Більшість з тіл в жахливому стані: Україна розпочала ідентифікацію загиблих захисників "Азовсталі"

Приблизно третина тіл - "азовці"
Важливо
Більшість з тіл в жахливому стані: Україна розпочала ідентифікацію загиблих захисників "Азовсталі"
Смерть, тіло Фото: istockphoto
12 Червня 2022, 17:11
читать на русском

У Києві розпочали ідентифікацію 220 тіл захисників "Азовсталі", які загинули в Маріуполі. 

Про це повідомив колишній командир полку "Азов" (2016-2017) Максим Жорін у Facebook.

Абсолютно всі тіла українських загиблих (ред. яких уже повернули) вже знаходяться в Києві – і зараз починається дуже складна робота стосовно опізнання тіл. Більшість цих тіл знаходяться в жахливому стані й візуально опізнати їх неможливо, - сказав Максим Жорін.

Він зазначив, що доведеться проводити складні експертизи, тому процес ідентифікації може тривати декілька місяців.

За словами Жоріна, вже відбулося два обміни загиблих: перший - повернули 160 тіл, другий - 60. Проте ще майже стільки ж тіл, які знаходяться в Маріуполі, треба повернути.

Зараз ідуть процеси, перемовини по подальшому обміну й поверненню їх додому, - пояснив він.

Він розповів, що серед загиблих, кого обміняли, приблизно третина - це "азовці".

Є загиблі бійці з усіх підрозділів: морська піхота, поліція, СБУ, прикордонники. Це можна зрозуміти з одягу й шевронів, але щоб ідентифікувати персонально кожного захисника знадобиться багато часу, - додав він.

Нагадаємо, заблокованих у Маріуполі українських військовослужбовців у ніч на 17 травня почали евакуйовувати з заводу "Азовсталь". Як повідомили у Генеральному штабі ЗСУ, вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів, які перебувають на "Азовсталі", зберегти життя особового складу. Евакуйованих російські бойовики вивозили на підконтрольні "ДНР" території. Була інформація, що далі їх вивозять на росію.

Військове керівництво країни запевняло, що ведуться перемовини про повернення евакуйованих бійців на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну.

Заступник голови МЗС рф Андрій Руденко заявив, що обмін захисників "Азовсталі" відбудеться лише після того, як їм винесуть вирок на росії.

6 червня президент Зеленський заявив, що росія забрала у полон 2,5 тисячі людей з "Азовсталі". 

7 червня було відомо, що Україні вділося повернути тіла 210 загиблих на "Азовсталі" захисників Маріуполя. 8 червня до Києва привезли тіла ще 50 загиблих.

1