Спроба викрити росагента чи гонитва за рейтингом: що означають заяви Спартц щодо Єрмака

Чому заяви Вікторії Спартц пролунали саме зараз та чи варто їм вірити
Ексклюзив
Спроба викрити росагента чи гонитва за рейтингом: що означають заяви Спартц щодо Єрмака

Перша українка в Палаті представників Конгресу США Вікторія Спартц нещодавно публічно заявила, що подала президенту США Джо Байдену листа щодо нібито зв'язків очільника Офісу президента України Андрія Єрмака з Кремлем. Сталося це на тлі підготовки у США до проміжних виборів. "Парламент.UA" спільно з експертами проаналізував, що стоїть за заявою конгресвумен, чи виправдані її звинувачення та чого це коштуватиме Україні.

Що Спартц закидає керівнику ОП

На сайті Конгресу США 8 липня опублікували текст листа Вікторії Спартц. Там йдеться про те, що нібито на підставі різноманітних розвідувальних даних, дій Єрмака в Україні та його ймовірних угод із Росією, Конгресу "необхідно терміново отримати цю інформацію, щоб підтвердити або спростувати різні серйозні звинувачення".

Конгресвумен звернула увагу на те, що Єрмак призначив Олега Татарова своїм заступником із питань правоохоронних органів для боротьби з корупцією. А той, мовляв, затягує призначення незалежного антикорупційного прокурора понад рік, що призвело до недієздатності САП та НАБУ.

Також Спартц заявила, що у 2020 році до призначення Татаров перебував під слідством НАБУ, де його справу нібито неналежним чином передали прокурору та закрили. Татаров також нібито був високопосадовцем міліції президента-втікача Віктора Януковича та переслідував учасників Євромайдану.

Оскільки президент Зеленський дуже наполегливо працює над розбудовою альянсів із Заходом і нашою країною, наш обов’язок повідомити йому, якщо ми можемо мати якісь занепокоєння щодо ключових людей навколо нього, – наголосила Спартц.

І додала, що США беруть матеріальну участь у російсько-українській війні, й Україна потребує все більшої та швидшої допомоги. Тому нібито вона і підіймає зараз цю тему.

Чому заява конгресвумен зʼявилася зараз

Вікторія Спартц у Палаті представників США входить до складу двох комітетів – з питань юстиції та з питань освіти та праці. Також вона є членкинею десяти кокусів, зокрема, Congressional Ukrainian Caucus. Розвідувальна спільнота США час від часу проводить детальні брифінги для членів комітетів із питань, що належать до компетенції цих комітетів.

Як зауважив консультант з міжнародних відносин та політики безпеки Андрій Сеньків у коментарі "Парламент.UA", для кокусів розвідувальна інформація надається обмежено та поверхнево, оскільки кокуси – це звичайні парламентські групи зі співробітництва з іноземними законодавцями. Виходячи з цього, наявність у Вікторії Спартц якоїсь розвідувальної інформації є надзвичайно малоймовірною, зазначив він.

Експерти сходяться на думці, що заява конгресвумен щодо Єрмака має звʼязок із виборами в США. Так, 8 листопада цього року відбудуться так звані проміжні вибори. Вони відбуваються приблизно через 2 роки після президентських та включають переобрання всіх депутатів Палати представників та третини Сенату США.

Також у цей час у багатьох штатах відбуваються вибори губернаторів. Внаслідок виборів у 2020 році демократи отримали всю повноту влади в країні. Вони мають не лише свого президента, але й більшість в обох палатах Конгресу.

Проте, як уточнив нам економічний експерт Олександр Хмелевський, останнім часом підтримка президента Джо Байдена та демократів суттєво знизилася.

Є велика ймовірність, що республіканці відновлять свій контроль над Сенатом. З метою зниження рейтингів конкурентів та нарощування своїх напередодні виборів республіканці активізували критику Байдена та демократів, – пояснив він.

