Велика пресконференція Зеленського: аналіз тез попередніх років та прогнози

Як змінювалися думки гаранта під час щорічних спілкувань з пресою та чого чекати цьогоріч
Ексклюзив
Велика пресконференція Зеленського: аналіз тез попередніх років та прогнози
Президент України Володимир Зеленський (Фото: УНІАН)
19 Травня 2021, 21:57
читать на русском

Володимир Зеленський готовий прозвітувати про два роки у президентському кріслі: завтра відбудеться вже третя велика щорічна пресконференція зі ЗМІ. Парламент.UA згадав найяскравіші заяви гаранта з торішніх пресконференцій та проаналізував як змінювалася позиція президента Зеленського щодо низки питань за два роки його каденції.

Про олігархів

На своєму першому 14-годинному пресмарафоні у 2019 році президент Зеленський заявив, що не відчуває на собі жодного впливу з боку олігархів Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука. Окрім того, зазначив, що готовий говорити з будь-яким українським олігархом, вважає, що вони повинні попрацювати на Україну, бо тут нажили статки. Та додав що вони на це погодяться.

Погодяться. Знаєте, чому погодяться? У нас війна іде. І всі їх історії, всі їхні заводи, все, що в них є, всі статки, все їхнє виробництво якщо що - буде коштувати нуль.

На пресконференції присвяченій першій річниці своєї каденції Зеленський наголосив, що не лобіює інтереси олігархів і головне, аби вони працювали за законом.

А цього місяця доручив створити законопроєкт про статус олігархів. А потім у колонці для видання "Фокус" заявив про необхідність боротьби з олігархами.

Якщо у таких осіб забрати сконцентрований медіаресурс, коли в них немає вже непрозорого доступу до стратегічних активів і коли немає "даху" в Києві, більше нічого вони забрати у держави не можуть. І послаблювати державу не можуть у протистоянні за наш суверенітет.

Ось у чому сенс нашої політики деолігархізації. Україна стане справді конкурентною у світі, якщо якісь "особливі" громадяни нашої — і не тільки нашої — країни не зможуть бути "рівніші" інших і не зможуть присвоювати будь-що, шантажуючи державу.

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський Фото: Офіс президента

Про справу Шеремета

Два роки тому президент Зеленський висловлював готовність змінити керівництво силових структур і правоохоронних органів, якщо ті не покажуть результатів у справі Шеремета.

Мені потрібен результат у цій справі. Ми хочемо знати деталі цієї справи, а найголовніше - ім'я вбивці. Давайте почекаємо, доки все це закінчиться... Якщо до того терміну, про який ми говорили (з керівниками силових структур і правоохоронних органів - ред.), не буде результату, то будемо змінювати керівництво. Коли буде результат, ви погодитеся тоді з тим, що я був правий, не сказавши зараз вам про термін.

Вже наступного року, після того, як слідство висунуло версію з підозрюваними Яною Дугарь, Андрієм Антоненком та Юлією Кузьменко, Зеленський заявив, що справа вбивства журналіста Павла Шеремета - відповідальність міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Це дійсно його справа і він відповідальний за результат цієї справи. Його сьогоднішня відповідальність – справа Шеремета. Він почав цю справу, він повинен її довести до кінця. До результату, щоб усі, хто дійсно вбив Шеремета, були покарані.

Окрім того, додав, якщо слідство та суд доведе вину підозрюваних у цій справі, "вони сядуть в тюрму". А як ні - "люди, які довели цю справу до суду й звинуватили невинних людей, нестимуть відповідальність".

Нині ж усі трьом підозрюваним пом’якшили запобіжні заходи. З військової медсестри Яни Дугарь зняли електронний браслет ще влітку минулоріч за рішенням суду. Ще одну підозрювану Юлію Кузьменко того ж літа випустили з-під варти, нині вона під домашнім арештом. А музиканта Андрія Анотоненка з СІЗО відпустили під цілодобовий домашній арешт лише минулого місяця.

Обвинувачені у справі Шеремета Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко і Яна Дугарь

Про Медведчука та ЗМІ

Зеленський говорив про закон щодо деолігархізації ЗМІ, який мали напрацювати, у 2019 році.

