Різдво 2022 року: як святкувати та хто відзначає 25 грудня

В Україні вихідними є і 25 грудня і 7 січня, а коли святкувати - вирішувати вам
Ексклюзив
Різдво 2022 року: як святкувати та хто відзначає 25 грудня
Різдво (фото: Pexels)
23 Грудня 2022, 18:36
читать на русском

25 грудня у багатьох країнах світу настає велике свято - Різдво. Як відзначать свято, які традиції та коли Україна почне святкувати цей день з Європою, розібралися журналісти "Парламент.UA".

Свято різдва

Різдво Христове Christmas - для християн це день народження Ісуса Христа у Вифлеємі, яке описано у Новому Заповіті Біблії.

Це одне з найбільших урочистостей, що відзначається усіма християнськими церквами (католицькими, православними і протестантами), а також низкою держав та організацій світу.

Ялинка

Ялинка (фото: Pexels)

Різдво завершує різдвяний піст — Адвент. 25 грудня свято відзначають ті церкви, які живуть за григоріанським календарем, а 7 січня - ті, що за юліанським.

У цей святковий день потрібно піти до Церкви на літургію, а потім зібратися за святковим столом усією родиною.

Атрибути свята — вертеп, вистави, ярмарок, пісні, колядки, різдвяні вінки та ялинки тощо. В Україні цей день відзначають з часів середньовіччя.

Віднедавна, 25 грудня в Україні також стало вихідним, але ще не всі християни перейшли на святкування Різдва за новим стилем.

Історія свята

Різдво відзначають на честь народження Сина Божого у Діви Марії в місті Віфлеємі. Згідно із Біблією, маленький Христос народився на світ у хліві, де жила худоба.

У момент народження Ісуса Христа на небі загорілася Вифлеємська зірка, яка вказала волхвам шлях до печери з немовлям. Вони принесли новонародженому дари та визнали в ньому Царя Божого. Ця сцена народження Христа стала головним символом свята Різдва.

Різдво Христове

Різдво Христове (фото: Pexels)

Які традиції святкування Різдва

Ще від початку грудня у містах відкривають різдвяні ярмарки, а будинки прикрашають святковими гірляндами та іншими прикрасами.

До 24 грудня вдома ставлять ялинку та прикрашають її різноманітними іграшками. Під ялинку потім покладуть подарунки.

Різдво, подарунки (фото: Pexels)

Також до свята у будинках поруч із різдвяним деревом або біля каміна вішаються різдвяні шкарпетки. Адже, за традицією, саме в них залишає подарунки Санта Клаус, який спускається в дім через димохід.

Як святкують Різдво

Найвідомішим символом Різдва за католицькою традицією є адвент-вінок з ялинових гілок. Ним католики прикрашають вхідні двері або обідній стіл.

До нього у будинку вішають адвент-календар. Так католики відраховують дні до Різдва або до Нового Року.

Адвент-календар

Адвент-календар (фото: Unsplash)

За традицією адвент-календар - це листівка або картонний будиночок з віконцями, що відкриваються, де в спеціальних коробочках лежать або цукерка, або записка з побажаннями (у релігійних сім'ях — з витягами із Писання), або маленькі подаруночки. Календарі бувають і у вигляді мішечків, пакетиків, сумочок або згортків, розвішаних на стрічці. Різдвяний календар починається з першої з чотирьох неділь до Різдва і закінчується у Святвечір.

Важливим атрибутом свята є свічки. Найчастіше для Різдва використовують червоні або білі. Святкові свічки запалюють біля каміна, на вікні або під час вечері, коли за столом збирається вся родина. Неймовірно красиво також виглядають свічки, які розміщують по колу різдвяного вінка.

Читайте також

Чим відрізняється Західна та Східна традиція святкування Різдва

Римо-католицька церква, більшість протестантських церков, а також більша частина автокефальних православних церков: Вселенський патріархат Константинополя (крім Афону), Грецька православна церква Александрії, Грецька православна церква Антіохії, Румунська, Болгарська православні церкви, Церква Кіпру, Церква Греції, Православна автокефальна церква Албанії, Православна церква Чеських земель і Словаччини та Православна церква Америки святкують Різдво в ніч з 24 на 25 грудня.

Своєю чергою, Грецька православна церква, Єрусалима, Російська, Сербська, Грузинська, Польська православні церкви, Православна церква України, а також багато Східних католицьких церков, наприклад Українська греко-католицька церква, святкують Різдво в ніч на 7 січня. Оскільки святкування 25 грудня пов'язується з католицизмом, а 7 січня — з православ'ям, першу дату часто помилково називають "католицьким Різдвом", а другу — "православним".

