Байден не сварився із Зеленським під час телефонної розмови: в ОП відповіли на звинувачення

Відверта дискусія між двома лідерами видалась тривалою та серйозною
Важливо
Байден не сварився із Зеленським під час телефонної розмови: в ОП відповіли на звинувачення
Джо Байден Фото: whitehouse.gov
28 Січня 2022, 10:44
читать на русском

В Офісі президента заявили, що у ЗМІ та соцмережах з'явились фейки, які не відповідає дійсності. Коректна інформація щодо переговорів президентів України та США міститься лише в офіційних релізах від української та американської сторін.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив прессекретар президента Сергій Никифоров.

У соціальних мережах з’явилася інформація щодо змісту переговорів президентів Володимира Зеленського та Джо Байдена із посиланням на нібито офіційного представника України. Ці повідомлення абсолютно не відповідають дійсності, - заявив він.

Никифоров наголосив, що коректна інформація міститься лише в офіційних релізах від української та американської сторін. Усе решта - домисли та спекуляції. В цей неспокійний час просимо якомога відповідальніше ставитися до інформації та публікувати лише ретельно перевірені дані.

За інформацією CNN, дзвінок Джо Байдена і Володимира Зеленського "не пройшов добре", хоча Білий дім спростовує це. Причиною стало те, що президенти не погоджувались щодо "рівнів ризику" російської атаки. Про це видання розповів високопоставлений український чиновник, ім'я якого не називають.

Проте Білий дім спростував інформацію чиновника, попередивши, що анонімні джерела повідомляють неправдиву інформацію. Вони стверджували, що Байден попередив Зеленського, що неминуче вторгнення є "очевидною можливістю".

Цей "високопоставлений чиновник" розповів CNN, що розмова була "довгою та відвертою". Водночас Байден попередив свого українського колегу про те, що російський напад може бути неминучим, сказавши, що вторгнення тепер практично впевнене, як тільки земля замерзне пізніше в лютому. Зеленський підтвердив свою позицію, що загроза з боку Росії залишається "небезпечною, але неоднозначною", заявивши, що не впевнено, що напад відбудеться, додав чиновник.

Проте речниця Ради національної безпеки Емілі Хорн заперечила опис дзвінка високопоставленим українським чиновником.

Анонімні джерела "виливають" брехню. Президент Байден сказав, що існує велика ймовірність того, що росіяни можуть вдертися в Україну в лютому. Він сказав це публічно, і ми попереджали про це протягом місяців. Повідомлення про щось більше або відмінне від цього є абсолютно неправдивими, - заявила Хорн.

За словами речниці, відверта дискусія між двома лідерами відбувається, коли США і НАТО продовжують готуватися до перспективи російського вторгнення. Хоча вони наголошують на необхідності дипломатії, Білий дім попереджає, що вторгнення може бути неминучим, оскільки десятки тисяч російських військ скупчення на кордоні з Україною.

Нагадаємо, що у ніч на 29 січня відбулася вже друга у цьому році телефонна розмова президентів України та Сполучених Штатів Америки Володимира Зеленського та Джозефа Байдена.

Розмова між президента тривала годину і 20 хвилин. А дзвінок видався "тривалим і серйозним", але "продуктивним", оскільки Байден і Зеленський обговорювали нещодавні агресії Росії.

Читайте також

1