Частина "слуг народу" вимагає виключити з фракції нардепку Безуглу після її заяв щодо Головкома Залужного

Заступниця голови комітету з нацбезпеки Безугла опублікувала низку дописів із звинуваченнями на адресу Залужного
Головне
Частина "слуг народу" вимагає виключити з фракції нардепку Безуглу після її заяв щодо Головкома Залужного
28 Листопада 2023, 07:34
читать на русском

Частина депутатів зі "Слуги народу" вимагає виключити Марʼяну Безуглу з фракції після її заяви, що військове керівництво України, зокрема генерал Залужний, "має піти".

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на два джерела у фракції.

Як відомо, заступниця голови комітету з нацбезпеки Безугла опублікувала низку дописів зі звинуваченнями на адресу Залужного. Вона заявила, що військове командування України має подати у відставку, бо не надало "ніякого плану дій на 2024 рік" ані на Ставці, ані комітету.

Водночас  секретар комітету, нардеп Костенко сказав, що Залужний не мав подавати план і його не вимагали в комітеті.

Окрім цього, народна депутатка України, яку раніше виключили зі "Слуги народу", сержант ЗСУ Людмила Буймістер написала листа до Генпрокуратури щодо висловлювань нардепки Мар’яни Безуглої. Про це вона написала у Facebook.

"Все що треба знати про безумні публічні випади. Подала генеральному прокурору України заяву про вчинення народним депутатом України Безуглою М.В. кримінальних правопорушеннь передбачених, зокрема ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройні Сили України), ст. 111 (державна зрада), ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Перевіримо розпіарене зняття депутатської недоторканості на практиці", – йдеться у дописі.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов наголосив, що лише Росія зацікавлена в тому, щоб скористатися "так званою напругою" між президентом України Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Це його інтерв'ю було записане до заяви Безуглої, але вийшло саме зранку у розпал скандалу.

Депутати від "Слуги народу" Євгенія Кравчук, Богдан Яременко, Тетяна Циба, Максим Бужанський, Галина Янченко та багато інших також назвали недоречними заяви Безуглої.

"В умовах війни питання до військово-політичного керівництва повинні бути виключно в рамках чітко визначених процедур та інституцій. Інакше - це розцінюється як дискредитація і провокація, що грає на руку ворогу", – написала Циба на своїй сторінці в фейсбуці.

А депутат Яременко прямо написав, що "усім треба набратися мужності замовкнути до кінця війни".

При цьому керівництво парламенту чи партії дії Безуглої не засудили.

Мар'яна Безугла погодилась в ексклюзивному інтерв'ю ВВС Україна пояснити мотиви своїх дій. Попри величезне обурення, яке викликали її дописи в соцмережах, вона не вважає їх помилкою.

"Це не помилка. Це частина айсберга усієї цієї правди, що відбувається, і чому я безпосереднім свідком є. Це я ще дуже делікатно сказала. Ми зараз на роздоріжжі і я взяла на себе цю ношу".

Вона заперечує, що погоджувала свої заяви з ОП і робила їх в інтересах президента Зеленського.

"Можна сказати, що мене "прорвало". Це не через всі ці теорії, що я начебто "тестую реакцію суспільства". - каже депутатка. - "Я сама генерую собі тези. Звісно, я в комунікації зі своєю командою, але часто мені доводиться наполягати щодо певних моментів. Бо так вийшло, що з нардепів ніхто так глибоко не занурювався в те, що відбувається в ЗСУ".

За її словами, вона довго намагалась непублічно розв'язати проблемні питання української армії, але не отримала конструктивної взаємодії від генштабу.

"Я пишу очевидні речі, військові це прекрасно знають. Вони знають і про непотизм генералітету і про рішення "йдіть штурмуйте посадку прямо" і про те, яким чином готувалися бригади. Це все прекрасно відомо".

На питання, чи поділяє вона думку секретаря РНБО, що роздування "протиріч" між Зеленським і Залужним працює в інтересах РФ, Безугла відповіла ухильно.

"Росія завжди хоче посіяти в Україні внутрішні суперечності", - наголосила парламентар.

"Я вважаю, що ми маємо бути відвертими, не грати ні у внутрішні, ні у зовнішні політичні ігри. Є об’єктивна реальність: ЗСУ мають бути сучасними. Якщо вони не стануть сучасними – ми програємо. Ми не переможемо Росію кількістю".

Однак назвати прізвище того, хто, на її думку, має замінити Залужного на посаді головкома, Безугла відмовилась.

"Я не буду говорити про кадрові рішення. Але якщо ви питаєте мою думку, то я вважаю, що ніхто з попередньої когорти представників генеральських фракцій не має отримати цей пост".

За її словами, в керівництво ЗСУ мають прийти нові офіцери з нижчої ланки.

Мар'яна Безугла також запевняє, що не допустила розкриття держтаємниці, оприлюднивши дані про мобілізаційний план на наступний рік: "Ні, це не державна таємниця. По-перше, я оприлюднила приблизні дані і написала, що "не менше 20 тисяч". Я провела попередню експертизу, перед тим, як це написати".

Депутатка продовжує наполягати на відсутності в генштабу "плану дій" на 2024 рік. За її словами, про це "знають всі в нашому середовищі і знають партнери".

Генеральний штаб відмовився відреагувати ВВС Україна на ці обвинувачення зі сторони Безуглої, зауваживши, що тут немає чого коментувати.

Зрештою у Верховній Раді нардепи ініціювали відкликання з двох посад у Комітет з питань національної безпеки депутатки від "Слуги народу" Мар'яни Безуглої, яка потрапила у скандал через заклик відправити у відставку головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Про це повідомили ініціатори відкликання, серед яких нардепи від "Європейської солідарності", "Батьківщини" і однопартійці Безуглої зі "Слуги народу".

Спершу у Верховній Раді було зареєстровано два проекти постанови авторства Федора Веніславського ("Слуга народу") та Ірини Геращенко ("Європейська солідарність") про відкликання Безуглої з посади з посади заступниці голови комітету. З таким же зверненням виступив народний депутат від "Батьківщини" Олексій Кучеренко, а згодом відсторонення Безуглої підтримав народний депутат від "Слуги народу" Ігор Кривошеєв.
Після цього, нардепка від "Європейської солідарності" Ірина Фріз, яка також є у комітеті з питань нацбезпеки, ініціювала звільнення Безуглої зі ще однієї посади – голови підкомітету з питань демократичного цивільного нагляду та контролю. Ірина Фріз пояснила, що для відкликання Мар’яни Безуглої з посади заступниці комітету потрібно рішення парламенту, яке нібито блокується попри наявність вже двох постанов. А для позбавлення керівництва підкомітету достатньо рішення Комітету з нацбезпеки.

Читайте також

1