Однак так називати свято не правильно. Бо насправді дата святкування в усіх однакове, різниця лише в системі літочислення: західні церкви відзначають Різдво за григоріанським календарем, а східні — за юліанським, отже 7 січня — це те ж саме 25 грудня, але за старим стилем.

Свічки, Різдво (фото: Pexels)

25 грудня Різдво святкують більшість країн Заходу, 7 січня — православні Росія, Білорусь, Грузія, Сербія, Македонія, Казахстан і Киргизстан, а також Коптська православна церква в Єгипті.

Окрім України, Різдво офіційно святкується двічі в Білорусі, Молдові, Еритреї та Лівані.

Коли почали святкувати Різдво

Святкувати Різдво 25 грудня вирішили на Ефеському церковному соборі в 431 році. Потім свято запровадили в Константинополі.

1582 року Папа Римський Григорій XIII запровадив григоріанський календар. Наразі він — усталений у світі як міжнародний стандарт. Але в Константинополі пропозицію перейти на нове літочислення відкинули, вважаючи, що це "не відповідає канонічним правилам святкування Великодня".

У Росії григоріанське літочислення запровадила радянська влада 1918 року. Лише після проведення Всеправославного конгресу в 1923 році в Стамбулі більшість помісних православних церков почали святкувати Різдво 25 грудня.

Російська православна церква не брала участі в тому Соборі, тож досі зберігає традицію святкування Різдва 7 січня, а з нею й низка інших країн.

Святковий стіл, Різдво

Святковий стіл, Різдво (фото: Pexels)

Варто зазначити, що стосовно святкування Богоявлення та Різдва між Сходом і Заходом також довго не було згоди. Навіть наприкінці IV ст., коли ці два свята вже святкувала вся християнська Церква, зміст, що вкладався в ті свята, був і, до певної міри, залишився різний — на Заході 25 грудня святкували тільки день народження Христа, на Сході додавали до нього згадку про прихід волхвів і присвячували Народженню Христа нічну службу, а поклонінню волхвів день. Друге розходження виникло щодо свята Богоявлення: у латинян головна точка цього свята — прихід волхвів чи царів — у греків цей момент зовсім тоді не існував. Греки згадують тоді хрещення Христа в Йордані, а в латинській Церкві цей факт ледве згадується. Нарешті, грецьке Богоявлення цілковито поминає чудо в Каннах, що в латинян припадає теж на цей день.

Де відзначають Різдво 25 грудня

25 грудня Різдво святкують у таких країнах, також там офіційно цей день є вихідним.

  • США
  • Німеччина
  • Білорусь
  • Молдова
  • Литва
  • Латвія
  • Польща
  • Іспанія
  • Фінляндія
  • Велика Британія
  • Греція
  • Угорщина
  • Італія
  • Ірландія
  • Люксембург
  • Нідерланди
  • Швеція
  • Чехія
  • Словаччина
  • Данія
  • Норвегія
  • Естонія

Що каже українська церква про святкування 25 грудня

Настоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній (досьє Епіфанія) заявив, що святкування Різдва Христового в один день 25 грудня в Україні можливе після того, коли до такого рішення "дозріє" церква та віряни.

Загалом я не проти, але я опираюся на думку наших вірних. І ми знаємо чітко соціологію, яка засвідчує, що більше 60% українців проти святкування 25 грудня. І ми як церква опираємося на своїх вірних, бо ми тільки утверджуємося, як визнана помісна ПЦУ. І якщо ми зараз перейдемо на новий календар, то відповідно відбудеться ще один певний розкол...
Ми не можемо говорити про два Різдва. На державному рівні дехто може святкувати. У нас є римо-католики, які святкують 25 грудня. Ніхто нікому не заперечує. І держава встановила цей день вихідним днем. Але поки що немає перехідного періоду. Коли церква дозріє, коли віруючий народ до цього дозріє, то, звичайно, буде ухвалене відповідне рішення, - заявив він у інтерв’ю Радіо Свободі.

На його думку, в Україні прийде час, коли вся країна святкуватиме Різдво 25 грудня.

Це питання часу. Воно відбудеться, але коли до цього підійде свідомо український народ, православні віруючі і не тільки православні, інші християни, бо все це взаємопов’язано між собою. Коли ми побачимо, що більшість готова, тоді буде ухвалене загальноцерковне рішення про перехід, - додав він.

1