Двох українців повернули додому після трьох років утримування в Іраку

Поверненню українців на батьківщину передувала значна системна робота
Двох українців повернули додому після трьох років утримування в Іраку
Літак (фото: Pexels)
9 Грудня 2020, 17:21
читать на русском

Українських громадян Євгена Фоменкова та Олександра Санпітера, яких захопили й утримували на території Іраку з липня 2017 року, повернули додому.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

Зазначається, що над звільненням українців спільно працювали ОПУ, Міністерство закордонних справ та інші державні структури, а президент України Володимир Зеленський (досьє Зеленського) особисто координував звільнення наших громадян.

Вітаю Олександра та Євгена вдома. Вітаю їхні сім’ї – нарешті вони зможуть зустріти Різдво разом. Хочу, щоб кожен українець знав: ми пам’ятаємо про всіх, хто незаконно утримується в інших країнах. І ми робимо все можливе, щоб вони швидше повернулися на батьківщину, - сказав Зеленський.

Читайте також

За його словами, Україна боротиметься за кожного свого громадянина, за кожну людину, яка потрапила в біду. Як докази, президент навів приклади звільнення та повернення українських моряків та політв'язнів, які були затримані за кордоном.

Для мене людина – найвища цінність, ми завжди боротимемося за наших людей, – додав Зеленський.

Президент подякував усім представникам державної влади, які долучилися до процесу звільнення Фоменкова та Санпітера.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба (досьє Кулеби) привітав близьких і рідних громадян. Він запевнив, що українська держава ніколи не кине свого громадянина напризволяще.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова зазначила, що поверненню українців на батьківщину передувала значна системна робота. Денісова також наголосила, що повернення українців відбулося напередодні Міжнародного дня прав людини.

Читайте також

Нагадаємо, старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбував покарання у в'язниці біля Мілану після того, як у липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років ув’язнення за нібито причетність до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та перекладача росіянина Андрія Миронова у травні 2014 року у районі Слов’янська Донецької області.

3 листопада 2020 року Міланський апеляційний суд виніс виправдувальний вирок у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа, знявши з нього усі звинувачення.

Читайте більше в нашому матеріалі: Повернувся додому після 3,5 років ув'язнення: як зустрічали Віталія Марківа на батьківщині