Ексміністр освіти Гриневич розповіла про недоліки НУШ

МОН виділяє недостатньо фінансування
Ексклюзив
Ексміністр освіти Гриневич розповіла про недоліки НУШ
Учні в школі Фото: УНІАН
5 Жовтня 2021, 05:11
читать на русском

Колишня міністерка освіти Лілія Гриневич розповіла про прорахунки пілотного проєкту Нової української школи. Так, МОН виділяє недостатньо фінансування цим школам.

Про це Гриневич розповіла в інтерв'ю Парламент.UA.

Насправді від цього пілоту залежить дуже багато. Від того, як в цих 140 школах в п’ятих класах вчителі-предметники зможуть перейти на новий держаний стандарт базової освіти, залежить успішність введення НУШ в усіх школах по всій країні. Проблема в тому, що пілотним школам не виділили відповідні фінансові ресурси на обладнання, не забезпечили їх підручниками, за якими вони можуть навчати дітей. Також досі непередбачені надбавки вчителям-пілотникам 5-тих класів, як свого часу ми це зробили для вчителів, які пілотували НУШ в початковій школі. А це 30% надбавки до основної ставки. Це все зона відповідальності МОН, - зазначила ексміністерка.

При цьому вона зауважила, що тут ще потрібно розуміти масштаб. Коли Гриневич обіймала посаду глави МОН, тоді починали пілот в початковій школі. У той час мова йшла про обладнання одного класу, в якому навчалися діти молодших класів.

Зараз же ж йдеться про обладнання кабінетів за предметами, і на це теж обов’язково мають бути виділені ресурси. Тому в цих пілотних школах відчувається певний рівень тривожності. І зараз дуже важливо не зруйнувати віру батьків, вчителів в те, що можна успішно запроваджувати новий стандарт базової освіти.

Гриневич переконана, що Міністерству потрібно більш активно підтримувати ці пілотні школи.

Нагадаємо, що міністр освіти та науки України у 2016-2019 рр. Лілія Гриневич вважає, що уряд повинен збільшити фінансування на технічне забезпечення шкіл, особливо в сільській місцевості, адже школи не забезпечені всіма технічними засобами.

Читайте також