Деолігархізація медіа говорить про те, що всі власники телеканалів, всіх ЗМІ, інтернет-платформ повинні бути бізнесменами, а не політиками. Тобто вони не мають впливати на політику того, чи іншого засобу масової інформації. Такий закон ми повинні розробляти. Ми чекали, що в нас сформується повністю Міністерство, яким керує пан Бородянський і ми почнемо, вони ще не сформувались, ми вибудуємо рамку для цього законопроєкту і будемо обговорювати це з телеканалами.

Також гарант запевняв, зможе домовитися з олігархами щодо невтручання в редакційну політику каналів, якщо його "не штовхатимуть з усіх боків" ті, заради кого він збирається домовитись.

У лютому ж цьогоріч за рішенням РНБО закрили три телеканали афільованих з Медведчуком - "112 Україна", NewsOne та ZIK. А нещодавно генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозру нардепові "ОПЗЖ" Віктору Медведчуку в держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів в анексованому Криму. Потім Печерський райсуд Києва відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт.

Віктор Медведчук на засіданні суду

Віктор Медведчук на засіданні суду (фото: УНІАН)

Про тарифи

Завдання влади — зменшити комунальні тарифи для населення, попри вимоги МВФ - наголошував Зеленський 2019 року.

Міжнародний валютний фонд, якщо бути чесним, вимагає, щоби були ринкові ціни. Ринкові ціни для нашої країни сьогодні — це збільшення тарифів. Але ви бачите, що, починаючи з літа, ми почали зменшувати їх. Це і є наша задача.

Однак тарифи на всі види комунальних послуг невпинно зростають. Зокрема від 1 січня цьогоріч вкотре здорожчало опалення, залежно від регіону від 5 до 50%. Вартість холодної води у платіжці збільшилася в середньому на 10-15%. Зросла й ціна елекроененргії - замість 90 копійок за кіловат доводиться платити 1 гривню 68 копійок.
Ба більше, днями у Міненерго заявили, що вартість світла має бути ще вищою - 2,6 – 4,0 грн залежно від регіону. Також від 20 травня Кабінет міністрів не регулюватиме ціни на газ для підприємств теплокомуненерго, а це значить, що знову здорожчає опалення.

Читайте також

Про збройний конфлікт на Донбасі

На першій пресконференції Зеленський завив, що не хотів би, щоб збройний конфлікт на Донбасі став замороженим.

Я б не хотів, щоб у нас було Придністров'я чи Абхазія. Я дуже цього не хочу. Я не можу гарантувати на 100%, що це не станеться. Чесно кажучи, а що зараз? А зараз так і є, зараз у нас там фактично Придністров’я. Відносин немає, гуманітарна місія хоч якась там є, постріли. Тобто єдине, що нас відрізняє, тимчасово окуповані території відрізняє від Придністров’я чи абхазького варіанту, це те, що у нас лунають постріли. А фізично побудуємо ми паркан, чи буде яр, чи буде замінування, чи ще щось, це немає значення. Якщо ми не маємо відносин і не визнаємо цю територію, це Придністров'я.

Торік же гарант закликав "припинити стріляти", а на зустрічі з пресою пояснив, що насправді мав на увазі.

Просто припинити стріляти я ніколи не закликав. Не закликав, щоб наша армія не відповідала. Я хотів показати всьому світу, що у нас дуже міцна армія, але ми не провокуємо, ми боремось за країну. Якщо по нас стріляють, ми будемо відповідати, але першими стріляти ми не будемо.

Зеленський на Донбасі

Зеленський на Донбасі Фото: Офіс президента

Про "слуг народу"

Окрім того, 2019 року Володимир Зеленський обіцяв розпустити за рік "слуг народу", якщо вони "почнуть їсти одне одного".

Тому що люди їх обирали. Вони перемогли завдяки мені, завдяки підтримці суспільства мого прізвища і завдяки тому, що вони, багато з них, щось значать. Багато з них - професіонали, щось значать у своїх регіонах, у своїх містах. Я не хочу ламати цю партію ("Слуга народу", - ред). Вони знають моє відношення. Якщо вони самі почнуть "їсти" один одного, - я через рік їх розпущу. Це факт.