Вікторія Спартц, продовжує експерт, є депутаткою від республіканців у Палаті представників. Тому не дивно, що вона саме зараз виступила зі зверненням до Байдена, в якому фактично звинуватила його в потуранні деяким керівникам України та відсутності контролю за використанням Україною зброї, яку надали США.

Варто зауважити, що Спартц декілька разів за останній час відвідувала Україну. Ймовірно, інформацію щодо керівників ОП вона отримала від деяких громадських активістів та журналістів. Андрій Сеньків каже, що, перебуваючи в Україні після початку повномасштабного вторгнення Росії, конгресвумен досить плідно поспілкувалася з українськими парламентарями та активістами. Тому, мовляв, джерела скандалу слід шукати в Україні.

Про це свідчать і самі звинувачення: справа "вагнерівців", Мінські переговори з Росією, якість підготовки до оборони перед повномасштабним вторгненням (як і заперечення ймовірності самого вторгнення), ведення оборони та військові закупівлі, призначення керівника САП та кадрова політика як така. Адже в нас усі ниточки ведуть в ОП, чи не так?, – зазначив він.

Якою була реакція України

Першим на заяву Вікторії Спартц відреагував речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко. Він написав у Facebook, що її заяви є "неприхованою спробою повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди про начебто зв’язки керівництва України з Росією". За його словами, Україну хочуть втягнути у внутрішню політику США.

Ніколенко попросив членкиню Конгресу припинити підривати наявні механізми надання США військової допомоги для України. Мовляв, Київ максимально відкрито взаємодіє з американськими партнерами, надаючи їм вичерпну інформацію про використання техніки.

Подальша бюрократизація та затягування процесу, якого очевидно і прагне Вікторія Спартц, сприятиме лише подальшому просуванню російських загарбників. На такий сценарій тільки і розраховують у Кремлі, – вважає речник МЗС.

Згодом зʼявилася заява речника президента України Сергія Никифорова. У коментарі "Суспільному" він сказав, що Володимир Зеленський не отримував звернень членкині Конгресу США Вікторії Спартц щодо необхідності "розвʼязати проблему" з керівником ОП.

Андрій Єрмак Фото: president.gov.ua

Це справа американської депутатки й американського президента. Дамо їм самим розібратися. Там звучать якісь звинувачення. Якщо Вікторія Спартц має докази своїх звинувачень, нехай оприлюднює їх. Поки, окрім звинувачень однієї з сотень цих депутатів, ми нічого не почули, – заявив він.

Резидент "Кабінету експертів" громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько заявив нам, що позиція Вікторії Спартц не є "антиукраїнською" чи "заросійською". Вона є "проамериканською". Мовляв, що б у світі не відбувалося, США намагаються дотримуватися власних інтересів.

Проте цього не розуміють наші чиновники. Насамперед в МЗС, яке вже давно показує свій непрофесіоналізм. Замість взяти павзу та надати відповіді на озвученні питання і тим самим зняти напругу, вітчизняне дипломатичне відомство виступило з відверто хамською заявою, яку озвучив речник МЗС, – наголосив експерт.

Натомість назвав "показово спокійною" реакцію Володимира Зеленського. Мовляв, раніше на будь-які звинувачення на адресу своїх соратників він миттєво давав різку відповідь, ще й особисто. А зараз лише короткий коментар від свого речника.

"Виникає запитання – чому? Можливо, Верховний Головнокомандувач насправді вже отримав необхідну підтверджену інформацію від вітчизняних та американських спецслужб і тепер лише вичікує, перш ніж озвучити ухвалені рішення", – вважає він. 

Яким було минуле Єрмака

Олександр Хмелевський каже, що конгресвумен звинуватила заступника керівника ОП Олега Татарова в затягуванні призначення керівника САП. Єрмаку ж закидає, що нібито його батько Борис Єрмак живе в Москві та співпрацює з російськими спецслужбами. Насправді ж, мовляв, батьки Єрмака проживають у Києві. Хоча в радянські часи він працював у посольстві СРСР в Афганістані та в торговому представництві СРСР в Афганістані.

