіття. Останній розраховується з огляду на трудовий стаж людини, підстави звільнення та розмір зарплати, яку вона отримувала.

За прогнозами Міністерства фінансів на 2022 рік, рівень безробіття населення у віці 15-70 років (за методологією Міжнародної організації праці) становитиме 8,5%. Відомство планує зменшити цю цифру до 8%  у 2023-му та до 7,8% у 2024 році. 

Що передбачає нова програма "Рука допомоги"

Щоб зменшити рівень безробіття, влада запропонувала програму "Рука допомоги". Пілотний проєкт Міністерства соціальної політики реалізовувався за підтримки Світового банку в межах широкої стратегії модернізації системи соціальної підтримки населення. 

Суть програми нам пояснив голова ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України, засновник Babitskyi Investment Management Роман Бабіцький. Держава готова надавати безробітнім українцям кредит розміром до 15 мінімальних зарплат (нині це 97 500 гривень) під 0% строком на 3 роки. Але, як і у випадку з "єПідтримкою", ці гроші можна буде витратити тільки за конкретним призначенням: закупівлю матеріалів та інструментів для відкриття власної справи.

"За Зеленського характеристика України як "соціальної держави" набуває реальних рис. Президент робить великий акцент на різних фінансових програмах, які розраховані полегшити життя українців: маловідсоткові кредити для бізнесу та іпотеки, "Вовина тисяча" за вакцинацію тощо. Від 1 січня до цього переліку додалася програма “Рука допомоги”", – стверджує експерт.

Ця програма вже працювала як пілот у 2016-2019 роках у Львівській, Полтавській, Харківській областях та трьох територіальних громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей. Результати державу задовольнити, тому проєкт стартував у більшому масштабі, сказав у коментарі "Парламент.UA" керуючий партнер ЮК Winner Ігор Ясько.

У межах пілоту допомогу отримали 230 українців, і, як запевняє Мінсоцполітики, 90% із них досі активно розвивають свою справу. У 2022 році на неї виділили в бюджеті 100 мільйонів гривень, відповідно, максимум допомогу зможуть отримати тисяча українців. Ігор Ясько зауважив, що кошти хоч і передбачені, та чи будуть затримки з виплатами, вже покаже практика.

На мою думку, різкого збільшення кількості охочих стати підприємцями не буде, тим паче, що кількість учасників обмежена їхнім правовим статусом (малозабезпечені родини), а також і сама виділена на проєкт кількість грошей обмежена. Тому цифр вище прогнозованих (а, отже, закладених у бюджеті) не буде. Координатор проєкту прогнозує не менш як 20 тисяч потенційних учасників у найближчі роки, виходячи з кількості безробітних, – вказує експерт.

Як отримати позику на відкриття власної справи

Для того, щоб отримати позику в межах програми "Рука допомоги", треба  звернутись із заявою до центру зайнятості за місцем проживання. Крім того, туди необхідно надати довідку про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності, судимості та бізнес-план майбутньої справи. 

Ігор Ясько вказує, що на дату укладення угоди повинен бути чинним правовий статус людини, яка виявила бажання проводити підприємницьку діяльність, як члена малозабезпеченої сім’ї. В іншому випадку попередньо ухвалене рішення про надання фінансової допомоги скасовується.

Відтак майбутній підприємець чи підприємиця створює юридичну особу чи реєструється як фізична особа – підприємець протягом 30 днів із дати отримання повідомлення про ухвалення комісією рішення. В іншому випадку людина без поважних причин втрачає право на отримання фінансової допомоги.

Для надання коштів між регіональним центром зайнятості та людиною, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність (за наявності в неї статусу суб’єкта підприємницької діяльності), укладається угода.

Щоб отримати допомогу, потрібно не так вже і багато: не мати кримінального шлейфа та надати бізнес-план. З цим треба звернутися до місцевого центру зайнятості. Якщо ви не вмієте складати бізнес-план – вони вас навчать і нададуть всі необхідні консультації", – каже Роман Бабіцький.

Кредит, розрахунки (Фото: pexels)

Керуючий партнер ЮК Winner Ігор Ясько каже, що питання про надання фінансової допомоги вирішує комісія, до складу якої входять представники центру зайнятості, уповноважена особа виконавчого органу, представники органу соціального захисту населення, органів місцевого самоврядування, територіальних органів Державної податкової служби, організацій (об’єднань) роботодавців і профспілок (за згодою). 

Рішення про надання особам, які виявили бажання провадити підприємницьку діяльність, фінансової допомоги або про відмову в її наданні, ухвалюється комісією за результатами розгляду бізнес-плану та поданих документів у присутності особи, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність (за її згодою), та оформляється протоколом, – додав експерт.

Чи допоможе "Рука допомоги" у боротьбі з безробіттям

Якщо колишні безробітні будуть ставитися до свого бізнесу відповідально, то це позитивно повпливає на кількість робочих місць у регіонах, стверджує Ігор Ясько. Він каже, що через три роки підприємницької діяльності допомогу потрібно буде повернути, але сума, яка повертається, зменшується на розмір сплачених за три роки податків та єдиного соціального внеску. Якщо підприємець працевлаштує ще двох людей за направленням центру зайнятості, повертати допомогу державі буде не потрібно. 

Це значно краще, аніж просто грант, тому що в отримувача коштів є відповідальність перед державою щодо їхнього повернення. Купити iphone замість обладнання буде дуже складно, адже рахунок-фактура та виконання договору, укладеного між особою, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, і постачальником (продавцем) обладнання та матеріалів, будуть контролюватися, – вказує керуючий партнер ЮК Winner.

Роман Бабіцький зауважив, що загалом програма дуже оптимістична. З головних ризиків він виділив те, що для відбору проєктів потрібен якісний та відповідальний підхід. Мовляв, на практиці пілотного проєкту було багато випадків, коли безробітні хотіли схалтурити та просто "проїсти" гроші. 

Таких відразу "відсіювали", але тоді цей проєкт функціонував тільки у 3 областях. З масштабуванням точно виникнуть ризики як недоброякісної роботи чиновників, так і цілих корупційних зловживань, – зазначив експерт.

З іншого боку, постане проблема підтримки початкових підприємців, зазначає Роман Бабіцький. Вже навряд всі громади зможуть так добре навчати та консультувати підприємців, як це робили на початкових етапах. Отже, коефіцієнт корисної дії програми значно зменшиться, хоча не до критичних показників.

Читайте також

1