Про "розкол у монобільшості" говорять вже давно. Періодично депутати зі скандалами залишають фракцію. Спершу два роки тому з фракції виключили нардепів Анну Скороход і Антона Полякова. Скороход напередодні звинуватила Офіс президента та ГПУ в політичному переслідуванні через голосування проти законопроєктів, які підтримувала фракція. А Полякова, за його словами, виключили за критику дій фракції на особистому каналі Telegram.

Гучно залишив лави "слуг" нардеп Гео Лерос. У вересні торік він з трибуни парламенту звинуватив президента Володимира Зеленського в порушенні обіцянок, а керівника Офісу президента – у зловживанні владою і роботі на спецслужби Росії.

Цієї весни була ще одна масштабна перепалка серед "слуг", що завершилася виключенням Олександра Дубінського.

"Слуга народу" (Фото: Фейсбук)

Про Авакова

Спершу президент Зеленський заявляв що у міністра внутрішніх справ Арсена Авакова "випробувальний термін" за який він має оновити МВС.

Пан міністр Аваков... це ніякий не компроміс, тому що я нічого йому не винен і не повинен. Але є уряд, є Прем’єр-міністр, тому є, скажімо так, випробувальний термін, ми хочемо нові обличчя в Міністерстві внутрішніх справ.

Минулоріч же гарант заявив, що Аваков - ефективний.

Міністр Аваков не є "моєю людиною", більше того, у пана Авакова є друзі, які не є моїми друзями. Але чи є міністр Аваков ефективним? Так. Головна відповідальність Авакова зараз – це "справа Шеремета".

Арсен Аваков

Арсен Аваков (фото: з відкритих джерел)

Про амбіції на майбутнє

Два роки тому Зеленський заявляв, готовий піти з посади на вимогу суспільства у будь-який момент.

Я готовий піти в той момент, коли суспільство мені скаже: ідіть. Навіть якщо я нічого не порушу. Я не тримаюсь зараз за крісло. Це не було моєю мрією, це було моєю ціллю, і я хотів і хочу допомогти Україні. Але я за це не тримаюсь.

Рік потому вже впевненіше говорив про свої плани.

Я йду на один термін. Бачу, що робота складна, ніхто спасибі не скаже. Але якщо буде підтримка народу України, я буду про це думати. У мене є чим.

Цьогоріч же нардеп Гео Лерос заявив, що на святкуванні свого дня народження, Зеленський найближчому оточенню заявив, що йде на другий термін.

Водночас заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко відзначив, гарант ще не вирішив чи йтиме на другий термін, а чутки про це, мовляв, накручені ЗМІ.

Володимир Зеленський (фото: УНІАН)

Прогнози щодо цьогорічної пресконференції Зеленського

Цьогорічна пресконференція Володимира Зеленського присвячена вже другій річниці у президентському кріслі. За анонсами відбудеться спілкування з пресою на території авіазаводу імені Антонова. Таке місце для пресконференції обрали не дарма, вважає політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

Зважаючи на місце проведення, а воно вибране не випадково, я думаю, що говорити будуть ймовірно інфраструктурні проєкти. Окрім того, підніматиме питання реформи у галузі корпоратизації, бо ми знаємо що Антонов частина  "Укроборонрому", тому й по цій частині буде звітування.

Скоріш за все спіч буде без високих сентенцій, більше по господарчій частині, так би мовити. Хоча й без міжнародної політики звісно не минеться. Ймовірно говоритимуть і по сьогоднішньому зливу виданню "Комерсант" про кластери, торкнуться позиції України.

Не минеться й без обговорення відставки трьох міністрів, можливо це буде представлене як таке собі мініперезавантаження уряду. Тобто як реакція влади на певні прогалини, робота над помилками. Але водночас будуть говорити щось про майбутні плани, зокрема й щодо "Антонова", про низку замовлень АН-178 для Міноборони.

Скоріше за все спілкування з пресою буде недовгим, години дві. Але очевидно таку пресконференцію давно чекають, журналісти скучили за таким форматом, - зауважив Ігор Чаленко. 

1