ЗЕуніверситет майбутнього: скільки заплатимо та чи збудують

Навіщо Зеленському ще один ВНЗ, як він виглядатиме та чи з'явиться взагалі
Ексклюзив
ЗЕуніверситет майбутнього: скільки заплатимо та чи збудують
Володимир Зеленський (Фото: УНІАН)
1 Червня 2021, 14:20
читать на русском

Володимир Зеленський заявив про створення "Президентського університету майбутнього" вчора під час форуму "Україна.30", який цього разу присвятили вітчизняній освіті. Навіщо гарантові цілий новий університет, у скільки він обійдеться бюджетові та чи дійсно колись відчинить двері для студентів, з’ясовував Парламент.UA.

Що таке "університет майбутнього"

За словами українського гаранта, в майбутньому президентському університеті готуватимуть "людей майбутнього". За задумом, там згуртуються найкращі викладачі аби навчати спеціалістів, що зможуть "вирішувати важливі завдання для захисту нашої держави". Зокрема виш має готувати фахівців із кібербезпеки, штучного інтелекту, нанотехнологій, аерокосмічних, енергетичних і біотехнологій.

Наша мета - це найкращі умови, найкращі викладачі, найкращі учні з усієї країни, які будуть навчатися безкоштовно, а потім працювати в державі. Працювати тут, реалізуватись тут в Україні на благо нашої держави, на захист кожного українця, - наголосив президент Зеленський.

Окрім того, після цієї заяви президента на форумі ще й показали красивий відеоролик присвячений майбутньому "університету майбутнього", щоправда, з максимально абстрактним відеорядом та змістом.

Також президент Зеленський там же на сцені оголосив про підписання відповідного указу і … підписав його на публіку. До речі, обожнював підписувати укази під час публічних виступів і попередник Зеленського та його політичний опонент "сивочолий гетьман" Петро Порошенко.

Де збудують президентський університет та у скільки це обійдеться

Розповів деталей про "університет майбутнього" міністр освіти Сергій Шкарлет. За його словами збудувати новий виш за три роки та обладнати його обійдеться у 7,2 мільярда гривень.

Розташувати ж "президентський університет" хочуть на 16 гектарах державного "Експоцентру України" (ВДНГ). На території ВНЗ, за словами Шкарлета, будуть 11 кампусів, з них п'ять профільних наукових, а також адміністративний корпус, апарт-готель для студентів, апарт-готель для педагогів, лікарня, дипломатична служба і корпус з офісами іноземних компаній.

Загалом розвиток президентського університету спільно з біокластером і біоклінікою є логічним завершенням просторового розвитку території ВДНГ, для того, щоб студенти мали можливість користуватися всіма об'єктами інфраструктури одночасно, - заявив Шкарлет під час форуму "Україна.30".

Читайте також

Чи втілять ідею президента Зеленського в життя

Микола Тищенко (фото: пресслужба партії)

Своєю чергою заступник голови фракції "Слуги народу" Микола Тищенко у коментарі Парламент.UA наголосив, що вважає ідею президента щодо створення "університету майбутнього" справжнім проривом для держави.

Суспільство взагалі не очікувало на такі кроки і мені дуже приємно, що саме президент обрав таку стратегію розвитку. Адже сьогодні майбутнє нашої держави залежить від фаховості молоді, яка зокрема отримуватиме знання в президентському університеті.

Це нова стратегія, новий президентський університет, де будуть взагалі нові технологічні професії, де будуть такі професії як кібербезпека, біологічний захист, тобто, ті виклики сьогодення, які стоять перед державою.

І хотілося б додати, ви розумієте, що це настільки сучасно, це рішення настільки політично креативне, що навіть наші політичні опоненти аплодують нам, - заявив Микола Тищенко.

Кіра Рудик (фото: Facebook)

Натомість голова партії "Голос", народна депутатка Кіра Рудик розповіла у коментарі Парламент.UA, що вважає ідею президента Зеленського відірваною від реальності суто популістичною заявою.

Кожен президент хоче зробити щось для майбутнього, ми вже бачили це з досвіду попередніх гарантів. Але проблема з цією заявою в тому, що вона абсолютно відірвана від реальності.

В Україні немає проблеми нестачі університетів. Більше того в нас зараз зменшується кількість навчальних закладів для того, щоб зросла їхня якість. Тому найкращим використанням тих коштів, про які заявив президент, що виділять на цей університет - використати їх для модернізації вже існуючих навчальних закладів, аби досягти цієї стратегії.

Насправді немає стратегії в питаннях освіти у президента та уряду, тому й виникають такі популістичні ідеї - що зробити, аби були гарні заяви з трибуни. Для того щоб насправді змінити вищу освіту в Україні потрібно інвестувати в наукові заклади, в університети, що вже існують, чітко робити аудит того, що вони роблять і покращувати їхню якість.

Гарною була б мета президента замість відкриття університету власного імені зробити так, аби хоча б один з українських університетів увійшов в десятку найкращих вишів у світі. А так це виглядає як популістична заява, - розповіла Кіра Рудик.

Богдан Петренко (Фото: Facebook)

Політолог Богдан Петренко ж вважає таку ініціативу Зеленського гарним піар-ходом та не вірить, що "університет майбутнього" дійсно збудують.

Слід зважати, що його команді потрібно заповнювати інформаційні прогалини та керувати інформаційним простором. І всі ці заяви робляться тільки для того, аби перетягнути увагу на себе та керувати порядком денним українського інфопростору.

Тож тут навіть якщо після цих заяв президента Зеленського будуть критикувати, все одно він буде на коні, адже всі будуть його обговорювати. Поганого в його заяві нічого немає, питання лише в тому, що вона безперспективна.

Подивимося, що буде за рік, однак мені здається, що далі цих заяв справа не піде. Це як шоу: не обов’язково, аби воно чимось закінчилося, головне, аби привертало увагу, - пояснив Богдан Петренко.

1