Праця в радянських органах за кордоном не може виключати співпраці з радянськими спецслужбами, проте і не є підтвердженням цього. Багато людей працювали в радянських органах в Афганістані та далеко не всі з них співпрацювали з КДБ чи ГРУ, – зазначив експерт.

Залишається факт того, що Андрій Єрмак був помічником народного депутата від "Партії регіонів" Ельбруса Тадеєва. Хмелевський каже, що явних ознак того, що Єрмак пов'язаний із російськими спецслужбами, немає, хоча і до противників Росії його віднести не можна. За час свого керівництва ОП від "швидше демонстрував готовність до співпраці з Росією".

У 2020 році програма "Схеми" випустила розслідування, в якому розповіла про те, що Єрмак проводить переговори з Росією щодо майбутнього окупованих територій і, схоже, має вплив на кадрову політику.

Перед цим народний депутат Гео Лерос оприлюднив відеозаписи за участю брата Андрія Єрмака – Дениса, датовані ще серпнем-жовтнем 2019-го. На зйомках прихованою камерою видно, як брат на той час ще помічника президента проводить співбесіди з претендентами на різні державні посади, а його довірена особа збирає гроші за призначення та організацію цих зустрічей, більша частина з яких нібито йде Денису Єрмаку. Сам керівник ОП назвав плівки "спланованою провокацією" та попросив правоохоронців розібратися, хто за цим стоїть.

Наступного року журналісти цієї ж програми знайшли докази, що Єрмак лобіював призначення люстрованого чиновника. Відтак президент Володимир Зеленський дав посаду Сергію Гриневецькому. Той став головою Одеської обласної державної адміністрації, ігноруючи люстраційне законодавство.

А ще, за даними тих же "Схем", на початку 2000-х Андрій Єрмак мав спільний бізнес із Рахамімом Емануїловим – науковцем, що займається соціальними проблемами. Емануїлов є (чи був) співзасновником компанії, яка є співвласником російського "Інтерпромбанку". Серед інших власників банку – люди з оточення президента Росії Володимира Путіна.

Як закиди щодо Єрмака вплинуть на стосунки між країнами

Вікторія Спартц вимагає запровадити контроль за використанням Україною американської зброї. Прозвучало навіть звинувачення, що Україна може передавати американську зброю Росії та Сирії. Запровадження додаткових заходів контролю може призвести до затримки в постачаннях американської зброї в Україну, вважає Олександр Хмелевський.

Співголова Групи підтримки України в Конгресі США, депутатка від демократів Марсі Каптур наголосила, що заяви Спартц допомагають Путіну та вносять розкол у Конгресі. Вона каже, що Конгрес США твердо підтримує президента Зеленського та його керівництво і не має підстав сумніватись у лояльності посадовців ОП.

"Що стосується Єрмака, то він відіграє ключову роль у діяльності ОП, судячи з усього, він цілком задовольняє Зеленського на цій посаді. Тому відставку Єрмака очікувати не варто", – вважає Хмелевський.

Депутат Київради, голова фракції "Голос" Григорій Маленко зазначив у коментарі "Парламент.UA", що прізвища Андрія Єрмака й Олега Татарова вже не раз фігурували у зверненнях західних союзників щодо буксування конкурсу на посади очільників САП і НАБУ.

"Це було рік тому і зараз так само. Хотілось би, щоб українська влада не сварилась із дружніми конгресменами, а дослухалася до порад. У нас немає іншого союзника, ніж США – і сваритись із ним напередодні запуску системи ленд-лізу дуже нерозумно", – зазначив він.

Депутат каже, що суть звернення Спарц та інших політиків полягала у тому, що чиновниками в Україні більшою мірою забезпечуються, охороняються та підтримуються різні корупційні схеми, ніж закон та антикорупційні органи.

Тому, мовляв, існує величезний невиправданий ризик розкрадання тієї допомоги, яку надає США коштом платників податків громадян США. Найкраще просто усунути недоречності та припинити кидати образи в наших друзів, наголосив він.

1